zondag 2 december 2012

mega bespaarders!

Voor mij is de beste manier om te bezuinigen in de 'gezellig' modus te gaan.
Dingen die ik gezellig vind, maken automatisch dat ik me tevreden voel.
Als ik me tevreden voel heb ik geen behoefte aan verandering.
Heb ik geen behoefte aan verandering dan ben ik een slechte prooi voor comercieel ingestelde prikkels die afgevuurd op mij worden via reclame, de media in het algemeen, mijn eigen 'idee' dat ik iets toch wel wil/moet hebben.

Teveredenheid en gezelligheid dus.
Nou geen slecht recept, want pas hier maar eens de gevarenhoeken 'saai', 'onrustig' en ook wel eentje voor mij 'iets zien bij een ander...' (jawel; oh dat is toch ook wel mooi!!).
Wat houdt mij tevreden en gezellig?
Me goed warm aankleden. Ken uzelf; ik wordt chaggerijnig als ik het steeds koud heb.
Dus ik schaam me niet en doe een legging aan onder mijn spijkerbroek, ik draag een warm vest en een zelfgebreide warme sjaal om mijn hals geknoopt. Kneuterig!
Mijn verwarming hoeft niet hoog, want ik heb het zelf warm. Zeker als ik alleen thuis ben, vind ik het te gek om een heel huis te verwarmen voor die vierkante meter waarop ik vertoef.
Ik hou van lekker eten. De geuren zijn een balsem voor mijn ziel. Een lekkere pan soep die staat te trekken, suddervlees of brood dat in de oven zijn verrijkende werk doet.
Gas is echter niet langer meer goedkoop, al jaren niet meer eigenlijk. En als je niet uitkijkt, is iets zelf maken met sudderen en trekken een dure grap aan het worden.
Kijk voor de lol maar eens wat er met je gasmeter gebeurd als je een gaspit aansteekt...dat bedoel ik. Had je niet gedacht, ik eerder tenminste niet.
Dus ik heb een antiek petroleumstel,( 7.50 marktplaats) waar ik overigens geen petroleum maar knettergoedkope lampolie in doe. Sudderen maar, úren...voor bijna niks.
De geur van dat petroleumstel (wat er komt altijd wat geur vanaf hoor) in combinatie met de kruidnagelen en laurier van het suddervlees gooit je terug in de tijd van 'toen was geluk nog heel gewoon'. Wees dan maar eens ontevreden!
Nog zo'n punt; ik moet iets te doen hebben. Ik wordt ongedurig als ik niks om handen heb.
Dus ik zorg dat ik altijd wat boeken uit de bieb heb liggen. Een breiwerk is voor mij pure meditatie. Ik brei me al jaren suf van gewone wol van de zeeman/wibra/terstal op de ouderwetse patentsteek sjaals en die gaan naar Dorcas. Iedere winter hoop ik dat daar een tiener, kleuter, afgetobte moeder, overwerkte vader of bibberende bejaarde in Roemenie, Oekraine of ergens achteraf in Polen een beetje warmte aan mag beleven.
Ik doe er soms een praatprogramma bij op, en gek genoeg ga ik het dan bijna altijd volgen en blijkt het achteraf heel interessant. Zo niet knop uit natuurlijk
Verder vind ik als het straks achterin de middag begint te schemeren een kaarsje gezellig.
De tijd van 'alles twee' is nog niet voorbij. Dus overal staan er bijna 2 dezelfde windlichten, kaarsenhouders,waxinelichtjes. Maar ik vind waxinelichten duur en kaarsen roeten mij teveel. Ik ben heel consequent geworden in het links-rechts systeem.
Ik steek één waxinelicht per stel van 2 aan. Net zo gezellig en je doet 2 x zo lang met je voorraad waxinelichtjes. Ik koop altijd de grote van 8 uur van een goed merk, want die brand je echt helemaal op. Als ik goedkope neem dan gaan ze altijd walmend uit en zijn dan nog lang niet leeg. Opnieuw aansteken lukt ook bijna niet meer als je onder de helft van het waxinegehalte zit. Dus daar is goedkoop duurkoop.
Wij mogen zo af en toe ons graag installeren op de bank voor een leuke film. Ik neem doordeweek altijd een film op als ik die in de gids zie staan. Dan heb ik toch geen tijd om tot 's avonds laat ervoor te gaan zitten.
Maar in het weekend trakteer je je op die manier voor niks op een leuke film naar keuze. Ja oké, schaaltje pinda's en een bokbiertje erbij maakt het helemaal af.
Maar daar ga je ook niet failliet op ;-)
Bloggen. Lezen, me laten inspireren, altijd op zoek naar ideeen en zelf schrijven natuurlijk. Héérlijk! Daar kan geen abonnement van welk blad dan ook voor mij tegenop.
Als ik me heb genesteld in mijn knusse huis lokt geen winkel me. Hoef ik niet op stap of uit eten. Wil ik niet een terrasje pakken of ergens koffiedrinken. Zien hoe groot de kerstbomen dit jaar bij Intratuin zijn (en vooral hoe duur ieder prul aan je wordt verkocht)
Ik wil THUIS.
En dat is, voor mij tenminste, de grootste truc van consequent zuinig kunnen leven. Geen dingen willen/hoeven die nou juist je portemonnee leeg trekken.
Gezelligheid en tevredenheid zijn mijn mega-bespaarders. 

22 opmerkingen:

 1. ooohhh wat ben ik het met jou eens, ik zou dit stuk zelf geschreven kunnen hebben. Erg herkenbaar om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik ben het helemaal met je eens en leef ook op deze manier.
  Wat ik wel leuk vind, zijn de folders op zaterdag en daar haal ik dan de koopjes uit, die ik altijd gebruik. Voor de rest is het een genoegen van, dat hoef ik niet, dat hoef ik niet ...... Ik ben weleens bezig geweest met een boekje met de belachelijkste overbodigste dingen zoals, een rugzakje voor de hond met z'n eigen flesje water en drinkbak, een usb-stick om je koffie warm te houden, etc.
  Leuk stukje !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. P.S. Heb je deze blog weleens gezien. Leuk om allerlei dingetjes zelf te maken, te bakken en te koken. Eén van mijn favorieten: http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke berichtje. Ik ben sinds kort ook met het petroleumstel aan het koken. Vraagje:Zou je het links-rechts systeem kunnen uitleggen hoe je dit doet met de waxinelichtjes. Want ik gebruik veel waxinelichtjes en het wordt inderdaad een dure aangelegenheid. Dank je. Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. daar bedoel ik mee dat ik om beurten de linker of de rechter aan doe. In de schemering van de avond zie je niet eens dat de ene uit is. Maar het lijkt net zo gezellig als wanneer er twee aan zijn.
   Overdag staat het gewoon mooier als er een setje van 2 bij elkaar staan, maar dan brand je weer geen lichtjes.

   Verwijderen
 5. Helaas voor een petroleumstel heb ik geen ruimte. Maar op de kachel wil een soepje ook wel trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihi, ik had dit kunnen schrijven... Ook hier doet het petroleumstel z'n dienst en dat bevalt uitstekend! Ook de kachel staat laag, een poncho over m'n kleding en ik ben tevreden. Heerlijk deze herkenning! Fijne avond!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Handige tips en een mooi stukje! Wij hebben geen petroleumstel, maar ik zal wel eens op de gasmeter letten als ik aan het koken ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk dit stukje, simpel leven. Een goede stimulans ook om nieuwe lonten te halen voor ons petroleumstel en een voorraadje lampenolie.
  Groet,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh ja, zo heerlijk in deze tijd: gewoon lekker thuis kneuteren. Ik vraag me nog wel steeds af of zo'n petroleum-stelletje nu echt zo veel goedkoper is dan laten pruttelen op gas, maar het ziet er wel heel gezellig uit (.... maar nu snap ik opeens wel mijn hoge gasstand van de afgelopen 2 weken......stoofvlees...... pling, kwartje valt ;-)).
  Manlief had het laatst over op vakantie gaan in de kerstvakantie, ik keek 'm echt heel wazig aan. Ik ben dan gewoon het liefste thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik krijg het er warm van, lekker zo bezig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super post dit! En je hebt helemaal gelijk, dat als je tevreden bent je minder vatbaar wordt voor verleidingen van buitenaf. Zo werkt het bij mij ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goh, zag ik vorige week bij de kringloop zo'n petroleumstel staan, maar wist niet goed wat ik erin moest doen aan brandstof. Goed idee.

  En herkenbaar blog. Heeeeerlijk breien; heb het sinds kort weer herontdekt en ben nu bezig met een trui van een patroon van de Viva (jaren 80!). Zie wel truien hangen bij de H&M, maar geniet gewoon zo van therapeutisch breien :)

  Tevredenheid is een groot goed. Tel je zegeningen zeg maar. Bedankt voor de inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi blogje! Ja gas is megaduur inderdaad. Ik ben op zoek naar een petroleumstel maar ben er nog geen tegengekomen. Ik ga deze week weer naar de kringloop. Daar loop ik regelmatig binnen en dan zal ik er vast wel eens een tegenkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk hoor, als je zo fijn tevreden bent. Inderdaad dé manier om te consuminderen :-). Over het gasverbruik: Wij zijn met 11 personen en ik kook en bak en sudder heel wat af. Het is een heel verschil of je 5 aardappels moet koken, of 5 kilo en of je 1 liter water aan de kook brengt voor pasta, of 6. Maar toch verbruik ik maar 3 kuub gas per week met koken. Dat is een bedrag van ongeveer 1,80. Ik vind dat nu niet meteen zo schokkend ;-)
  Ik ben benieuwd wat jij voor je lampolie betaalt. In de supermarkt is het nog wel eens te koop voor een bedrag van ongeveer 1,50 per liter. Maar in veel winkels (ook die zogenaamd goedkope winkels als xenos enzo) betaal je snel al 2,50 per liter. Als ik alles op m´n oliestellen zou koken ben ik meer geld kwijt dan op m´n gasstel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tja, ik kook idd niet voor een groot gezin. En jij wel, dat is duidelijk. 11 man!!
   Ik betaal welgeteld 0.89 voor mijn lampolie bij de plaatselijk prijshamer hier.
   Als ik mijn oliestel vul kan ik er zo'n 6 uurtjes mee sudderen.Ik kan met 1 fles 3 maal mijn oliestel vullen.
   Of ik voor 0,89 mijn gasfornuis 18 uur kan aanzetten..?? Ik betwijfel het.
   Hoeveel ik aan gas precies kwijt ben heb ik niet zo helder voor ogen als jij, maar ik zie gewoon die meter tollen en daar word ik eigenlijk nooit blij van.

   Verwijderen
 15. Waar koop je de lonten voor het petroleumstelletje het voordeligst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. olielamp.nl doe ze de groetjes ik heb mijn lonten daar ook vandaan en echt goed koop

   Verwijderen
 16. hou je rekening met lampolie zit parafine in en petroleum niet dus je lont mag je met lamp olie vaker vervangen en dan het reinigen van je binnen werk een hell ik ga gewoon bij een benzine station petroleum halen (ff onderzoek doen waar) en doe nu met mijn 3 pitter 3 jaar met de lonten de 1 pitter 2 jaar (heb hem ook nog maar zo lang) en de kachel mag nog een nieuwe lont in maar de lont van 55 jaar oud is schoon gebrand door zuivere petroleum

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je kan ook zuinig koken in een hooikist, ook prima zelf te maken met een oud dekbed. In plaats van hooi. Ik heb net gehaktballen gemaakt, alleen braden , jus erbij en even aan de kook , dan in de kist. Na 2 uur heerlijke ballen gehakt. Zoek op hooi madam maken, gratis patroon.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews