BESPAARPAGINA, 32 tips met klinkende munt!

                                            Toen was geluk nog heel gewoon


                                                                   
                                                                
* Allereerst de belangrijkste tip. Maak bezuinigen leuk en maak het je hobby, je sport. Zoek weer gezelligheid in thema's zoals hierboven. Een beetje alternatief en gezond leven brengt ontzettend veel voldoening en feelgood met zich mee. Dat alleen al is goud waard.

*Leef volgens het principe van oud geld. Koop weinig, koop alleen kwaliteit en die kan je ook vinden in de kringloopwinkel, raak verknocht aan je spullen.

* Dan, een uur voor we gaan slapen gaat de thermostaat op 16.

*Heb een dik vest beneden liggen en dat trek ik eerst aan als ik het koud krijg.Vroeger duwde ik de thermostaat meteen naar boven.

*Als je kouwelijk bent is het snel vervelend om de thermostaat steeds wat laag te hebben staan. Doe een sjaaltje voor de sier of juist een wollen stoere sjaal om en je hebt het snel weer lekker warm of je wordt lang niet zo snel koud. De stof isoleert letterlijk de grootste verwarmingsbuizen van je lijf. Je halsslagaders die je kwesbare hoofd moeten warmhouden...

*Ik zet gewone potten koffie ipv senseo. Is 8x duurder!

*Zet ook gewone potten oergezellige thee. Zie theepotten-blog op http://casadimama.blogspot.com/

*Reken alles op jaarbasis uit. Dat is soms even schrikken als je ziet hoeveel iets kost, maar ook hoeveel het soms bespaard! Dat motiveert en behoed je ervoor dat je denkt dat je benepen bezig bent.

*Hou een kasboek bij en ik neem áltijd de bonnetjes mee naar huis!! Je zult zien dat is leuk.

*Let op aanbiedingen en laat de aanbiedingen ook bepalen wat we eten deze week. (Best spannend)

*Bij een goeie stuntaanbieding van toiletartikelen koop ik gerust in voor een jaar. Klaar is mama en dan ook niet meer later tóch halen van andere merkjes/geurtjes/hydrateerdertjes of meer van die rim ram. Kom los van dat heilige moeten om altijd weer nieuwe dingen te proberen.

*Als ik toch de grote pannen met de hand moet afwassen, dan was ik met dat afwaswater ook meteen zoveel mogelijk servies af. Dat scheelt me toch zeker 2 vaatwassers draaien per week en dat zijn er dus 104 per jaar....kassa!

*Ik drink vaker water, eerst was dat even wennen, nu lekker!

*Ik zit 's avonds vaak wat te haken/breien, dan snoep je automatisch véél minder. Ook goed voor je gezondheid.

*Ik leef zoveel mogelijk frugal (zie frugal leven) is een leuke uitdaging en bespaard echt superveel. frugal betekent zoveel als zonder uitgaven proberen zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Inventief zijn en bewust zijn.

*We letten scherp op dat we geen lampen laten branden waar het niet nodig is, apparatuur die zich niet laat uitzetten maar op standby blijft hangen (laptop, audio, dvd, kijk maar eens als na het uitzetten tóch een klein rood ledje blijft branden. Die gaan dus niet 100% uit, maar verbruiken net zoveel als wanneer je ze in gebruik hebt) Daarvan gaat de stekker uit de contactdoos en dán stoppen ze dus pas echt met slurpen.

*Ik koop alleen spullen in de uitverkoop en alleen als ik ze echt nodig heb. Een rondje stad slenteren is voor mij een enorme valkuil. Het liefst ga ik naar de kringloopwinkel en sla ik de mode-ketens over. Alleen voor schoenen ga ik niet voor tweedehands.

*Kortingsbonnen en 2 voor de prijs van één vind ik fantastisch..mits ik het artikel ook echt nodig heb. Er zijn sites waar je een overzicht ziet van alle kortingsbonnen van dit moment en ze zelfs kan uitprinten.

*Zet gasfornuis of andere warmtebron gerust een 10 minuutjes eerder uit tijdens het koken, want door de enorme hitte in de pan garen je aardappelen/rijst/pasta en groente binnen hetzelfde tijdsbestek als de daadwerkelijke kooktijd. Scheelt op jaarbasis heel veel energie.

Ga vaker aardappelen en groenten bij elkaar in de pan koken. Is nog lekker ook. Bijv. Aardappel/prei en een tomaatje erbij. Hmmm! Zo zijn er nog talloze combi's te bedenken en je gebruikt zo 2 gaspitten/warmtebronnen minder..en net als hierboven, op tijd uitzetten die warmtebron!

*Kook op maat. Ik kook snel teveel en ben drastig gaan minderen in de hoeveelheid eten dat ik bereid. Altijd alle kliekjes bewaren en invriezen of opwarmen is jammer van goed eten, want de voedingswaarde is inmiddels nihil. Hooguit een keertje voor het gemak een invries maaltijd klaarhebben (pastasaus bijv) is wel makkelijk.

* Dit is veruit mijn favoriete tip. Kook standaard voor 2 dagen. Het bespaart je echt veel geld, maar ook energie, afval en tijd. Het is heel even wennen, maar dan wil je niet anders meer. Wat een uitkomst!

* Ik ben secuur geworden in het scheiden van mijn afval. Goed voor het milieu maar ook goed voor de portemonnee. Het laten legen van iedere grijze of groene container kost ongeveer 6,50 (per gemeente verschilt het iets) Door goed te scheiden en gebruik te maken van de GRATIS te legen zwarte kratjes, plastic afvalzakken en oud papiercontainer kan een goed aantal keren je betaalde container een ritje naar de stoeprand uitstellen. (zie blog afval scheiden)

*Surf eens naar http://www.besparingsmeter.nl/ en begin eraan. Hou je meterstanden bij. Het geeft je inzicht en het motiveert enorm om écht water/gas/stroom te letten als je kan zien hoe de stand van vorige maand was en die van deze maand. Het wordt een sport, dus wees gewaarschuwd!

*Maak op wat je hebt. Blijf niet hangen in de hamsterstand en eet regelmatig koelkast,diepvriezer en voorraad kast gewoon eens schoon op.

*Ga zo min mogelijk naar de supermarkt voor kleine boodschapjes. Je komt altijd met meer thuis dan waar je voor ging. Als iets eventjes op is, is dat helemaal niet zo erg in de meeste gevallen en kan het gewoon op het lijstje van de wekelijkse boodschappen.

*Mocht je er niet al eentje hebben. .investeer in een bibliotheekkaart (voor onder de 18 trouwens gratis en je mag er ook heus wel een volwassenen boek op meenemen hoor). Bewaar eens wat van de folders van de boekwinkel die een paar maal per jaar door je brievenbus vallen en ga een maand of 3 later naar de bieb en léén daar die boeken die je zo spannend of mooi leken in de folder!

*Gelezen in één van de reacties op een ander blog, maar werkelijk een supertip! Breek je vaatwastablet doormidden. Je vaat is echt net zo schoon en je doet letterlijk 2 keer zo lang met je dure pak vaatwastabletten.

*Maak er een hobby van om ook op hele kleine dingen te besparen. Ik las op een blog om de lege enveloppen weer te verknippen tot memo's. Het bespaard niet direct veel geld, maar het houdt wel je enthousiasme hoog om deze levensstijl door te voeren in alle facetten. Gewoon niet meer mee willen doen aan onze onzinnige wegwerpmaatschappij. Zelfmotivatie dus!

*Een pannenkoekdag inlassen. In de pannenkoek kan ik dan allerlei restjes verwerken. Zo wordt de een dan hartig en de ander zoet. Ieder zijn eigen smaak dus. Kan ik gelijk besparen en ik hoe minder weg te gooien.
(idee van: Hoe hou ik geld over? http://geldover.blogspot.com)

*Soms heb je van die héérlijke jus. En als je daar van over hebt, gooi die dan niet weg!
Doe een plastic zakje in een kom en sla de randen om de rand van de kom.
Giet de bijna afgekoelde jus in het plastic zakje.
Knoop het zakje goed dicht en leg het in je vriezer. Het liefst bovenop bijvoorbeeld een bakje of iets dergelijks, zodat de jus een als een platte schijf bevriest.
De eerstvolgende keer dat je iets van een stamppotje eet hoef je niet meer apart jus te maken voor je 'kuiltje'.
Je pakt gewoon je ingevroren jus en ontdooit het op een klein pitje in een pannetje of bakje in magnetron.

* ook deze gaat weer over eten. s avonds net als de rest van Nederland lekkere trek? Maar al die zoutjes, nootjes en andere snaaierijen zijn hartstikke duur en  ongezond.  Kook een ei en doe die Door je eiersnijder. Beleg er 2 knäckebrödtjes mee. Peper en zout naar believen.  Lek ker hartig, niet ongezond en vult zo goed dat je daarna niet meer snaait.
 

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews