zondag 2 februari 2014

Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen oftewel de WOZ waarde

Jawohl het was weer zover deze week rolde het pampier met de officiele belasting voor woongenot in de bus. Want dat is die WOZ waarde volgens de letter der wet.
Wij loeren natuurlijk gewoon of ons pandje alweer in waardering is gezakt. Vond de bank leuk, want dan kunnen ze een hoop watertrappelende klanten (lees hypotheekslaven) weer vertellen dat hun thuis onder water staat. Ergo of ze maar even meer poen willen gaan overmaken om het weer boven water te hijsen.
Ons kasteel was voor het zoveelste jaar op rij weer minder aantrekkelijk volgens de gemeente. Van de 189.000 die het in de jaren net voor de crisis nog mocht opbrengen zijn er nu nog 147.000 over.
Oi oi... maar ja. Zolang je géén verhuisplannen hebt en je niet onder water staat is er niet veel aan de hand. Betaal minder WOZ dat wel. Ook fijn.
Maar het is geen positief teken in het kader van al dat gejubel over een aantrekkende huizenmarkt.
Daar geloof ik trouwens dan ook geen ene moer van. Heb zwaar de achterdocht erin dat dit een voorgeprogrammeerd praatje is vanuit hogere hand om wat kopers op te jutten dat je er nu snel bij moet zijn omdat de huuskes binnenkort wel weer duurder zullen worden. (vingertje vingertje)
Al dat ge-aflos in Nederland gaat onze banken niet in de koude kleren zitten. Want dat zijn we nog steeds massaal aan het doen. Inplaats van het braaf uit te geven aan auto's, vakantie's en luxe artikelen waar je écht niet buiten kan.
Dus er moet weer een blik kopers en hypotheekslaven worden losgetrokken.
Rabo was voorheen DE hypotheekverstekker bij uitstek, mag hopen dat dit een kentering krijgt na al die openbaringen van hun reilen en zeilen van de afgelopen jaren. De gulden handdrukjes die weer aan de berouwvolle smoelwerken zijn uitgereikt. Mea Culpa en een paar ton rijker..
Hoe dan ook, hier blijven we gemotiveerd om af te lossen. Hoe zou dat zijn als ons huis op een goeie dag écht van ons is??
Ik kan me er bijna geen voorstelling van maken. Zou het voelen alsof je een lot uit de loterij, je éigen loterij, hebt gewonnen?
De vlag gaat uit hoor. Zeker weten. Kan me nog wel dat heerlijke gevoel herinneren toen we die eerste 25.000 euro top hypotheek hadden weggewerkt. Was euforisch.
Schatje dat hierboven aan de pagina prijkt is het schuurtje van ons zomerhuisje. Daar komt het gevoel van "los van alles en de rompslomp van de maatschappij" altijd héél dichtbij. De wereld is even klein en niet ingewikkeld.
 Regelmatig een rots in de branding, een plek om de vermoeide vleugels in de zon te laten drogen.
Zusje bedankt voor dat grote cadeau xxx.


13 opmerkingen:

 1. Hier was ons huis ook in waarde gezakt. Nou ja, niet erg. We betalen inderdaad minder belasting dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze WOZ is nog steeds hetzelfde, ze hebben niet de moeite genomen om die te veranderen na onze uitbouw en dakkapel (netjes vergunning aangevraagd). Maar we mogen wel meer betalen dan vorig jaar.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de aanslag voor dit jaar nog niet binnen, ben wel benieuwd. Een lagere waarde vind ik niet zo heel erg, dat scheelt ook weer in de belasting, tenminste, als dat tarief niet weer veel te ver omhoog is gegaan. Het is wel balen dat ik dan weer van nog maar een klein beetje onderwater naar weer een aardig stuk onder water ga. Maar ach, alleen de marktwerking is erin meegenomen, niet alle verbouwingen, dus volgens mij zit ik nog wel aan de goede kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de papieren ook nog niet binnen, ben ook wel benieuwd!
  Vorig jaar was de woz waarde gelijk aan onze totale hypotheek, maar wellicht zitten we dit jaar een stukje onder water, geen verhuisplannen, dus ook geen probleem.
  Wat klinkt dat zomerhuisje heerlijk, geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die van ons is van 310 naar 290. Ha. Ha. Ha. In geen 290 jaar. Zal ik maar weer eens bezwaar aantekenen. Positieve kant is dat zo bezien mijn huis verre van onderwater staat met een hypotheek die naar de 225 scharrelt....

  Ik kreeg een groot cadeau van mijn ouders vandaag. Over 2 jaar te geven, maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je handig bent, teken je inderdaad bezwaar aan. Kopers kijken namelijk ook naar die WOZ-waarde. Dan moet je ws wel wat meer belasting betalen, maar als je daarmee je huis wel verkocht krijgt of er meer uitsleept, omdat mensen daar blijkbaar toch een bepaalde waarde aan hechten, dan haal je het er hopelijk ook wel weer uit. Is het niet in geld, dan wel in rust.

   Verwijderen
 6. Ons huis staat niet onder water, gelukkig. We zijn niet (zeg nooit nooit) van plan om op (korte) termijn te verhuizen. Als dit jaar de hele dure kosten eraf zijn dan ga ik eens kijken of het interessant is om extra af te lossen. Het hoeft niet maar wellicht is het verstandig. Overigens de woz waarde / cq aanslag is nog niet binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach 5 jaar gekeden schreeuwde iedereen moord en brand dat de woz waarde zo hoog werd en ook de belasting. Nu schreeuwt iedereen dat het te laag wordt voor de hypotheek. Het is nooit goed! Lol

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het lijkt mij ook een heel fijn gevoel om je hypotheek af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De OZB grondslag is sinds 2009 met 29.000 euro gedaald (187.000 - 158.000), maar de belasting die daarbij hoort is in dezelfde periode van 145,96 naar 205,40 euro gegaan. EEN STIJGING VAN MAAR LIEFST 41%. Ik vrees dat dat alleen nog maar erger zal gaan worden. De minister beweert dat de dalende grondslag niet tot lagere belasting kan lijden, omdat het op orde houden van de woonomgeving nu eenmaal een bepaalde prijs heeft. In crisistijd moet iedereen bezuinigen behalve de overheid.

  d

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nice post, things explained in details. Thank You.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews