zondag 3 januari 2021

Help! Het oude jaar bijna uit met een schoorsteenbrand.

 Ja, echt waar! Help!

dit is de bewuste kachel. 

En niet zo'n beetje ook. Het gebeurde op 30 december en dat betekent net zoveel als afgelopen woensdagavond. Zoals jullie weten woon ik tijdelijk bij mijn zus. Zij was in de tuin onder de overkapping samen met mijn broer. Ze hadden geen zin in televisie maar wilden wat drinken.

Ik zat te wachten op een programma met een jaaroverzicht. In dit geval over degenen die zoals zo gevoelig gezegd, van ons zijn verscheiden in het afgelopen jaar. Dat kijk ik altijd. Het ontroerd me en regelmatig ook verbazing, omdat ik niet had meegekregen dat die of die was komen te overlijden.

En dit jaar waren dat er veel. Ik heb bij lange na niet zoveel de actualiteit gevolgd, vol als ik zat van eigen drama. Zoals mijn op de klippen gelopen huwelijk en een scheiding er enigzins fatsoenlijk door te loodsen.

Ineens werd ik opgeschrikt door een lawaai dat kwam vanuit de kachel/allesbrander. WOESH!!!

En hop daar vloog me toch een vlam de kachelpijp in! Vrijwel meteen volgde er een diep roffelend kabaal alsof er een helicopter ging landen. Ik schrok me helemaal kapot.

De kachel zelf is van metaal en deze begon te rammelen als een zak muntstukken. Ik vloog erop af en duwde de deurtjes dicht. In de hoop dat gebrek aan zuurstof de zaak zou luwen. Een enorme wolk stinkende rook kwam alsnog uit de kachel zetten. Niet normaal hoe snel dat gaat.

Ik vloog naar buiten en riep dus : Help! Gauw komen!!! De kachel maakt brand in de schoorsteen!!

Inmiddels spuugde de schoorsteen dikke rookwolken en af en toe wat vonken uit. Dan te bedenken dat dit een oud huis is uit 1930. Zoveel is dan van hout gemaakt. Denk aan plafonds en vloeren.

Ze kwamen meteen aangerend. Direct is er 112 gebeld en jawel...dan gaat het loos. Het huis staat niet ver van de brandweer kazerne af. Gelukkig is het goed geregeld in Nederland. In no time was er brandweer. Werden er acties ondernomen. Wij moesten natuurlijk naar buiten. De kachel werd vakkundig geleegd, de schoorsteen gecontroleerd en de lucht in huis gemeten.

Al met al zijn ze 3 kwartier bezig geweest toen was het veilig. De schoorsteen wordt dinsdag geveegd. Deze afspraak stond er al. Want dat gebeurd uiteraard ieder jaar. Maar intussentijd is de kachel niet meer aangeweest. Toch eng. De brandweer dacht aan misschien toch een vogelnest of zo, want de aluminium pijp in de schoorsteen zag er verder goed uit.

Hoe dan ook, in mijn toekomstige woning zit ook een aansluiting voor een kachel. En die wil ik ook graag hebben. Ik vind dat zo gezellig. Maar.. ik ben wel erg geschrokken en zal echt heel heel voorzichtig zijn. En lieve mensen, welke bezuiniging je ook ooit doorvoert, niet de schoorsteenveger!

Rest mij op deze 3e januari jullie allemaal een heel goed en blessed 2021 toe te wensen!


2 opmerkingen:

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews