LA CUSINA, vergeten, goedkoop & soms een beetje gek

hier een lekker toppertje dat ik graag maak:
Hier twee blogsters die je van heel veel goede gezonde en prijsbewuste maaltijden weten te voorzien:
Deze  en deze
Doe er je voordeel mee. Ze zijn fantastisch!

Tip uit de casa:
Soms heb je van die héérlijke jus. En als je daar van over hebt, gooi die dan niet weg!
Doe een plastic zakje in een kom en sla de randen om de rand van de kom.
Giet de bijna afgekoelde jus in het plastic zakje.
Knoop het zakje goed dicht en leg het in je vriezer. Het liefst bovenop bijvoorbeeld een bakje of iets dergelijks, zodat de jus een als een platte schijf bevriest.
De eerstvolgende keer dat je iets van een stamppotje eet hoef je niet meer apart jus te maken voor je 'kuiltje'.
Je pakt gewoon je ingevroren jus en ontdooit het op een klein pitje in een pannetje of bakje in magnetron.

Baskisch vispannetje:
Dit is zo'n héérlijk, supergezond en goedkoop recept:
Fantastisch te maken voor grote gezelschappen en werkelijk nog nóóit een klacht gehad!
Dek vooral de tafel gezellig en schenk er een heerlijke glaasje Aldi witte reinhessen wijn bij (€1.99)
Deze maaltijd kost je gemiddeld 2.50 per persoon.
Zoals ik het hieronder beschrijf heb ik bovendien bijna altijd nog een beetje over dat ik dan invries voor als één van ons twee een keertje alleen moet eten.

Haal uit de goedkoopste supermarkt die je weet een paar pakken met van die koolvisfilet blokken.
Ik reken per 2 personen 1 pak, dan heb je dus 2 blokken per eter. Moet genoeg zijn.
Ik ga uit voor 2 personen in het recept dat ik hieronder beschrijf, kan je zelf gaan uitrekenen wat je moet nemen bij meer gasten aan je dis.
1 pak koolvisfilet
2 grote uien in grove ringen gesneden
één flinke winterwortel in grove stukken gesneden
halve courgette in grove plakken of repen gesneden
1 citroen (in vier parten)
half bos selderij hoef je niet te snijden
2 tomaten in grove plakken gesneden
halve paprika in repen gesneden.
2 grote aardappelen in grove parten gesneden
blokje visbouillon (verkrijgbaar in iedere supermarkt)
kerriepoeder

Doe een klein beetje olijfolie in een gewone pan, verwarm de olie op een zacht pitje en leg een laag uien in de pan.
Daarboven op een laag couregette. Daarbovenop de blokken vis.
Die bestrooi meer dan rijkelijk met de kerrie!
Niet bang zijn. Er in met die kerrie.
Dan een laag tomaten, weer uien, dan de parten met aardappel en de paprika.
Inmiddels begint het onderin de pan wel een beetje te sissen.
Giet er twee kopjes water bij, verkruimel de bouillonblok en leg de citroen in iedere hoek van een ronde pan hahaha, leg de winterwortel er maar bovenop en hop de stengels selderij als laatste gewoon erin leggen.
Ziet er nu al mooi uit hè?
Hou het vochtgehalte een beetje in de gaten. Niet teveel, want er komt ook nog overheerlijk kookvocht uit al die gezonde groenten. Niet te weinig want je wilt wel dan al je groenten garen.
Zet het vuur maar lekker knetterhoog en zodra het kookt zet je stomweg de kookwekker op een kwartier.
Deksel tikkeltje schuin en af en toe wel even kijken.
Je mag ook rustig wat voorzichtig omscheppen, maar doe dat niet te vaak. Want dan maak je de stukken vis zo vermalen en dat is jammer.
Na het koken proef je af. Zout erbij? Héél belangrijk SUIKER erbij? Jawel, want de suiker versterkt de smaak en kan net het te zure van de meegekookte citroen eraf halen.
Suiker is een natuurlijke smaakversterker in hartig eten als je het met beleid gebruikt.
Veel gezonder dan die kankerverwekkende Vitsin-troep!

Serveer de Baskische vis op een mooi diep bord en laat je ogen maar genieten van de hoeveelheid aan kleur.
Omdat je de aardappels erin mee hebt gekookt hoef je niet apart te gaan mieren met stokbroden of iets dergelijks.
Een echt éénpans-gerecht dus.
Het is trouwens de volgende dag altijd nóg lekkerder en je kan het uitstekend invriezen.



Een pannenkoekdag inlassen. In de pannenkoek kan ik dan allerlei restjes verwerken. Zo wordt de een dan hartig en de ander zoet. Ieder zijn eigen smaak dus. Kan ik gelijk besparen en ik hoe minder weg te gooien.
(idee van: Hoe hou ik geld over? http://geldover.blogspot.com)

Tik via marktplaats wat kookboeken op de kop van vroeger. Je hebt er al eentje vanaf €1,50.
Je komt er recepten in tegen die juist rekening houden met de kosten, want dat was vroeger erg belangrijk.
Voor een habbekrats de groentes van het seizoen bereiden. Een grote variatie aan maaltijdsoepen of zelf sausjes maken inplaats van kopen.


Dit is een fantastische site!
http://www.kruidjes.be
     



          Zelf zéér goedkoop Seitan-schnitzels maken.

Seitan is een vleesvervanger. Hoewel de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat 't geen product is dat écht alle voedingsstoffen volwaardig aanvult.
Maar voor af en toe bij een verder groenterijke maaltijd een meer dan prima en lekker hartig te bakken schnitzeltje voor op je vegetarische bord!
Voor ongeveer 10-12 seitan-schnitzels:

€0,69 pak bloem
€0,20 eitje
€0,28 bouillonblokje                                                      
€0,20 kruiden
-----------
€1,37




Je neemt een heel pak bloem. Volkoren of wit, wat je maar wilt.
Je doet het hele pak in een ruime kom/schaal en maakt een kuiltje in het midden.
Pak een litermaat en vul die met lauw water.
Schenk het kuiltje vol met water en begin de bloem te mengen.
Dat zal eerst heel droog zijn en korrelig, maar schenk telkens met kleine beetjes het water erbij en blijf onderwijl mengen tot het kneden wordt.
Zodra je een stevige bal kan kneden hou je op met het toevoegen van het water.
Leg de bol deeg in de schaal en zet 'm onder water. Koud water.
Zet de schaal een dag of nacht weg.
Daarna giet je het water af en legt de bol deeg in een vergiet. Dan komt het klusje. Zet de kraan zachtjes aan en ga het deeg spoelen en kneden.
Je spoelt namelijk onder de waterstraal alle zetmeel eruit en houdt dan een bruinige sponsachtige materie over.
Dit is de seitan.
Als je wilt kan je het water wat lauw zetten, omdat je anders echt wel hele koude handen krijgt.
Zodra je voor je gevoel alle bloem er wel uitgespoeld hebt, leg je de lichtbruine spons op het aanrecht en rol je er met je handen een soort dikke winterwortel van.
Die snij je in plakken van ongeveer een dikke centimeter.
Dat lijkt best klein, maar dat veranderd nog wel!
Zet een pan op met water. Doe er bouillonblokjes in (groente of wat dan ook) en als dit water kookt laat je de plakken seitan in het water zakken en ze vervolgens een klein kwartiertje koken.
Je ziet dat ze dan wel 2 a 3 keer zo groot worden.
Haal ze na het kwartiertje eruit en laat ze uitlekken.
Nu kun je ze eventueel invriezen, want je haalt aardig wat seitan-schnitzels uit 1 pak bloem.
Wil je ze gaan bakken, kruid ze dan lekker. Net zoals je vlees zou kruiden. Beetje pittig mag best want de seitan zelf heeft niet heel veel smaak. Je kan ook varieren door wat met kerrie of met paprika te doen. Dan door een geklutst eitje halen en panneren. Vervolgens krokant bakken.
Errug lekker!!!




--------------------------------------------------------------------------------------
                            
 Herman vriendschapsbrood

Herrinnert u zich deze nog?
Te leuk om te mogen vergeten. Hier bakten we ons huis heerlijk geurig mee en verrasten onze familie en vrienden met vage bakjes en een kopietje van dit recept.
Oerleuk!
Dus daar komt-ie nog een keer.                            
The good old Herman!
                                                                                                                    

                                                                                                      
Recept.                                                               

Een chili sin carne.
Nee is geen tiepfout, sin betekend zonder en carne betekend vlees.
met neme voor dit avontuur:
een blik euroshopper bruine bonen van 0.45
een blikje gepelde tomaten euroshopper 0.28
een courgette 0.79
een halve gele paprika 0.55 (andere helft gaat in de groentensoep overmorgen)
en kleine prei 0.39
2 uien 0.20 (? zoiets, een heel net kost 0.79 en er zitten er 8 in)
en een teentje knoflook en blikje tomatenpuree( samen 0.10?)
Neem nog wat voor het gas dat ik verbruik (0.30? denk het nog niet eens)
---------------------------------------------------------
Oké ik heb voor zo'n  €3.00 een zéér flinke pan eten voor 2 volwassenen.
Oeh lalá!!
Je kan er nog een stokbroodje bijdoen, maar dat doe ik niet omdat ik op mijn lijn let en de combinatie van brood bij bonen is funest. Ik mis het brood trouwens ook niet.
Het vlees vervang ik niet omdat ik bonen eet.
Van deze hoeveeldheid chili is absolúút nog behoorlijk over.
Morgen is deze chili bijkans nog lekkerder en ik kan me al verheugen om die als hartige snack tussen de middag op te smikkelen. Samen met manlief want we zijn vrijdag altijd vrij. (Dankzij deze levensstijl!)
Spaart weer brood uit.


deze pan eten uitbreiden genoeg voor 2 dagen warme maaltijd dan kan ik 2 flinke aardappels schillen en die in parten rauw meekoken, tegelijk met de andere ingrediënten. Die aardappels smaken bijzonder lekker want die zijn helemaal gekookt in de aroma's van de chili en daarvan doordrongen.
Verukkelijk!


Ik gebruik nooit een pakje met van die 'kruiderij' voor chili want dat is alleen maar troep.
En ontzettend overbodig. Met dit soort dingen word je als consument echt een oor aangenaaid, want je hebt alle kruiden voor chili gewoon in je keukenkastje staan hoor.
Zout, peper, tikkeltje kerriepoeder, beetje suiker en azijn (smaakversterker-effect) wat paprikapoeder, ga zo maar door.
Concentreer je op je eigen smaak. Die liegt niet. Voeg toe wat je mist.
Half bouillonblokje doet ook wonderen.




Herman, de ultime vorm van vriendschap!
Wat is Herman.
Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd, op dag 9 verdeel je Herman in 3 porties, een deel bewerk je verder en eet je op, een deel geef je aan een goede vriend en van het laatste deel start je je nieuwe Herman.
Herman is een vriendschapsbrood, het is de bedoeling dat je in de tijd dat je met Herman bezig bent even stil staat, bij liefde, jezelf, geloof, vriendschap en relaties.
Herman mag absoluut niet omgeroerd worden met metaal of bewaard worden in metaal!
Hoe kom je aan Herman deeg?
Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje Herman deeg krijgt, maar je kunt het deeg van Herman ook zelf starten.
Zelf starten:
100 gram suiker
250 ml warm water
1 zakje gist ( 7 gram)
225 bloem

Suiker oplossen in 1/2 kopje van het warme water.
Strooi gist erbij, laat 10 minuten staan.
Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
Klop totdat het een glad beslag is.
Goed afdekken met plastic folie.
Laat rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.
Hoe wil Herman gevoed worden?
Je moet Herman goed verzorgen. Zet Herman nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt.
Dek Herman niet af, zodat Herman kan ademen, een theedoek eroverheen leggen mag wel.
Herman zal groeien, dus zorg dat je Herman bewaard in een ruime schaal, die niet! van metaal is.
dag 1:
Vandaag heb je Herman gekregen of gemaakt en wil Herman wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien.
dag 2:
Roer Herman goed door, gebruik hiervoor een houten lepel, Herman houdt niet van metaal.
dag 3:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vind Herman fijn.

dag 4:
Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten:250 ml. melk
125 gr. bloem
200 gr Suiker
dag 5:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt Herman van.
dag 6:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt Herman fijn.
dag 7:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, hier wordt Herman luchtig van.
dag 8:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, Herman wordt graag vertroeteld door je.
dag 9:
Herman heeft weer honger en wil het volgende eten:250 ml. melk
125 gr. bloem
200 gr. suiker

Dit is het moment dat Herman zich gaat voortplanten, verdeel Herman over 3 bakjes.
1 bakje geef je aan een vriend(in) of familielid die je graag het genoegen van Herman gunt.
1 bakje wordt je volgende Herman.
Het laatste bakje gebruik je om door te gaan naar dag 10.
dag 10:
Vandaag heeft Herman een enorme honger en daarom verwen je Herman een feestmaal!
0.15 liter olie
250 gr. bloem
2 eieren
2 theelepels bakpoeder
1 appel in stukjes
200 gr. suiker                                                                           
200 gr. noten en/of rozijnen
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout

Meng Herman nog eens goed door elkaar.
Vet een bakblik in en bestrooi dat met suiker, vul het bakblik met Herman deeg.
Verwarm de oven voor op 170C en bak Herman in ongeveer 1 uur en 15 min. gaar.

Eet smakelijk!

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews