zondag 6 november 2011

Warme groet uit de casa.

Dat schrijf ik meestal onder een comment.
Ook al hebben we de afgelopen dagen waanzinnig warm en zonnig najaarsweer gehad, dat blijft natuurlijk niet zo. Er is zelfs al een voorspelling gedaan dat ons juist een uitzonderlijk koude en lange winter te wachten staat. Maar dat valt nog te bezien, da's de crux met voorspellingen.
Toch moet je wat met die gegevens, want je een beetje aangenaam warmhouden gaat wel een luxeartikel worden.
Dát is geen voorspelling. Dat is een belofte. Die komt uit de trukendoos 'bezuinigingen' en die valt dan onder het kopje: milieuheffing of transportkosten. Die schroeven ze doodleuk op. Of jij nou die hele verwarming aan zet of niet. Die kosten krijg je gewoon door je strot geduwd.
De enige manier om de energierekening dan toch te bedwingen is zelf bezuinigen op verbruik.
Jawel een onderwerpje in ons consuminderland zo oud als de weg naar Rome (waar het overigens vaak best lekker warm is).
Toch waag ik mij eraan om te bloggen hierover, op het gevaar af dat je NU afhaakt.

Wat kan je doen om de kachel zo lang mogelijk, zo laag mogelijk en zo efficient mogelijk te laten branden?
Doe als je het koud hebt een sjaal om. Een lekker zacht huissjaaltje, zo'n comfy ding. Je bloed verliest namelijk het meeste lichaamswarmte in je hals, op weg naar het belangrijke hoofd met die enorme machine erin (tenminste dat hoop ik voor je) je hersenen.
Isoleer dus je hoofdleiding/halsslagaders. Gegarandeert dat je het binnen een paar minuten al véél warmer hebt en blijft!
Dan de legging.  Ik trek rustig een legging aan onder mijn spijkerbroek. Ik heb snel koude benen en ach...vroeger hielden de mensen hun pyama onder hun kleding aan in koude tijden...dus een legging mag de pret niet drukken. Maar daar blijft het niet bij. Je kan ook prima een legging aan onder een gekleurde panty of kousen met een printje. Je ziet niet dat er een legging onder zit, maar de dunne panty lijkt dan een majo. Ziet er wel stoer uit. (nee dat is het niet als je het geheim van de smid weet ;-) , maar dat wéten ze niet! )
Nog zoiets. Lekker tegenstrijdig. Iedereen wil met de feestdagen in dat miniatuur zwarte cocktailjurkje of bereid zich voor om dán wel wat meer te mogen meesnoepen en gaat dus nu ...juist op dieet.
Fout dus eigenlijk. Helemaal niet wat moeder natuur had bedacht voor deze tijd.
De reclame-boys van 'vetrandje mag' knijpen nu in hun handjes.
Want het is feitelijk wel waar. Een beetje meer vet op je botten houdt je warm en helpt je de winter door. Je wordt ook veel minder snel ziek of verkouden. Je lijf put energie uit dat vet om de strijdkrachten in te zetten bij het eruit knikkeren van een aangelopen virusje of bacterie. Dan moet namelijk meteen de lichaamstemperatuur met een graadje omhoog en daar kan virus en bacterie erg slecht tegen. Kijk maar wat je ermee doet...
Ga bewust over op warme dranken. Zet lekkere ouderwetse potten thee. Val niet in de valkuil die het 'theezakje voor één kopje heet' want dat is je reinste idioterie. Gewoon een theepot met doodgewone thee.
En drinken maar. Wen jezelf het simpelweg aan.
Kijk naar wat de natuur nu aan kost verschaft. Eet dat. Kolen (100 soorten van), bonen (100 soorten van), wortelen, uien, prei. Het is allemaal wat zwaarder verteerbare winterse kost. Dat houdt de eter warm. Daar zit een plan achter, ooit bedacht door moeder aarde en die loopt al heel lang mee.
Verders natuurlijk het bekende "dekentje achter het kussen" op de bank verstoppen en 's avonds heerlijk de koude stelten eronder dekken.
En ga je meter bijhouden. Klinkt net zo opwindend als een lezing wiskundig schaakinzicht, maar geloof me het wordt al snel behoorlijk spannend en zeer motiverend.
Hou het per week bij, wel zo leuk. Je zal zien dat je een wedstrijdje met jezelf begint.
Op veel andere sites houden bloggers ze openlijk bij, heb je een graadmeterje van je eigen gebruik.
Laatste tip. Doe in vredesnaam wél de kachel aangenaam aan als je visite krijgt...

10 opmerkingen:

 1. haha, precies wat wij inderdaad al doen :) maar dat van een sjaaltje wist ik nog niet... ga ik ook eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk, zo simpel is het gewoon. Logje naar mijn hart :)
  Die jonge meisjes met hun korte jasjes in de regen op de fiets, ik kan het niet aanzien. En aardbeien eten of asperges in de winter en met kerst....leuk hoor maar zo heeft de natuur het niet bedoeld.
  Als je begrijpt wat moeder Aarde je wil zeggen ben je al een heel eind.
  Zo is wol dragen nu weer hip en naast 'hip zijn' zullen velen de warme en vochtregulerende eigenschap van wol misschien leren waarderen in een strenge winter. In synthetische stoffen blijf je nu eenmaal niet warm.
  Warme groet terug van mevrouw Jee in een wollen vestje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Investeer (als het kan natuurlijk) in een houtkachel....dat heeft ons al heel veel geld bespaart aan energiekosten ......

  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij bent een slimme dame :)
  Loop ook altijd in de winter met een sjaal om.
  Goeie tips! Dikke knuffel uit de Oudvossemeerse nieuwbouwwoning (jouwes klinkt beter ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat kouverliezen via hals wist ik niet. Bedankt!Vroeger fietste ik naar mijn werk. En deed bij vorst mijn pyjamabroek onder mijn jeans.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel voor je berichtje op mijn blog!
  Ik kom net terug van het strand en het is toch een partij koud in huis. En kijk daar lees ik jou blogje, de thermosstaat had al een draai gehad.
  Hup gelijk weer uit dat ding, pantoffels aan, sjaal om, vest aan en we kunnen er weer even tegen aan. Waar bloggen toch niet goed voor kan zijn. Thanxs girl!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laat ik nu net een lekker warme col gebreid hebben ;-). Maar nee, die is toch iets te dik voor in huis maar draag ook heel graag sjaaltjes.
  Misschien moet ik toch maar stoppen met mijn hardloop-training dan om wat vet op te sparen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die laatste tip vond ik grappig. Dat doe ik ook altijd: ik wil niet dat mijn visite het niet gezellig vindt, en kou geeft een ongezellig gevoel. Desondanks vinden mijn ouders het toch nog vaak koud bij ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O zo waar wat je schrijft en de kinderen hier houden vaak hun piamabroek aan in het weekend. Op school is het wel altijd 21 graden, als ze thuis komen doe ik ze altijd een dikkere trui aan in de winter. Niet dat ze er zelf om vragen hoor, maar ja zo zijn moeders....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben dus niet afgehaakt, want was erg nieuwsgierig naar de rest.
  Bedankt voor al je tips.
  Zit nu met een lekkere warme sjaal achter mijn laptop en het voelt echt lekker warm.

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews