vrijdag 29 juni 2012

Open en bloot

Mijn grootste ontdekking om echt héél zuinig te kunnen doen was het tweedehands circuit op het internet.
Toen ik een paar jaar geleden het roer drastisch moest omzetten ben ik daar schoorvoetend gaan kijken.
Mijn mond viel open van verbazing. Kan niet waar zijn... spullen waar ik voorlopig toch écht voorbij zou moeten gaan lopen, zag ik voor een appel en een ei op Marktplaats, Ebay of zelfs gratis afhalen.nl!
Ook zelf dingen gaan verkopen leek mij in eerste instantie een hele toer en erg ingewikkeld. Inmiddels weet ik dat als je een strijkijzer op de juiste temperatuur kan zetten of een lasagna in elkaar flansen, dat je dan absoluut een advertentie op MP of Bol kan plaatsen.
Niks moeilijks aan.
Eerst nog dat gevoel natuurlijk. Jaaaa maar bij wat voor mensen komt dat weg?
Hoe weet ik dat ik mijn spullen echt wel krijg als ik geld heb overgemaakt?
En wat als het tegenvalt?
Tjah..als ik in een restaurant eet verwacht ik ook niet dat ze speciaal voor mij een nieuw aangeschaft bord en bestek voor mijn neus zetten. Kom nou, een uur geleden at daar nog iemand anders van en het is gewoon een keer door de vaatwasser geweest en dat is dat. (iemand die nu niet meer naar restaurants wil? sorry )
Als iemand niks verzend, als ik heb overgemaakt, dan kan ik dat geld  nog een poosje lang terughalen via de bank. (heb ik nog nooit hoeven doen)
Dingen die tegenvallen? Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik een periode in mijn leven heb gehad dat mijn halve garderobe in mijn kast hing stof te vergaren omdat het eenmaal thuis eigenlijk niet helemaal mijn ding was. Nu gaat het gewoon linea recta weer in de verkoop en basta!
Eigenlijk koop ik inmiddels alles via deze weg.
Een koffiezetapparaat, ladyshave (die moest wel nieuw zijn en in doos), móóie handdoekhaken voor de keuken, kleding, lingerie (ik heb een uitstekende wasmachine en op de wc's op het werk of in etablisementen zitten andere mensen ook met hun billen op de bril, ik kan niet 'hangend' plassen zoals sommige houdini's onder ons wel kunnen.)
Ik maak er geen punt van dat spullen door anderen zijn aangeraakt, gedragen, gebruikt.
It's all in your mind..
Zelf verkopen is ook nog eens heel leuk/spannend/verslavend.
Als ik nu wat wil hebben, dan kijk ik eerst rond wat ik zelf kan missen.
Ik zet het te koop en als ik genoeg zelfbeheersing heb, dan schaf ik pas dat wat ik wil hebben aan zodra ik wat heb verkocht.
Zo voel ik er financieel niets van.
Het heeft me in de afgelopen jaren echt ongelooflijk veel geld gescheeld en daarbij heb ik mijzelf zo nu en dan eens kunnen verwennen. Want dat heb ik nodig om het goed op een leuke manier vol te houden om met héél weinig toe te kunnen.
Ik winkel inmiddels vele malen leuker en spannender op marktplaats dan in de echte winkels. Voor een paar euro een stoere spijkerbroek of een schattig bloesje.
Maar ook hier..ik moet wel oppassen want het is gauw verslavend voor mij!
Dus toch nog steeds gevoelig voor het koopziek-virus.... Attendere!




12 opmerkingen:

  1. Hahaha, grappig!

    Leuk logje! ;)

    Ik denk er ook zo over. Ik vind je systeem trouwens wel slim: eerst verdienen, dan uitgeven. Wij hebben sinds deze maand zakgeld. Met dat geld heb ik een compleet nieuwe garderobe kunnen aanschaffen deze maand... tweedehands! Vlotter, vrouwelijker, kleuriger als het eerst was. Ik ga dan wel hard richting 40, maar mag er echt nog wel zijn. Al zeg ik het zelf ;)
    Ben dan zo blij een jurkje voor 12,50 te hebben dat nieuw minstens 80 kostte. Ik vond een jurkje waar ik me vorig jaar bij Zalando aan heb vergaapt, maar te duur vond. Tweedehands voor nog geen kwart gevonden!!
    Maar inderdaad. Ook aan tweedehands kun je je arm kopen ;) Opletten, dus! Waarvan akte;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf verkopen via internet leek me maar niets.
    Veel teveel gedoe en zal wel niets opbrengen dacht ik dan.
    Totdat ik er dit jaar aan begon, het blijkt echt te werken, zelfs voor mij;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kleine opmerking. Als je zelf geld overmaakt naar derden dan kan je dit niet laten storneren door de bank, dit kan namelijk alleen met automatische incasso's. M.a.w. betaal je vooraf en worden de spullen niet verstuurd dan ben je het geld gewoon kwijt. Is mij gelukkig ook nooit overkomen hoor. Ik bepaal voor welk bedrag ik dat risico eventueel zou willen lopen. En gelijk heb je er is niks mis met tweedehands.

    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat goed zeg dat je eerst zelf iets verkoopt voor je iets koopt...handige tip ook voor mij! Ik ben sinds april weer aktiever geworden op MP en heb al voor 77,50 verkocht!! Anders lag het maar op zolder in een doos en nu zijn er anderen weer blij mee en ik heb weer wat centjes extra kunnen sparen....Leuke bezigheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, die valkuil ken ik! Dat neemt het koopvirus gewoon stiekem een andere vorm aan, die je niet meteen herkent!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk hè!? Ben zelf ook helemaal van de tweedehands verkoperitus en koperitus op internet. Er is voor mij ook een hele wereld open gegaan. Manlief wil nog wel is tegen sputteren als ik één van zijn boeken wil verkopen hahahha!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik verkoop meer tweedehands dan dat ik koop. Dit jaar op MP al voor circa € 700,00 verkocht. Merendeel kleding (ivm afvallen) en een stuk of 15 paar schoenen.
    Ik heb nog maar 1 keer tweedehands kleding gekocht via MP (broek die ik al had, precies dezelfde maar 1 maat kleiner). Wil toch eerst passen. Wel in kringloop dit jaar z'n 10-15 kledingstukken gekocht. Bijna allemaal Esprit voor gemiddeld € 2,50 per stuk. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. KLeding via internet kopen is echt niet mijn ding. Ik "zie" kennelijk niet of iets mij staat. Is ook in de tweedehandswinkel soms wat lastig. Van de 20 dingen die ik pas gaat er 1 iets mee naar huis.

    Verder hebben wij ook MP ontdekt. Voor het kopen en verkopen.

    Pas: histor verf (ongebruikt) in precies de kleur die we graag wilden hebben. Manlief was nog heel even tegen, tot hij er achter kwam dat die bussen nieuw tegen de 30 euro deden en tweedehands 10... Met 5 potten verf spaar je dan bijna 100 euri uit...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik loop met je mee.........ik doe grotendeels hetzelfde...ben dol op marktplaats en bol.......

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik kijk ook eerst op MP, moet wel een beetje in de buurt zijn als ik het zou moeten ophalen, maar voor de rest heb ik er mijn kantoor mee ingericht. Een eettafel voor thuis, kleding voor de kids en de fietsen voor de dames gekocht. Niks mis mee vind ik zelf.

    Ook de Kringloop bezoek ik af en toe en ik vind er niet altijd wat ik zoek, maar dat geeft ook niet, het komt vanzelf wel, is het niet vandaag dan wel morgen, hahaha.

    Ik heb er nog veel lol in ook en kom soms, zoals mijn prachtige eettafel echt juweeltjes voor € 25,00 (de eettafel) en € 25,00 (het laten bezorgen van de eettafel)... kan geen IKEA of wat dan ook tegen op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb helemaal NIETS tegen tweedehands. Nooit gehad.
    Wel als dingen niet worden opgestuurd of kapot.
    Wel heel fijn dat jij dat nog nooit hebt gehad maar ik helaas te vaak.
    Dus nee, ik koop niet meer via MP, tenzij ik het kan ophalen.
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wij doen het al jaaaaaaaaaaaaaaaren zo. éérst kijken op mp of zo, is het daar niet te koop, dan kunnen we altijd nog naar een winkel. we hebben nog nooit problemen gehad met kopen en verkopen (dat laatste lukt ook best, al moet je soms wel een lange adem hebben).
    met kleding was ik om, toen een schoonzus in de kledingbranche in het "betere segment", vertelde dat er steeds vaker mensen die ontieglijk stinken, kleding passen. zij merkt een duidelijke achteruitgang in de verzorging van de klanten. die kleding wordt dus te luchten gehangen en met een spray bewerkt............en wij maar lekker passen met zijn allen......ook de kleding die dus door zulke mensen al gepast is.
    ik koop nu heerlijk 2e hands en was lekker thuis........allemaal schoon en fris èn nog eens goed te betalen!!!!...........en ook schoenen ja...........flink met alcohol (die van die fijne flesjes voor je handen) er door en brandschoon zijn ze!

    BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews