zondag 27 maart 2011

Ik doe het 'even' niet meer!

Met het inluiden van de zomertijd heb ik mij wat voorgenomen.
Ik doe het namelijk 'even' niet meer.
Ik stop met al die dingen die eigenlijk hartstikke veel tijd en energie kosten te betitelen als dingen die je 'even' doet.
In onze samenleving is het erin geslopen om handig en terzake kundig over te komen om te pas en te onpas onze skills te laten vergezellen met het woordje "EVEN" .
Want het is niet 'even' dat je je bankzaken regelt  of kinderen wegbrengt en ophaalt. Je bent er minimaal een halfuur druk mee en moet er vaak van alles omheen breien.
Het is niet 'even' dat ik in de keuken sta voor een maaltijd. Zélfs als ik die uit mijn diepvries haal, kost dat planwerk en het opwarmen moet je ook bij blijven en van het opeten wil ik al helemaal géén 'even' meer horen, want het gaat om kostbaar voedsel met liefde gemaakt.
Ik 'onteven' mijzelf. En ik geef al dat ik doe zijn waarde weer terug.
Ik geef mijn leven zijn ritme terug, mijn passie en aandacht.
Daar waar het kan, ga ik de tijd nemen om de dingen te doen. Juist die dingen die ons dagelijks leven beslaan. Geen hoogdravende activiteiten, geen bijzondere gelegenheden..gewoon mijn banale daily life buisiness.
Ik ga met aandacht autorijden, fietsen, boodschappen doen, eten maken, praten met mijn lief of tv-kijken naar dat ene programma.
Ik heb mij voorgenomen, dat de zomertijd met zijn extra uurtje licht, bedoeld om ons mensen niet alleen te laten profiteren van meer zon, maar eigenlijk om ons nog productiever te laten zijn, om te dopen in de "een fractie langzamer-modus".
In veel oosterse culturen is dit geen wereldschokkend nieuws, maar een ritme dat een ieder kent, weet en voelt. Onze en vooral mijn gejaagdheid gaat over de kling. Heel bewust een fractie langzamer bewegen met mijn handen, met lopen, met kijken, met antwoorden en praten. Wat is een fractie? Laat die fractie nou eens een seconde zijn...
Hoera het is zomertijd, tijd met een uur langer, dus 3600 seconden, om uit te smeren over mijn dag. Wat een overdaad.
Ik ban het woordje "Even" nu ook zo veel mogelijk uit mijn vocabulair. Dat zal nog 'even' wennen zijn.
Zie je nu hoe verradelijk 'even' is?
Als mensen 'even ' zeggen, ga er dan maar gerust vanuit dat het geen makkie is! En zeker niet "EVEN"

10 opmerkingen:

 1. Geweldig blogje weer. En je hebt groot gelijk, al dat EVEN kost een hoop tijd. Lekker mindful met je dingen bezig zijn is heel ontspannen. Zelfs afwassen, met je handen aandachtig in het warme water, kan heel meditatief zijn. Al die mensen die alleen maar haast hebben en lopen te stressen willen altijd snel EVEN dit en dat en hebben dan geen tijd voor de waardevolle dingen vn het leven. Slow is veel fijner.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gezegd, dat doe ik je niet na. Je hebt helemaal gelijk en ik hoop dat je het volhoudt en gaat genieten van de tijd die iets kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even kost idd vaak veel tijd! Ik heb ook weleens dat doe ik wel even, maar dan ben je er toch weer 2 uurtjes mee bezig. De tijd vliegt voorbij. Ik ben ook blij met de zomertijd. Een uurtje langer licht waarin je net weer wat meer kunt doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit stukje is voor mij volop inspiratie.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In deze drukke tijden rennen we onszelf voorbij. Logisch dat er een tegenbeweging ontstaat die benadrukt dat we alles wat we doen, met aandacht moeten doen. Moeten is overigens ook zo'n woordje dat je zou 'moeten' bannen. Je doet dingen omdat je ze wilt doen, en dan met volle aandacht. Heel mooi stukje bewustwording!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel mensen klagen dat ze door de zomertijd 'uit hun ritme' raken. Jij geeft er een positieve draai aan door gewoon een nieuw ritme te creeren. TOP!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inspirerend! Ik heb eigenlijk nooit echt 'last' van zomertijd, gelukkig. Vind het lange licht juist fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk onthaasten en traag leven. Dubbel genieten in dezelfde tijd. Je hebt het mooi omschreven. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heee, hebben ze daar niet zo'n sjiek woord voor: Mindfullness?? Ik vind die term van jou veel mooier, en zo waar! Ik doe met je mee. vind het een superplan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat lijkt me een uitstekende besparing op je persoonlijke energie-voorraad. Ik ben vóór ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews