zondag 17 april 2011

Waar je hart ligt..

...daar ligt je geluk. Dat zeggen we in Italië tegen elkaar. En eigenlijk betekend het niets anders dan tevredenheid. Want, je kan je hart leggen waar je het wilt. Het gaat uiteindelijk om dat ene facet: ben je tevreden?
Ik woon en leef en voel me zo Nederlands als maar kan. Maar toch is mijn kleine verzonken achtertuin "il mio giardino" mijn tuin. Mijn kleine domein op deze prachtige, groene aarde.
Ik heb altijd verlangen naar een vita gioiosa. Vrij vertaald een 'vreugdevol leven.'
Naar de gebruiken uit mijn jeugd en de sfeer die zo smaakt naar een levenswijze van vrijheid, gezondheid en vrolijkheid.

Dat zit in mijn genen, zeggen mijn familieleden me.
Maar daar heb ik zo mijn bedenkingen over.Want ik heb een rotsvast vertrouwen in de wilskracht van de mens. Je kan je settelen waar je maar bent. Je kan je tevredenheid opbouwen, laagje voor laagje en je kan als uniek wezen in deze schepping (en ik ben niet eens te rekenen tot de daadwerkelijke gelovigen in welke religie dan ook op deze wereld) je eigen voorwaarden maakbaar maken.
Dat heb ik althans ervaren met het doelbewust creeëren van mijn klein geluk op dit stukje grond.
We drinken onze wijn, iedere keer als een glas wordt gevuld klinken we op de weelde dat we dit glas mogen vasthouden, we eten ons eten in het besef dat het voortgebracht is puur en alleen om onze magen te vullen en onze lichamen te sterken, we praten, lachen, discusiëren en doezelen...allemaal op onze kleine postzegel. Il mio giardino. Mijn kleine tuin.
Mijn tuin is echt klein!
We hebben er een trucje toegepast. Door het achterste deel te verlagen, zitten we er altijd vrij en uit de wind. Bij het minste straaltje zon, wordt het er warm en kunnen al die lagen stof uit, die je maar in de weg zitten. Meteen ontstaat dat sfeertje van genieten en ontspannen. Want je moet jezelf niet afhankelijk maken van welke meter grond op aarde ook, om dat te kunnen voelen.
Maar genoeg over dat lapje grond. Het gaat om de clou.
Je kan je wel een half leven wensen dat je hier of daar zou wonen en leven en hoe dat er dan uit zou moeten (het is maar afwachten óf dat ook zo is!) zien. Hoe geweldig het zou zijn. Hoe het een Shangri-La zou zijn voor de rest van je leven, inclusief je gezin. Basta!
Dat is niet de realiteit. De echte realiteit is dat je máákt hoe je leven eruit moet zien waar je bent. Dan is het pas echt en solide en jouw leven.
Geen geld of goed kan daar tegenop. Doe desnoods alsof je daar leeft waar je zo denkt naar te verlangen en de helft heb je al gewonnen, voor niks, nada, niënte...want het leven is al duur genoeg en je verliest niet alleen je kapitaal als je dromen in duigen vallen, maar ook letterlijk je leefbare kapitaal.En hoewel geld niet gelukkig maakt...word je bijzonder ongelukkig zonder dat geld.
Dat zeg ik, omdat zoveel dromen van de mensen die ik om mij heen hoor en/of lees bakken met pegels moeten kosten. Tonnen met energie. Ladingen met afscheid, onontgonnen land en arbeid tot in den treure.
Hoeveel programma's worden er niet gevuld met een aan ramptoerisme grenzend 'het roer om' idylle?
Te veel. Want het is een illusie.
Nou zijn illusies zo oud als de weg naar Rome. En ik behoor het te weten, als ik mijn afkomst bekijk ;-)
Laat je niet gek maken. Er leiden véle wegen naar Rome.
De kortste en meest succesvolste is die rechtstreeks van je tuindeur naar je francobollo. (postzegel) 
salút.

19 opmerkingen:

 1. Wat goed en leuk geschreven. Ik ben heel tevreden met onze gezellige postzegel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uit mijn hart gegrepen, jouw mooi geschreven blogje. Je thuis voelen en ergens gelukkig zijn zit voor het grootste deel tussen de oren en niet de bestemming maar de reis is het doel. Ook ik kan oneindig genieten van iets kleins en soms in een mossig muurtje naar mooie patronen en kleuren kijken is zo fantastisch dat je er niet voor naar Afrika hoeft ofzo.
  De ontdekking

  Als je goed om
  je heen kijkt
  zie je dat alles
  gekleurd is


  Schrijver: K. Schippers

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en ook deze van K schippers;

  Bij Loosdrecht

  Als dit Ierland was
  Zou ik beter kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo: ik ben blij je blog ontdekt te hebben!!!
  Je teksten zijn goed om te lezen en "down to earth". Je schrijft zoals het is. Je zet me met beide benen op de grond. Ik schaam(de) me soms voor ons simpele maar doch gezellige huis. Tegenwoordig is alles BIG! Maar het geluk zit in je! Je ziet me zeker terug om te lezen. En met mijn postzegeltje zit het nu wel goed. Lieve groet met hart&ziel van Sil.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig beschreven en 100% waar! Ik mis alleen nog een kiekje van jouw postzegel. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens:) Ook ik geniet van ons huisje en stukje tuin. Iedere dag weer. het heeft moeten groeien, dat gevoel, maar het is er en ik ben er iedere dag dankbaar voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat prachtig verwoord. Ik heb altijd genoten van elk plekje waar ik gewoond heb, en van elk tuintje of balkonnetje dat we hadden. Het geluk is in onze huidige tuin niet groter dan op ons vroegere balkon. Het is het nu en het hier waar je van moet genieten, door het gewoon te doen: genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het ook erg goed geschreven en zo waar. Ik heb ook genoten van de plekken waar ik eerder gewoond heb. Je kan je inderdaad settelen waar je meer wilt en je eigen geluk maken. Niet de bestemming maar de reis er naar toe is het doel.

  Maareh.. Afrika is ook mooi, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg mooi geschreven. Het heeft alleen 2 kanten, die van man en vrouw. Daarmee bedoel ik als de ene wel tevreden is maar de ander niet helemaal, hoe dan. Zelf ben ik zeer tevreden en inderdaad geld maakt niet gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo waar, echt een postzegel is genoeg.
  'my home is my castle'.
  Mooi verwoord
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Yes! Jij snapt 'm helemaal. En fijn dat je dat met ons deelt! 'k Heb ooit eens gehoord: als het leven je citroenen geeft, maak er dan limonade van. Spreekt me heel erg aan zo'n gezegde. Want natuurlijk zit er ook een stukje uitdaging in, en daar hou ik erg van. En een stukje acceptatie of ook wel tevreden zijn met wat je hebt... Wat zouden de mensen relaxed zijn om ons heen als ze wat meer zo zouden leven!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben het helemaal met je eens! Prachtig logje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed geschreven. En ook een goeie van Trudy; als het leven je citroenen geeft.......
  Ik klaag veel maar ik geniet ook veel. Onze tuin is ook niet zo groot maar o wat is het gezellig en wat genieten we ervan.
  Nu moet ik zeggen dat genieten en tevreden zijn dat kon ik pas toen ik wat ouder werd hoor. Als je jong bent ben je altijd op zoek naar geluk ergens ver weg en met het ouder worden merk je dat geluk gewoon aan je voeten ligt. Liefs Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi geschreven....

  Ik geniet ook van mijn huis en tuin. En die is niet zo groot, maar wel gezellig. Ik voel mij er thuis. En daar gaat het om.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O, wat word ik heen en weer geslingerd tussen illusies, dromen, plannen en realiteit. :)

  Kijken wat het gaat worden, ik neem je wijze woorden mee in mijn overwegingen.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews