Vandaag kwam mijn man thuis met twee zakken groente.
Die worden op zijn werk verbouwd door de leerlingen die in het groenwezen aan de slag willen.
Mijn man werkt op een gesloten internaat met school voor jonge mensen die daar niet zitten omdat ze zulke mooie blauwe ogen hebben... Je snapt me vast wel.
Alles wordt absoluut biologisch verbouwd. Er wordt afgenomen door de centrale keuken en wat overblijft wordt verkocht. Goeie zaak vind ik dat.
Hadden jullie dat verwacht, dat er in zo'n gesloten rijksinstelling dus biologisch gegeten wordt?
Nou ik vroeger echt niet hoor!
Nog zoiets leuks. Er worden daar ook 'vergeten groenten' verbouwd en natuurlijk seizoensgebonden.
Dit jaar staan er schorseneren op het programma maar die zijn de grond nog niet uit. (Vorig jaar pastinaken, geweldig!)
Alles wordt met zorg opgekweekt uit zaden en vanuit kassen en kasjes de koude grond in.
Geen vieze mest maar schone mest. Geen kunstmest ook!
Volgende week rode uien. Kom er maar mee!
Deze keer een spitskool die écht naar spitskool smaakt en knollen venkel.
Verder een krulsla en een tas met kruiden.
Knoflookgras, peterselie, salie, pepermunt en een citroentijm (geloof ik).
En je proeft het hoor dat het zo wordt verbouwd.
Als ik mijn man soms ophaal van zijn werk zie ik de moestuinen liggen. Prachtig.
De groenten en kruiden zijn absoluut spotgoedkoop. In dit geval moest alles samen €1.50 kosten en voor de jongens (gek dat het toch nog steeds alleen maar jongens zijn die dat tuin-vak ingaan) is het leuk dat alles wat ze verbouwen wordt verkocht en gegeten door de hele staf van leraren en door henzelf.
Zo leren ze ook wat goed eten is, want helaas geldt voor de meeste van deze jongeren dat ze dat niet bepaald van huis uit hebben meegekregen. Integendeel zelfs.
Ik gebruik alles wat er wordt meegebracht en vind het telkens weer een verrassing.
Ik pas gewoon ons week menu aan op wat er mee wordt gebracht.
Door te móéten gaan besparen is er een wereld van nieuwe inzichten op mijn uitgavepatroon ontstaan. Maar het heeft me ook gelukkiger, tevredener en bewuster aan het leven gezet! Oude waarden van hoe men het vroeger deed hebben opnieuw hun dienst bewezen en als extraatje veel gezelligheid meegebracht.
donderdag 9 juni 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Populaire berichten
-
Maandag 6 januari...de maandag van het nieuwe jaar. Daarnet is het alarm van 12.00 weer als vanouds afgegaan..alleen in een heel nieuw ver...
-
wat is nou een jaar? Het lijkt wel alsof ze steeds korter worden. Dat bedacht ik mij vorig jaar dus ook en dat was doorslaggevend om ons...
-
Jawohl het was weer zover deze week rolde het pampier met de officiele belasting voor woongenot in de bus. Want dat is die WOZ waarde vol...
-
...Ja ik weet het, het is een wel erg lange breake van het bloggen. Maar..ja altijd weer een maar. Daar lijkt het leven af en toe vol v...
-
Om zo zuinig mogelijk te leven moet je een soort van voelspriet gaan ontwikkelen. Een spriet voor alles wat gratis is. Nu ga ik niet het p...
-
Heel soms, ja echt eigenlijk maar héél soms, kom je in een gesprek op ieders financieel beleid. Nog steeds vliegen er dan geen details over...
-
een dikke kus voor mijn Pollan! Nou het was een hele klus om mister Pollan van begin tot eind uit te lezen. Ik kom er recht voor uit. He...
-
Voor mij is de beste manier om te bezuinigen in de 'gezellig' modus te gaan. Dingen die ik gezellig vind, maken automatisch dat ...
-
ik ben altijd nogal van de koopjes. Ik navelstaar op de onderste schappen van de supermarkt en ik loop op de aanbiedingen. Niks mis mee. ...
-
Heel vaak lees en hoor ik om me heen dat mensen met name zuinig willen leven, geld willen besparen, willen aflossen om eerder te kunnen s...
Ideaal joh!
BeantwoordenVerwijderenWat ontzettend leuk zeg! Mijn middelste dochter zit op een groene school, en volgt de richting vap (verwerking agrarische producten). Daar maken ze ook de heerlijkste dingen, gisteren had ze bijvoorbeeld zelf kruidenstokbrood gemaakt. Heel handig bij de pan kippensoep die al op het menu stond hier!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk, spitskool die er ook naar smaakt.... En dan ook nog goedkoop.. wat wíl je nog meer....
BeantwoordenVerwijderenIk vind de titel ook geweldig. :o)
BeantwoordenVerwijderenJa die titel vind ik ook super!
BeantwoordenVerwijderenen de rest natuurlijk ook! biogroenten voor zo
een prijsje! en fijn dat die jonge mensen dit
kunnen leren...
Mooi initiatief!
liefs
Heerlijk genieten en voor de jongelui erg leerzaam en ook nog eens niet duur.
BeantwoordenVerwijderenGoed dat zoiets ook bij een rijksinstelling mogelijk is ! njammie ;-)
BeantwoordenVerwijderenWat heerlijk om lekkere gezonde verze groente te "krijgen" van deze school. Op die manier word je ook gedwongen om gevarieerd te eten en word je denk ik ook steeds creatiever in hoe je de gerechten zal klaar maken. Ik vind dat zelf namelijk heerlijk om af en toe wat te experimenteren met koken, maar ik val ook vaak in een patroon van vaste gerechten (dat vind ik niet zo leuk, maar mijn man en kinderen wel!). Op deze manier gebeurt dat volgens mij niet zo snel. Super!!!
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes,
Wanda
Wat een grappige uitdrukking van die blauwe ogen! Heel veelzeggend.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk om zulke gezonde groentes te ontvangen.
Wat gaaf! Zo goedkoop EN bio!
BeantwoordenVerwijderenEn inderaad fijn dat het kan bij een school.
Gr,
Julia