woensdag 13 juli 2011

Macedonië, vakantieverslagje

Weer terug van weggeweest. Heerlijke vakantie gehad in Macedonië.
Apart land hoor. Ik dacht het zal wel wat van Griekenland weghebben. Tenslotte zijn het de buren, hebben ze ooit al heel lang deel uitgemaakt van Griekenland en maakt Griekenland zich ondanks hun eurodrama ook nog steeds pislink dat ze Macedonië-landje-pik door de flinke Griekse neuzen is geboord bij de opdeling van het voormalig Yoegoslavië. Alsof ze zich Macedonië überhaupt kunnen veroorloven!...Alsof je een hamster wilt blij maken met een sinaasappel...gaat niet lukken ook al ziet het er nog zo lekker uit, hier komt dit beestje nooit doorheen...
Maar niks Grieks hoor. Macedonië lijkt ontzettend op een oostblokland. Niet alleen qua taal en alfabet, maar ook in huizenbouw en bevolking. En de auto's! De Zastafa Yugo's rijden er zwierig en levenslink rond. Zo oud als een museumstuk en mooi van lelijkheid! Ze hangen letterlijk van het plakband aan elkaar.
De Macedoniër zelf ziet er over het algemeen tenger en wat grauw uit. Moe ook. Er moet hard gewerkt worden in een land waar eigenlijk genoeg ingrediënten aanwezig zijn voor een rijk leven. In de zin van zon, natuur en mogelijkheden. Het is een centenkwestie. Berooid achtergebleven na een moegestreden oorlog die vooral gewonnen is door de buurlanden.
Ze zouden lekker olijfbruin zmoeten zijn met dat mooie weer, maar ze zijn veelal afgetobt door binnenwerk. De mode is er niet of nauwelijks doorgedrongen. Ze zijn eerder verlegen en erg sober, zéér vriendelijk en behulpzaam. Engels is er net zo lastig als Bengaals en dat is vaak lastig.
Geen  gulle Griekse ouzo's, tzatsiki's en Zorba-dansende vrolijkheid. Het is een serieuze aangelegenheid om te leven in Macedonië.
Het land heeft veel mogelijkheden. Zéker wat betreft klimaat. Met dat weer moet je in feite nog aardbeien aan courgetteplanten kunnen kweken. Maar no way.
Geen aubergines, courgettes, paprika's in 6 kleuren, olijven of andere overdaad aan groenten.
Op de lokale fruit en groente markt viel me steeds op dat het tomaten, komkommers, meloenen en kersen zijn.
Ook op de menukaarten is de groente puur voor een randje kleur in aantocht op de rand van het bord en altijd is het een mix van doperwten, blokjes wortel en treurige broccoli uit een overduidelijk diepvriespak.
Ik snap er niks van!
Geen knoflook in het eten. ?!! Geen uien, geen kruiden, geen basilicum, oregano, tijm...hoe kan het?!
Je zou bijna denken dat ik geen fijne vakantie hebt gehad maar dat is allerminst waar. Het weer is er fantastisch. Het meer van Ohrid is idioot helder en de mini-forelletjes komen je gewoon langs je lijf zwemmen als je stil in het water blijft liggen.
De prijzen in Macedonië zijn ongelooflijk laag. Met z'n tweetjes uit eten inclusief uitstekende Macedonische wijn is voor hooguit een €10,= en dan heb je het nog uitgebreid gedaan ook.
Neerstrijken op de knusse terrasjes kan je rustig doen. Je betaald nog geen euro voor een heerlijk knetterkoud glas bier en een mooie witte wijn. Mocht je van shoppen houden dan kan je er je hart ophalen, want alles kost drie keer niks.
Deze verleiding met succes weerstaan, want de mama van deze casa weet inmiddels dat je altijd weer meer van hetzelfde koopt.
Ik heb als souveniertjes wat kekke iconen armbandjes en kettinkjes meegenomen voor dochterlief en zus. Humor. Want het is er zo Orthodox als 't maar kan. Overal is een heilige voor en wij hebben er Maria met de Baard bij verzonnen, die is tegen een slecht humeur, want we wisten wat voor 'n weer ons hier te wachten stond...
 Verder voor wat lieve mensjes om mij heen prachtige tubes met acaciahoning-crème en pure olijvenzeep. Ik durf niet te vertellen wat het daar kost...want dan maak je hier nóóit meer iets zelf.
Goed, ik ben weer thuis. Meteen teruggeworpen op warme thee, een knus breiwerk en mijn heerlijke blogwereldje...en met een bruine kop en genoeg zon in mijn  lijf om er weer tegenaan te kunnen.
Ik denk dat ik vanavond maar eens boerenkool ga maken..haha.

10 opmerkingen:

 1. Met dit Hollandse weer is dat misschien een prima idee. Jan vraagt net of wij misschien nog erwtensoep in de vriezer hebben.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welkom terug. Jammer dat de Macedonische keuken een beetje is tegengevallen.
  Eet smakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hi,hi wel grappig! Huh dacht ik waarom moet ik
  nou zo dringend op haar blogje gaan lezen?!
  Heel straf hoor dat jij daar juist op vakantie
  bent geweest :)
  Nu heb ik al een beetje zicht op de mensen van
  dat land...dankjewel
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo te lezen zijn ze daar puur aan het overleven en is de sjeu er een beetje af. Met die weersomstandigheden zou je inderdaad denken aan heerlijkheden als courgette, paprika, aubergine en zonminnende kruiden, citroenen, vijgen etc. Maar misschien is genieten daar niet zo makkelijk als elders, deels door het oorlogsverleden. Je waardeert het leven hier dan misschien ook weer meer, op het weer na dan...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hebben inderdaad boerenkool (met worst) gegeten vandaag!!!
  heerlijk was het

  jammer dat ze niet meer met groente doen, maar t zal niet in hun aard zitten en dat verander je niet zo snel

  groetjes
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, zoals jij het beschrijft ; het is een echt balkanland en daar wordt heel erg weinig groente gegeten zoals ze dat in andere landen doen. De meeste groente,s worden verwerkt in maaltijden , die men in Nederland soep zouden noemen, maar hier wordt gezegd dat is beter als al het droge eten. Men zegt hier vaak "He, eten met een lepel dat is pas echt eten. Voor de rest wordt er heel veel vlees gegeten.Uit eten en terasjes zijn idd goedkoop, maar de gewone levensmisselen vaak heel wat duurder dan in Nederland. Maar je kijkt terug op een geslaagde vakantie. Groetjes, Cisca, Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey mama welkom terug en fijn dat jullie zo genoten hebben. En ja wat een weer he en volgens de berichten wordt t weekend ook vreselijk. We hebben de kaarsjes branden in de kamer en dat is ook weer gezellig. Pas op dat je geen kou vat. Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben er nog nooit geweest, maar nu heb je me wel nieuwsgierig gemaakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klinkt als een heerlijke vakantie. Echt gek dat een denkbeeldig lijntje op een kaart zo veel verschillen geeft tussen twee landen.

  Fijn dat je het goed hebt gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk logje! Net alsof ik ook even in Macedonië ben geweest!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews