zondag 17 juli 2011

Euro op sterven na dood?

Er is weer een hoop reuring in moneyland.
Stresstesten voor banken, eurowaardes die als fragiele dominosteentjes worden afgespiegeld. Meer geroep om weer de eigen valuta voor de afzonderlijke landen.
Meer noodlijdendende economiën in de landen direct om ons heen. Spanje meldt zich nu ook voorzichtig aan, Portugal heeft nog niet genoeg en ook voor Ierland moet de miljarden-injectie op herhaling. O ja, en lenen betekend gewoon geven als je in het aan Griekenland doet.
Waar moet dat heen?
Wie is zoete lieve Gerritje die al sinds begin 19oo altijd alles betaalde?
Worden de mensen die al 10 jaar lang roepen dat ze die goeie ouwe gulden zo graag terug willen, niet langer als loslopende en raaskallende geld-anafalbeten meer aangekeken?
Dat het één grote vette leugen is geweest dat we er met z'n allen op vooruit zouden gaan door de komst van de euro, daar is nu echt iedereen wel achter. Dat onze koopkracht er op vooruit zou gaan, is opgegaan voor de kleine elitegroep, die elkaar de handel van het omruilen van de gulden naar de euro heeft toegespeeld. Niet voor ónze koopkracht.
En dat wij gewone burger eenvoudigweg ons gehalveerde loon op die allereerste euro-loonstrook niet konden geloven, staat ook iedereen als een posttraumatische stressstoornis in het geheugen gegrift. Of wil je soms beweren dat je niet met een rekenmachine hebt omgerekend of dit wel kon kloppen?! ;-)
 Dat we in de winkels al heel snel merkten dat de prijsstickers geen F meer maar € hadden gekregen en dat was dan dat.
Dat je bloemkool of je haring omgerekend in guldens absurde bedragen zijn gaan kosten was inderdaad 12 jaar geleden ondenkbaar.
(2 nieuwe haring alstublieft visboer. Uitjes erbij? Ja, graag apart. Dat is dan 9 gulden 20 mevrouwtje.)
Aanbieding hollandse bloemkool: 3 gulden 95...
Maar een bloemkool kost nu wel €1.79
En een nieuwe haring €2.40...

Er is een verhelderend boekje op de markt gelanceerd over de toekomst van de euro.
 Zie plaatje.
Verder een interessante site:
http://www.allesovereuro.nl/Home.php

Enkele opmerkelijke kreten:


 • Griekenland jarenlang gelogen heeft over de staat van zijn overheidsfinanciën, bleek enkele jaren na de invoering van de euro. Ook Frankrijk en Italië bleken uiterst creatieve boekhouders te zijn.
 • alle lidstaten van de Europese Unie verplicht zijn de euro vroeg of laat in te voeren. Alleen Denemarken en Groot-Brittannië hebben een vrijbrief.
 • 93 procent van de Europeanen vindt dat de introductie van de euro als gevolg heeft gehad dat alles duurder is geworden.

 • sommige vooraanstaande Amerikaanse economen aan de vooravond van de invoering van de euro voorspelden dat de euro tot burgeroorlogen zou leiden in Europaer nu al meer euro’s in omloop zijn dan de Amerikaanse dollars.

  Nou ja, voorlopig zitten we nog wel vast aan deze rollercoaster van de eindeloze handel in geld. En zal je gewoon ouderwets verrekte goed op je eigen eurootjes moeten passen en gemotiveerd moeten blijven om lekker zuinig te zijn.
 • 9 opmerkingen:

  1. Hele goede post.
   Het is wel 12 jaar geleden. Inflatie was er zeker geweest maar of alles echt ZO duur moest worden dat vraag ik me soms ook wel af.

   Groetjes,
   Julia

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb me jaren hevig verzet tegen de euro maar net als iedereen kregen we hem door de strot geduwd. Mijn boodschappen durf ik echt niet meer om te rekenen maar soms doe ik het toch en wat je zegt: een haring, of een brood is omgerekend bijna 5 gulden! Nu ben ik eens in Noorwegen geweest en weet dus dat het nog gekker kan. Geld voor iets extra's wat eten betreft is daar niet omdat gewoon eten al onbetaalbaar is.
   Maar als we straks steeds meer noodlijdende eurolanden blijven helpen wordt het hier ook zo, en kost een komkommers straks €7,50 net als in Noorwegen.

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had in het begin van het eurotijdperk de neiging om maar geen fruit te kopen. 'k realiseerde me dat dat netje sinasappels meer dan 6 gulden kostte, maar ja, wat móet je? Belachelijk toch?

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Het gaat me toch te kort door de bocht om de euro overal de schuld van te geven. 't Klopt dat alles duurder is geworden, maar! dat gebeurde in de jaren voor de € ook. Toen manlief het eerste euroloonstrookje kreeg stond daar het bedrag in euro's op wat hij 17 jaar eerder (dus in 1984) in gulden verdiende (dat is omgerekend en terug gerekend ongeveer een loonstijging voor hem van 120% (in diezelfde zeventien jaar hè!) voor hetzelfde werk.
   Idd konden we zomers 5 komkommers op de markt halen voor een gulden, dat is toch geen reëele prijs voor de teler en dan moet de tussenhandel ook nog betaald krijgen.
   Wat het voor ons in Nederland zo vreselijk duur heeft gemaakt is bijvoorbeeld de invoering van ons ziektenkostenstelsel, we betalen met z'n allen zo'n 10% tot 15% van het netto loon aan deze verzekering.
   En wat Griekenland betreft, de nationale banken daar ter plekke hadden tot begin 2009 een tripleA rating (waarschijnlijk omdat deze banken geen zaken deden met de eigen griekse overheid, ze kenden de cultuur van hun regenten)van diezelfde onderzoeksinstantie die vorige week de overige europese banken heeft gecontroleerd.
   De griekse bobo's zorgden wel heul goed voor zichzelf, de bevolking mocht misschien wel met het 57e jaar met pensioen maar dan was 't wel hard nodig om er nog 1 of 2 flinke bijbanen naast te hebben anders was dat pensioentje net teveel om dood te gaan maar veul te weinig om te leven.
   't Is een lang verhaal geworden maar het wordt denk 'k de hoogste tijd om corruptie aan te pakken (regeringen, banken, controlerende instellingen) en het geld eens wat eerlijker te verdelen.
   Groet

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind de euro vreselijk, heb gelijk gezegd dat het ons de nek zou kosten. En het rent er hard op af.
   Als ik zie hoeveel alles kost, het doet bijna denken aan de crisis in de jaren 30 waar mijn opa ooit vroeger eens over vertelde.
   Ik ben heel benieuwd waar dit stopt! Maar ik ben bang over onze ruggen....

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk niet dat het dé oplossing is om het allemaal maar terug te draaien ...

   BeantwoordenVerwijderen
  7. @ Mevrouw Jee: in Noorwegen zijn de salarissen daar dan ook op aangepast. De Noorse Jan Modaal verdient €5000 (omgerekend, want ze hebben daar uiteraard kronen) per maand.

   Verder hoop ik dat de landen in de EU die nu nog geen euro hebben, die munt in de toekomst ook niet gaan invoeren.

   BeantwoordenVerwijderen
  8. Poeh, daar word je toch niet blij van als je dat leest...

   BeantwoordenVerwijderen
  9. @mevrouw williams:
   Het lijkt momenteel in de verste verte niet op de jaren 30.
   En we mogen hopen dat het niet zo wordt.

   BeantwoordenVerwijderen

  Populaire berichten

  Totaal aantal pageviews