zondag 9 oktober 2011

met de billen bloot.

Keer op keer neem ik onder de loep waar ik nog op kan bezuinigen. En dan natuurlijk nog het liefst die zaken die zoden aan de dijk zetten.
Wat me dan steeds weer opvalt is dat bij het doen van de wekelijkse boodschappen mijn moment aanbreekt. Ik kan op lumineuze wijze maaltijden plannen die voor een habbekrats te maken zijn. In mijn hoofd ontstaat al doende zelfs al het plan hoe dit alles op woensdag een perfecte overschotel aan restjes gaat opleveren.
Maar...dan komt de afdeling snoepen, snacken en alcohol.
Want ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons is dat wel degelijk een dingetje en dan met name voor het weekend. (Door de week geen bakken chips en een frituurpan heb ik niet eens.)
Daar gaat de kassa rinkelen.

Chips kan je nog goedkoop inslaan, van een prima pot mayonaise maak ik ontelbare lekkere dipsausjes dus dat gaat nog wel qua uitgave. De snacks wordt al wat moeilijker. Wat hartige ingrediënten en bijvoorbeeld een pakje huismerk bladerdeeg of wat blikjes vis en een potje augurken en een doosje eieren. Een salade maken, Of een toastje met ei bij dat ene leuke programma dat we samen zo graag samen kijken in het weekend. Wij houden ervan om samen lekker een film in te duiken en hebben onze favo programma's.
Je kan nu misschien wel je hoofd schudden, maar dat is niet de issue. Het gaat erom dat dit zich in mijn huishouden voordoet.
Dan komt de alcohol. We zijn geen bierdrinkers, maar een glas wijn vinden we fijn.
Dat is een verschil. Een blikje bier heb je voor een paar dubbeltjes als je wilt.
Een flesje biologische wijn van AH komt gemiddeld op een kleine 4 euro per fles. (3.99)
Dat zijn flessen van driekwart liter dus met twee personen doen we daar twee avonden mee. (per persoon 2 glazen is dat in het weekend.)
Door de week sluiten manlief en ik graag de avond af met 1 glas wijn in het laatste uurtje voor het slapen gaan. Ik mis dat moment niet graag.
Ik stommel niet dronken van dat glas de trap op en ik geloof er heilig in dat het goed is om op een knusse manier de koffer in te duiken samen.
Maar dat is wat anders.
Het gaat over de kosten, want die flesjes wijn in de week tikken toch aan.
Daar kan je door de week de warme maaltijden in principe mee dekken.
Geen eindconclusie aan deze log maar gewoon een optelling van mijn feiten.
Op ieder kassabon zie ik dat dáár mijn winst zou zitten, maar ik heb het er niet voor over...want dat moment van samen de dag doornemen is mij te kostbaar en het leven is te mooi om je fijne momenten op te offeren.

21 opmerkingen:

 1. Geen seconde meer over twijfelen. Morgen kan er wel een stoomwals van rechts komen ....
  Pluk de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Da's toevallig, ik dub momenteel over hetzelfde. Heb vanmorgen uitgerekend wat we op jaarbasis aan (luxe)noten (ea) en (fris)drank uitgeven. Aiaiaia...
  Ik heb besloten zolang de nood niet aan de man is, deze kleine luxe aan te houden. Maar als het niet anders is, weet ik iig wat we besparen als we het laten. Hetzelfde geldt voor roken voor mij (wat ik overigens altijd buiten doe). Daarbij komt nog dat we nog relatief veel uitgaan (welliswaar is het hier in het dorp niet zo schreeuwend duur als een hippe tent in de randstad... maar toch). Ook dat bedrag kan ik zo oplepelen, maar ook dat willen we vooralsnog niet opgeven.
  Als je de keus maar bewust maakt, is het half zo erg. Een ander koopt vier keer per jaar designeritem oid. Daar kan ik dan weer geen geld aan uitgeven ;)
  Ieder het zijne. Het klinkt alsof je het al weet. Hier trouwens wel vaak bier ipv wijn (limburgers, he)
  Proost!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat het vooral belangrijk is om een goede balans te zoeken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zo gaat kniepen, dat je met veel geld en een chagerijnige rotkop op de bank zit. Als je drie ton schulden hebt, is het natuurlijk anders, dan heb je (wat mij betreft) even niet te kiezen.

  Ik zou denk ik zelf kijken of zo'n genietmomentje nog iets goedkoper kan: bepaalde ingrediënten voor de hapjes in de aanbieding kopen (en dan ms wat vaker wisselen, zodat je vaker van aanbiedingen kunt profiteren). Hetzelfde voor biologische wijn; die is misschien nog wel ergens voordeliger te koop als je b.v. een doos tegelijk koopt ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een wijntje drinken is lekker en gezellig maar kan een flink gat in je portemonnee slaan. Dat merken wij hier ook. Ik neem nu elke week een vast bedrag op en gebruik dat voor de boodschappen. Wijn is dan een duur artikel. Nu het kouder en donker wordt hebben mensen meer behoefte aan gezelligheid, ik merk aan mezelf dat ik ook meer ga snacken en dat is niet alleen slecht voor de portemonnee :). We zijn best wel levensgenieters maar ik wil wel gezond blijven dus ook hier worden de uitgaven en het eetpatroon deze week weer even onder de loep genomen. Succes met afwegingen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien een half glas wijn?
  Tja, het leven moet wel leuk blijven natuurlijk.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zolang het geen noodzaak is om te bezuinigen zou ik er lekker van genieten! Bij de AH is het wel zo dat wanneer je 6 flessen koopt, je maar 5 flessen betaald. Dat was in ieder geval een aantal jaren terug zo. En sla een aantal doosjes in, wanneer jullie favoriete in de aanbieding is. Dat scheelt een hoop!
  Plus, het is ook nog eens goed voor je gezondheid om 1-2 glazen te drinken!
  Proost :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben het helemaal met mijn voorganger eens. Of probeer eens een andere soort wijn die goedkoper is, hoeft heus niet minder te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is je eigen leven en dus je eigen keuzes. Je kunt ook eens experimenteren,alleen in het weekend, om de dag , maar zoveel per week. Het hoeft niet forever te zijn. Af en toe een maandje of een weekje extra sober kan ook kicken zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo herkenbaar! Toch is het gek dat nu ik alweer meer dan 5 maanden zwanger ben en de avond afsluit met een glaasje bio-diksap (wat staat dat eigenlijk zielig) de wijn helemaal niet mis. Zouden het de hormonen zijn of het patroon dat is doorbroken?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken het zeker ook. Probeer al niet te veel 'lekkere' dingen in huis te halen, ook omdat het gewoon echt niet goed is voor de slanke lijn. Voor mij scheelt het dat als ik thuis ben ik vaak alleen zit, en ik ben echt een 'gezelligheidsdrinker'. Toen ik nog bij ouders thuis woonde werd er elke avond wel een biertje of wijntje gedronken en deed ik gezellig mee, nu staat er al een week een aangebroken fles wijn waar net een glas uit is. Oeps... Maar als ik niet oplet gaat er wel veel geld zitten in chips/chocola/iets anders lekkers voor als ik tv zit te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je het wel kunt betalen,zijn dit toch mooie momenten?Daar zou ik niet op bezuinigen,want genieten is ook iets waard. Mijn man drinkt dagelijks een paar glazen wijn. Werkt even goed als paracetamol,is wel stukken duurder,maar is gewoon een gezondere en lekkerder pijnstiller. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is met elke avond alcohol drinken hetzelfde als elke avond tegen tien uur 'nog even wat eten', crackertje met kaas, tosti, whatever. Na twee weken volhouden is het automatisme eraf en is een kop thee net zo fijn.
  Dat automatisme is wat ik er vevelend aan vind.

  Jij hebt het wel duidelijk, je houdt ervan en het is je wat waard, heel eenvoudig; gewoon blijven genieten!

  Groet, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 13. je hoeft niet overal op te bezuinigen.. soms is een extraatje ook heel goed om al dat bezuinigen vol te houden toch? En die kostbare momenten met je man zijn het waard. Groetjes van mij. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sommige franje moet je gewoon laten zitten inderdaad. Want zonder die franje kan het kaal worden.

  Overigens kan je mayonaise ook aanvullen met wat yoghurt: dan doe je er langer mee, en de dipsaus is veel minder vet.

  Net als jij mag ik in het weekend ook graag snoepen: mijn zonden zijn chipito's en tumtummetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Eten boeit me niet zo veel (alhoewel, kalamata-olijven...nomnomnom) maar een lekker wijntje... Nee, ik wil het niet missen. Hoe fout het ook is in 'consuminder' opzicht... lekker boeiend.

  Ik ga nauwelijks uit eten, koop geen onzin en let goed op geld maar ik drink graag een wijntje en/of een biertje.

  Je bespaart toch om van dingen te genieten die echt belangrijk zijn. Nu is dat misschien niet het wijntje op zich maar wel dat moment met je manlief. Waarom is dat het niet waard?

  En aan het einde van je leven, als alles aan je voorbij schiet, zijn het echt niet die -€ 3.99 van de bonnetjes van de AH die je bijstaan maar juist die relaxte eindevandeavondmomenten met je man.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuke blog, en ik wilde ook ff reageren ....ook ik (wij) letten op wat we kopen ...maar ons dagelijkse wijntje/porto slaan we niet over ...ik 'gebruik' de wijn ook als pijnstiller, en helpt ...ik ben via via bij een wijnboer terecht gekomen die de wijn importeert uit Duitsland ....zalige rosé/witte wijn voor € 3,10 en ook wij kopen dan een grotere hoeveelheid die het dan nog goedkoper maakt of we krijgen een fles gratis ....

  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bij Deen kost een fles biologische wijn 1 liter 3,79 scheelt 20 cent en er zit meer in de fles.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. genieten van wat je hebt is ook consuminderen.........

  BeantwoordenVerwijderen
 19. hier schrik ik ook steeds van m'n bonnetje en i.d.d. vooral de wijn en de zalm en nog een enkel ander dingetje die het duur maken. Nu beginnen we soms om een uur of tien met een lekkere thee (b.v earl grey)en dan nog wat wijn. Scheelt toch weer iets...

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Water bij de wijn...nou, niet dus.
  Kiezen voor een glas wijn is een keuze maken die bij jou past. Anderen maken weer andere keuzes.En ieder heeft zijn eigen beweegreden, sommigen kiezen uit nood om het glas doordeweek te laten staan, jij kiest vóór een stukje rust en ritueel voor het slapen gaan.Prima.
  En je geniet dubbel,omdat je de luxe hebt dat je voor dat glaasje wijn kán kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. We drinken alleen maar frisdrank/alcohol op verjaardagen of als er visite komt. En als we met vakantie gaan. er zijn ook mensen die elke dag drinken.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews