donderdag 29 september 2011

Drie dolle dagen?!

Ik erger me suf aan het feit dat zelfs een min of meer gerennomeerd programma als 'vandaag de dag' aandacht schenkt aan de 'de drie dolle dagen' van je weet wel wie.
Een heuse verslaggever is erheen gestuurd om proefondervinderlijk te ervaren of hij omver wordt gelopen door trappelend kooplustig dames-vee.
Hij heeft zich opgesteld op het stalen rooster voor de weldra openschuivende deuren. Spannend!
Alsof de Bijenkorf, want dáár gaat het tenslotte om, zo'n Walhalla van goede smaak en exclusief spul is. Daar begint bij mij de tegenzin al. Gelul. Het is gewoon een opgedirkte mengelmoes van Hema en C&A. (prima zaken overigens behalve dat onophoudelijke gerotzooi met weinig fairtrade handel)
Er wordt massaal overbodige meuk voor een prikkie van de hand gedaan. Ook weer bullshit, want het is helemaal geen prikkie.
Er worden nog steeds belachelijke prijzen gevraagd voor schoenen, laarzen of sjaals ow sorry Pashmina's. Normaal zijn de prijzen exorbitant en nu zijn ze voor 3 dagen gedownsized naar minder exorbitant. Want ik vind 39.95 voor een zacht sjaaltje wél duur en ook die laarzen van Tommy Hilfinger voor maar €137.00 vind ik veel geld.
Maar meest nog ergert mij de aanmoediging van deze kooplust. In tijden dat je de mensen met neonletters zou moeten waarschuwen voor impulsieve aankopen, voor uitgaven die op jaarbasis schrikbarend oplopen aan "spul" en al helemaal niet in de kaart moeten willen spelen van warenhuizen die miljárden omzet maken.
Ja ik weet het, geld moet rollen, de maatschappij heeft dat nodig, de economie mag niet lijden en je zál maar je brood verdienen als verkoopster bij de Bijenkorf...dan wil je wel drie dolle dagen.
Maar toch...het gaat toch gewoon niet meer.
Als je wilt gaan overleven in de aankomende magere jaren zal je toch datgene wat je hebt in de herwaardering van je bovenkamer moeten gaan gooien en maar gewoon blij moeten blijven met wat je wél hebt. Je kledingkast eens lekker opruimen en wat je al niet tegenkomt! Combineren maar.
Je laarzen laten verzolen bij de schoenmaker en zelf een sjaal breien van wol van de Wibra. (Maak je er van die oversized samengeknupte slierten onderaan, lekker grof en zó stoer. Wow!)
Het leven wordt ook aankomend kalenderjaar behoorlijk veel duurder. We gaan het merken en dat roepen ze echt niet voor niks. Het gaat niet om tientjes, het gaat om honderden euro's. Niet een jaartje, nee voorlopig de komende járen....
Kosten die je krijgt voorgeschoteld en die niks hebben te maken met jouw uitgavepatroon.
Om er goed doorheen te komen zal de term soberheid een andere lading moeten krijgen en geen levensstijl die je tegen wil en dank overkomt. Ook al zal dat soms best de realiteit zijn. Maar maak die switch in je denken. Omarm het maar als een persoonlijk groeien want veel anders zit er niet op. Maak er dan maar iets puurs van, back to your own basic.
Want als je persoonlijk failliet gaat (je kan je hypotheek of huur en vaste lasten niet meer voldoen) dan krijg je pas je dolle dagen en neem van mij aan dat het geen drie zijn, want of de Bijenkorf je dan nog zo gastvrij ontvangt?
Hou goed je hand op de knip en vertik het om geld uit te geven op de opzwepende dreun van Bijenkorven en andere kapitale grootmachten. Gewoon niet doen!
Verwen jezelf maar met de paar bollen gekke wol voor nog geen €3.00 en hoe gezellig is dat 's avonds met de pennen op de bank in your own basic...?

15 opmerkingen:

 1. En 'leuker' nog: deze winkel heeft ook nog een eigen credit card, waarbij je punten krijgt als je die gebruikt. Dus als je echt niet nadenkt, zit je straks nog veel dieper in de penarie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat méén je niet! Dat wist ik niet eens...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ik krijg zin in breien...
  Even mijn nagels laten drogen :-)
  Groetjes Tan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hil finger, ik had er nog nooit van gehoord. Tot ik met onze protegée ging winkelen. Haar zus, zwager en neefje van drie maand! dragen alleen "merk"kleding. Ze is werkstudente met een eigen klein huurhuisje. Ze stond met een TH jasje in haar handen als kadootje (vergeten souvenir voor het kind te kopen). Gewoon een leuk jasje. Ik vroeg: kost dat? hallo, 180 euro, een halve maandhuur, nee meer. Ik heb haar overgehaald het bij een overhemdje te laten, slik slik, 50 euro. Achteraf spijt daarvan, want ze heeft vast dat jasje ook nog gekocht, omdat zo'n shirtje zo "weinig" lijkt.
  Kijk, als je als jong mens denkt dat die diva en starlet en Paris H. kleding en inrichting normaal is, dan krijg je dit soort excessen. Volgens mij dan excessen, volgens haar is het doodgewoon dat mensen met onderkant modaal inkomens hun spruit aankleden in "merk". Ik vertik het in die mallemolen mee te draaien, wie is er nou gek? Ik voel me in elk geval niet gek en ben ook niet bereid om - in mijn ogen - gek te doen. Ik voel me er wel bij. 't verstand voorop is zo gek nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat heel veel mensen het zwaar gaan krijgen, het bewuste kwartje zal denk ik pas begin volgend jaar gaan vallen. Wij waren maandag in de Efteling (1x in de 5 jaar, met korting) en ik heb me erover verbaasd hoe lang de rij bij de kassa was. Dat zijn dus allemaal mensen die de volle mep betalen!! En het restaurant in de Efteling zat ook vol hoor! Ik weet het niet: of wij zijn te bezorgd en de bezuinigingen vallen allemaal wel mee of heel NL staat volgend jaar dik in het rood! Ik ben toch bang voor het laatste!
  Laten wij maar verstandig zijn dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal gelijk! Ook ik erger me aan dit soort dagen. Men speelt in op gedrag van mensen en jagen dit nog meer en meer aan. Helaas hebben we verleerd ermee om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik vind het waanzin om voor extra kleding ed te gaan, maar eerlijk is eerlijk. Ik ehb vorig jaar bij de w.ehkamp tijdens de 4 dagen wel een nespresso gekocht als decembercadeautje voor mij en mijn man.......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Trek je er niks van aan, al die merken, dat doe jij ook niet volgens mij. Ik denk dat het ook veel meer geld voor mensen die in steden wonen, die zien veel vaker de winkels van binnen en trappen in al die verleidingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier in de wc hangt een briefje met daarop "Overconsumptie.... met een gat in je hand kan je echt niet een gat in je hart vullen". En zo denk ik er ook helemaal over!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig stukje! Het is inderdaad wonderlijk hoe overdreven er wordt gedaan over de Dwaze Dagen van de Bijenkorf. En ik heb ook gehoord dat er een heleboel oude meuk van de hand wordt gedaan, en de prijzen zijn inderdaad nog steeds hoog.

  Het is denk ik een beetje een vorm van massahysterie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het ronduit belachelijk! Ik kom nooit in de Bijenkorf. Ik vind het geen leuke winkel. Vreselijk duur. Ook tijdens die 3 dagen.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijke temperamentvolle schrijfstijl heb je. Ik geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews