donderdag 12 januari 2012

Chili Sin Carne, lowbudget afspraak met medebloggers is fantastisch!

Nou de hyacintenbollen zijn vandaag opgehaald hoor. Mijn prijs staat te pronken in de vensterbank.
Er gaat een zachte fluistering vanuit: 'zeg mij op, zeg mij op...'
Dus dat moet nog even geregeld worden.
Voor diegenen die denken dat ik nu aan het hallucineren ben, zie mijn vorig stukkie.

Verder ben ik mij nog scherp bewust van 'onze' januari afspraak om het budget wat betreft de boodschapperij zo laag mogelijk te houden.
Volgens mij bij Zena begonnen?

Hoedanooks (is nederlands voor anyways want we moeten weer terug naar het nederlands wegens engelse taalvervuiling en we doen zero waste dus géén vervuiling, dat wordt nog moeilijk want het sluipt er zo snel in...maar wel hilarisch om te proberen!) het stimuleert enorm zo'n gezamenlijk voornemen.
Ik struin kast en vriezer af en heb tot nu deze week €20.00 uitgegeven aan boodschappen.
Mijn weekend zit er al bij in. Tadaaaa. Hoe kán het!
Nou ja tot de vriezer en de voorraadkast leeg zijn natuurlijk, want daar zit op dit moment wel de winst hoor. Maar toch; hier een lekker toppertje dat ik graag maak:
Een chili sin carne.
Nee is geen tiepfout, sin betekend zonder en carne betekend vlees.
met neme voor dit avontuur:
een blik euroshopper bruine bonen van 0.45
een blikje gepelde tomaten euroshopper 0.28
een courgette 0.79
een halve gele paprika 0.55 (andere helft gaat in de groentensoep overmorgen)
en kleine prei 0.39
2 uien 0.20 (? zoiets, een heel net kost 0.79 en er zitten er 8 in)
en een teentje knoflook en blikje tomatenpuree( samen 0.10?)
Neem nog wat voor het gas dat ik verbruik (0.30? denk het nog niet eens)
---------------------------------------------------------
Oké ik heb voor zo'n  €3.00 een zéér flinke pan eten voor 2 volwassenen.
Oeh lalá!!
Je kan er nog een stokbroodje bijdoen, maar dat doe ik niet omdat ik op mijn lijn let en de combinatie van brood bij bonen is funest. Ik mis het brood trouwens ook niet.
Het vlees vervang ik niet omdat ik bonen eet.
Van deze hoeveeldheid chili is absolúút nog behoorlijk over.
Morgen is deze chili bijkans nog lekkerder en ik kan me al verheugen om die als hartige snack tussen de middag op te smikkelen. Samen met manlief want we zijn vrijdag altijd vrij. (Dankzij deze levensstijl!)
Spaart weer brood uit.

Wil ik deze pan eten uitbreiden genoeg voor 2 dagen warme maaltijd dan kan ik 2 flinke aardappels schillen en die in parten rauw meekoken, tegelijk met de andere ingrediënten. Die aardappels smaken bijzonder lekker want die zijn helemaal gekookt in de aroma's van de chili en daarvan doordrongen.
Verukkelijk!

Ik gebruik nooit een pakje met van die 'kruiderij' voor chili want dat is alleen maar troep.
En ontzettend overbodig. Met dit soort dingen word je als consument echt een oor aangenaaid, want je hebt alle kruiden voor chili gewoon in je keukenkastje staan hoor.
Zout, peper, tikkeltje kerriepoeder, beetje suiker en azijn (smaakversterker-effect) wat paprikapoeder, ga zo maar door.
Concentreer je op je eigen smaak. Die liegt niet. Voeg toe wat je mist.
Half bouillonblokje doet ook wonderen.


16 opmerkingen:

  1. Je bent lekker bezig! Ik ben ook bezig om de kast en de vriezer leeg te eten. Lekker hoor om zo weinig uit te moeten geven aan de boodschappen. Chili son carne klinkt ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ga beginnen na de hamsterweken :-) ook al lig ik nu wel op schema voor mijn laagste boodschappenbudget ooit in de maand. En dat voelt ook erg goed :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier zijn we ook bezig met voorraad (over datum) en restjes opmaken. Vanavond eten we hete bliksem. Eigenlijk wilde ik bij de uien wat gehakt bakken maar dan moest ik boodschappen doen en daar heb ik niet voldoende energie voor. Toen bedacht ik me dat ik nog wat zelfgekiemde taugé had. Dus straks eerst uien bakken en op het laatst wat taugé erbij doen. Op smaak maken met zout, peper en een scheutje tamari (glutenvrije, suikervrije sojasaus). Daarbij nog een hardgekookt eitje op het bord anders vind ik de hoeveelheid eiwit iets te laag.

    Chili sin carne maak ik ook graag. Ik heb een mexicaans recept waar ook een schep cacao bij gaat en wat melassestroop (kan ook gewone keukenstroop). Hier vinden we die versie erg lekker. Geeft een mooi contrast tussen pittig en zoet. Hoewel wij de chili lang zo pittig niet maken als in het originele recept ;-)

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. VeggieMo bedankt voor je goeie tip hoe ik de suiker in het gerecht kan vervangen, want dat vind ik zelf altijd het minpuntje in een verder zo gezonde maaltijd.
      Ook attendeerde je me erop dat het SIN carne is en niet SON. Heb het gelijk aangepast.
      Want het klopt als een bus zoals jij het schrijft.
      Groetjes Tess

      Verwijderen
  4. Goed om te lezen dat het zo goed gaat! Wij hebben deze maand dan wel niet de inspiratie om mee te doen aan zo weinig mogelijk, echter valt me op dat we deze maand sowieso minder eten kopen. Waarom is mij een raadsel, maar ons budget staat pas op 40 euro uitgaven. Een unicum!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Best lekker als je nog wat in voorraad hebt. Gebruik jij altijd boontjes uit blik? Verse zijn toch een stuk lekkerder. Ja ze zijn wel duurder natuurlijk als je ze in de winkel koopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In de chiliversie die wij maken gaat ook nog wat kaneel.
    Kon het niet laten om 'sin' te schrijven, al voelde het nogal 'betweterig' en zo wilde ik het niet over laten komen ;-)

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Moet ik ook eens maken. Kan het wel allemaal in mijn eentje opeten want man houdt niet van bonen. Heb hier nog zo veel van die gedroogde bonen liggen... Ga ik morgen doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga straks zwarte bonen koken, heb ze gisteravond in de week gezet. Was een pakje houdbaar tot augustus vorig jaar, dus anderhalve dag in de week is geen gek idee.
    Ik kook ze straks een half uur en dan gaan ze in mijn tot hooikist omgebouwde koelbox voor een aantal uren.
    Hier zijn we gek op gerechten met peulvruchten en maak ik ze volgens de huisgenoten te weinig ;-)

    Dat idee van cacao, kaneel, melasse enzo heet in de mexicaanse keuken 'con mole'. Mocht je zin hebben om het recept op te zoeken. Anders wil ik het wel posten.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou zeggen posten maar, want ik wil het graag uitproberen. Altijd leuk.
      En je bent zeker niet betweterig, je deelt wat je weet en dat is juist heel prima.
      Zender en ontvanger en dat soort stuff. Ik ontvang het als 'fijn dat je me leest en fijn dat je reageert'
      Groetjes Tess

      Verwijderen
  9. Leuk die hyacinthen. Zou je nou af en toe iets kleins winnen zodat je blijft meedoen aan die loterij in de hoop dat je ooit iets groots wint?? Zou het zo in elkaar zitten?

    Lekker recept!

    Fijne dag vandaag, groet Roelien

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Helaas hou ik niet van bonen maar hubby wel dus ik kan hem een keer verwennen natuurlijk ;-)
    Wij eten vandaag de kliekjes die we deze week over hebben gehouden. Meestal moet daar nog een soepje bij, maar dat lijkt me vandaag niet eens nodig. Succes met de uitdaging de rest van de maand!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit is het recept van de chili sin carne con mole. Het komt uit het kookboek 'Vegan with a vengeance' van Isa Chandra Moskowitz.
    Volgens het originele recept moet er twee eetlepels chilipoeder in. Dat lijkt me veel te veel. Ik doe aan het begin wat sambal door het gerecht en bij het op smaak maken op het laatst doe ik er wat versgemalen peper bij indien nodig. Deze chili is meer een soep. Ik doe meer ui, paprika erin. En geen seitan omdat ik glutenintolerantie heb. Ik heb er gisteren ontbijtspek bij gedaan, maar dan wel een kleinere hoeveelheid dan die van seitan. Wat ik hieronder type is dus een eigen variatie op het origineel.

    ingrediënten:
    5 eetlepels olijfolie, 2 gesnipperde uien, sambal naar smaak, 3 geperste knoflookteentjes, 450 gram seitan in kleine stukjes (je kunt ook kiezen dus voor spekjes of ander vlees), 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel komijnpoeder, 2 blikjes gehakte tomatenstukjes, 2 á 3 eetlepels cacaopoeder, 3 eetlepels melassestroop (of keukenstroop, of bruine basterdsuiker), 2 blikjes kidneybonen van 400 gram, kidneybonen afspoelen (ik heb het gemaakt met zwarte bonen, kan natuurlijk ook met andere bonen), 600 ml bouillon.

    Pak een grote pan en verhit de olie erin. Doe de uien erin en roer twee minuten, voeg dan de knoflook en seitan toe. Nog 8 minuten laten sudderen. Dan sambal, kaneel, komijn erbij en een minuut meebakken terwijl je voortdurend roert. Doe de tomaten, cacao en melasse erbij. Dan de bonen en de bouillon. Deksel op de pan en aan de kook brengen. Dan 30 minuten zachtjes laten koken en even laten staan voor je het serveert. De chili is het lekkerst als je die een dag van te voren maakt.

    Groetjes, VeggieMo die vanavond weer aan deze chili gaat. Ik had teveel gemaakt dus lekker en makkelijk vanavond.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. En als je van de lekkere chili nog wat overhebt, kan je dat de volgende dag in wrap/tortilla's doen, oprollen, wat kaas erover doen en in de oven warm maken, evt wat sla erbij en weer staat er een gezonde maaltijd op tafel.

    Groet, Creanda

    BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews