donderdag 26 januari 2012

Ik vind dit niet oké!

Vanmorgen de televisie aan voor het nieuws en de achtergronden van onze hectische aardkloot.
Onder mijn gepruts en gerommel aan het aanrecht met iets dat moet doorgaan voor ontbijt, hoor ik de termen facebook en verplicht voorbij komen.
Even omdraaien en het item volgen.
Facebook heeft de afgelopen tijd zijn aanhangers al proberen te laten warmlopen voor het installeren van een tijdslijn. Leuk! Kan iedereen altijd zien waar je wat aan het doen bent EN het wordt bewaard voor de eeuwigheid. Onuitwisbaar dagboek van een herdershond.
Nu komt de aap (zeg maar gorilla uit de mouw) het monstertje blijkt een echte big brother is watching you te zijn. Big brother is echter niet die ene overheid, maar je hele vrienden/kennissen/werkvloer/buren-bestand.
Wat jij ook leest, aanklikt of waar je dat ook doet; thuis, op je werk, in een internet-café. Facebook geeft het direct aan al je contacten door.
Pietje Puk kijkt blote dames van net achtien in internet-café direct om de hoek van werkvloer, tijd: 12.30 (ja in zijn pauze dus)
Mama kan het thuis gewoon spotten. Dat wordt gezellig vanavond....
Ziek thuis maar toch even je mail checken? Werkgever denkt: ahaa we zijn ons bedje dus weer uit!
Eergisteren iets opgezocht over drugs, omdat je als ouder geïnformeerd wilt zijn over wat de gevaren zijn voor zoon of dochterlief? Buurvrouw denkt: zie je wel...ik heb haar altijd al een beetje zweverig gevonden en wat zijn in het weekend die gordijnen lang dicht...
Deze instelling is bij facebook verplicht geworden. Deze instelling kan niet geannuleerd worden en ben je een facebooker dan kan je er niet meer zomaar uitstappen met een zogeheten 'vergeet mij digitaal' verzoek.
Ik heb ooit facebook aangemaakt, zo kon ik de buitenlandse escapades en het contact onderhouden met mijn zoon bij uitzending en oefening. Vonden we allebei fijn.
Ik vond facebook echter ingewikkeld, rommelig en werd veelvuldig lastiggevallen door vrienden van vrienden van....die gewoon mensen spaarden.
Veel reclame en getetter dat me niks interresseerde. Ik was er echt snel klaar mee. Dus voor mij welgeteld 3 vrienden en ik heb het uitgezet. Me afgemeld (kon toen nog) en nooit meer aangezet.
Want je account blijft voor jou in de lucht hangen.
Ik zet het dus nooit meer aan. Ik verstof daar in hun cloud en laat mij maar verdampen als de slechtste facebooker ever.
Ik vind dit niet oké.

18 opmerkingen:

 1. Ik vind dit doodeng. Er wordt al zo geknabbeld aan de privacy. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd overal uitloggen is niet verkeerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schokkend! Ik ben behoorlijk ouderwets. Ben nooit begonnen aan Facebook, omdat ik sowieso niet snap waarom mensen moeten weten wat ik aan het doen ben. Ik moet zeggen dat ik wel de updates mis van een vriendinnetje dat in het buitenland woont (ze heeft er geen zin in om alles aan iedereen te vertellen en deelt haar ervaringen op Facebook). Nou ja, dat is dan maar zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof er niks van. Mijn vriend is extreem gevoelig voor privacy dingetjes en die heb ik er nog niet over gehoord. Hij is behoorlijk enthousiast over facebook timeline. Dus nee, ik denk dat dit nieuwsbericht zwaar overtrokken is...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit lijkt mij ook heel erg sterk, om eerlijk te zijn. Ik weet dat Facebook niet bekend staat om de geweldige privacy en dat je dingen actief uit moet vinken, maar dat kan wél. Bovendien kunnen ze echt niet je surfgedrag bekijken, zeker niet als je b.v. steeds uitlogt. Ik heb het voor mijn werk wel, maar ik let altijd goed op op wat ik erop zet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het ook gezien vanmorgen.
  Facebook kwam zelf met het bericht van de verplichte instelling van timeline. Er was een deskundige die uitlegde wat dit inhield en dat ze nu via de rechter een wet willen afdwingen dat je wél digitaal een vergeet mij maar modus moet kunnen bewerken.
  Als je waar dan ook inlogt is het voor het hele vriendenbestand te zien wat je aanklikt en niet waar je dat doet.
  Ze liegen daar echt niet over. Facebook lijkt me geen leuke opponent in de rechtzaal.
  En zal dit bericht toch niet zelf naar buiten brengen als het onzin is? Ze gingen er zelfs nogal prat op.
  Ik vind het ook niet oké!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo! Ik heb gelijk m'n facebook account verwijderd.

  Gebruikte 'm toch al niet echt en had er sowieso al m'n twijfels over, maar met dit soort berichten is het gelijk klip en klaar: weg ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is ook van de redenen waarom ik niet meer blog want bij google gaat het net zo. Ik had er genoeg van.
  Facebook heb ik net als jij ook uit gezet, account verwijderen gaat helaas niet. Als iemand contact met me wil bellen ze me maar ouderwets op of sturen een e-mail.
  Je wereldje wordt er kleiner door want bellen doet geen hond meer en mailen komt ook de klad in. Maar het zij zo.
  Ik vind het dus ook NIET oke.
  Terug naar de tam tam, vind je niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh.. ik kon het account gewoon verwijderen, of wissen in ieder geval (dat is idd mogelijk iets anders dan verwijderen)
   Het mailtje van Facebook zei het volgende erover:

   "We hebben een aanvraag ontvangen om uw account permanent te verwijderen. Uw account is hierbij gedeactiveerd op de website en zal permanent gewist zijn binnen 14 dagen."

   Verwijderen
 9. Ik ben blij dat ik mijn facebookaccount al een poos terug heb opgedoekt. Ik heb er een poosje "opgezeten" maar vond er niets aan.
  Moet er niet aan denken dat iedereen altijd alles van me zou weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja hartstikke eng!! Gelukkig was ik nog niet begonnen. Was ook nog paar uur op Googgle+, ook maar weer gauw afgegaan. Hoop niet dat ze me alsnog volgen. Heb niets te verbergen, maar wil ook niet bestookt worden met allerlei onzin. Ik zag de bui al beetje hangen...

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. *checked snel alle privacy instelling van facebook* Gelukkig ben ik heel erg braaf *ahum*

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Creepy hoor...net als met google, die weet ook alles van je.
  Ben persoonlijk ook geen fan van FB, en al dat hele "sociale" gebeuren..en nu ik dit lees al helemaal niet meer! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Facebook is ook ooit eens opgezet om bedrijven op de hoogte te brengen van wat mensen bezig houdt en interessant vinden, dus dit ligt helemaal in de lijn van hun bedoelingen. Een gewaarschuwd mens....
  Ik blijf er ver van weg. Maar eng is het zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja, maar als je je boodschappen pint en airmiles spaart en een bonuskaart hebt kunnen bedrijven ook alles van je te weten komen. Je kkunt bij Facebook zelf aangeven wie er in je info mogen en je hoeft er natuurlijk niet elke scheet op te zetten die je laat...
  En wat dacht je van een blog?????????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat je zegt is zeker zinnig Miss Baksel en heel waar hoor, maar dat was niet de issue van mijn blog.Het gaat mij om het gegeven dat iedereen die ook online is en in mijn vriendengroep staat continue kan gaan zien welke topics ik aanklik.
   Dus van vegetarische recepten tot een bestelling van pikant lingerie. Misschien wil ik wel helemaal niet dat iedereen dat ziet.
   Tot noch toe was timeline een optie en geen must. Eenmaal timeline toegevoegd dan kon je het niet meer uitzetten. Dat wist iedereen al.
   Nu heeft facebook aangekondigd dat timeline een verplicht onderdeel van facebook wordt.

   Verwijderen
 15. Tja wat zal ik hier is op zeggen, je hoeft echt niet te denken dat je nog enige vorm van vrijheid hebt. Neem bv je mobiel maar, als je die meeneemt dan kunnen ze gewoon volgen waar je naar toe gaat en tegenwoordig heeft iedereen toch zijn mobiel bij zich?!

  Ik heb ook mijn mobiel bij me, nu de kids nog op een leeftijd zijn dat ze me eventueel nodig hebben vind ik het prettig om altijd bereikbaar te zijn. Maar anders zou ik er geen eens 1 hebben
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben blij dat ik nooit een facebook account heb aangemaakt. Vertrouwde het niet en nu blijkt dat dit ook echt niet kan. Een blog vind ik anders, daar kan je zelf opzetten wat je wilt delen en wat niet, maar volgen via facebook vind ik veel te ver gaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews