woensdag 29 februari 2012

voor alles wat genoeg is...lekker besparen maar!

ontwikkel een voelspriet voor wanneer het 'genoeg' is.
Mijn oma zei altijd: 'op is tekort'. Dan had ze het over eten, aan de tafel mochten de bodems van de schalen niet in zicht komen, zeker niet als er visite mee at.
Maar hoe zeer ik de oude wijsheden en het ouderwetse huishouden ook waardeer, hier zat ze er toch wel degelijk naast.
Wij zijn allemaal grootgebracht/gehersenspoeld dat we niet tekort mogen schieten en dat het genoegpunt bereiken eigenlijk moet worden gezien als het minimaal te behalen punt.
Net genoeg...


 Als je eens gaat scannen en je genoegpunt bepaald in je wensen, in wat je daadwerkelijk nodig hebt, in je huishouden en je voorraad voedsel en misschien zelfs wel in je portemonnee...
Waarom is genoeg dan te weinig?
Schrap het gevoel dat je een kleine winkel aan voorraden in je pand moet herbergen.
Het idee dat je geld bespaard met een flinke voorraad is een aangeleerde bangheid voor het grote OP.
Het is niet erg als iets eens op is. Dan is het maar even zo. Gewoon wachten tot je weer in de gelegenheid bent om naar de winkel te gaan en dán schaf je het weer aan.
Is het echt zo'n ramp als je een keertje misgrijpt?
In onze breinen is het erin gestampt, dat dit ERG is.
Belachelijk!

Heb genoeg aan de spullen die je hebt.
Heb genoeg aan de kleding die je hebt.
Heb genoeg aan het huis dat je hebt.
Heb genoeg aan het leven dat je leidt, mits je doodongelukkig bent, want dan zit je onder je genoeg...
Je genoegpunt bepaal je namelijk altijd nog zelf en op dit moment is dat het laatste wat de grote commerciële jongens jou wijs willen maken.
ZIJ willen bepalen waar jouw genoegpunt moet liggen omdat ze je immer maar spullies willen aansmeren.
Spullies waar jij mooier, gelukkiger, hipper van wordt.
Spullies die jou in hun macht krijgen en die maken dat je een enorme druk gaat voelen om overal maar aan te moeten voldoen.
Spullies die maken dat je meetelt, dat je huis gezellie is, dat je geen tuthola wordt die niet weet wat er speelt, spullies die je jong houden en spullies die je de ideale man bezorgen als je maar bij hen aanklopt. (Lexa en Flexa en Pepper en Partnership al dan niet met 'stijl en ambitie' dat is nog wel de genantste want het is een andere term voor -ik wil een lekker wijf met een keigoeie baan..katjing!!-)

Is je nooit opgevallen dat ieder wasmiddel keer op keer significant verbeterd wordt heruitgevonden? Door mannen in witte jassen? En nog nooit zo wit heeft gewassen en eindelijk je kleuren definitief niet meer laat doorlopen? Een maand later wordt er in een vernieuwde verpakking weer een significantere vorm van hetzelfde aan je gepresenteerd in peperdure reclameblokken. Het liefst in plastic kubusjes zodat je ook nog eens precies zoveel in je wasmasjien sodemietert als ZIJ willen dat je doet en zodat je niet zuiniger met je wasmiddel kan doen. Zetten ze er ook nog bij dat je die dingen uit de handen van je peuter moet houden..de lieverds. Wat hebben ze het toch goed met ons voor.

Elke maand wordt er weer een nieuwe flap maandverband met vleugels, geurvreters en heus een kleurenpaneel onze onderbroeken ingekletst, middels reclamebeelden van jongedames met opwapperende zomerjurkjes dartelend in een wei.
Zo maken ze van onze period een happy period. (Raar manvolk die Romeinen.)
O wat zijn wij toch een onuitputtelijke bron van verrijking voor de hele buisiness!

ONZIN en nog eens ONZIN.
We hebben al jaren genoeg van al die spullen voorhanden.
Grijp eens terug naar produkten die in de onderste schappen liggen met een ontwerp van jaren terug. Ze voldoen uitstekend en kosten je een fractie van de nieuwste variant. En er zitten waarschijnlijk veel minder geur, kleur en bleekmiddelen in.
Stap eens een week terug in de tijd. Beeld je voor grap eens in dat je leeft in de tijd van toen was geluk nog heel gewoon. Dus zo'n jaren '50 of  '60 weekje.
Hoe leuk is dat?
Nou héél leuk. Dat garandeer ik je. (significant leuk)
Het kan wel eens heel gewoon een hele gelukkige week worden.
Keep it simple en hou het klein.
Ook in je uitgaven.
Genoeg is genoeg. Hè gezellie hoor....

21 opmerkingen:

 1. Heerlijk berichtje. Hierdoor besef ik weer dat ik lekker en goed bezig ben! Ik heb meer dan genoeg! Thanxs mama uit de casa.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik heb genoeg. Ik dartel niet in de wei met die flappen die weg vliegen.
  Nee ook ik heb de goedkope matrassen in mijn slip hangen!
  Okay eerlijk toegeven... ze verschuiven weleens...maar dan pullik ik ongegeneerd tussen mijn billen om de lap weer te leggen daar waar die hoort..;))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en zo is dat. Ik draag in de week het meest charmante ondergoed dat er is (not) en hou op die manier de zaak op de plek.
   Een slimme meid is op de toekomst voorbereid haha.

   Verwijderen
 3. Mooncup, kan je gewoon je stringetjes blijven dragen zonder een pamper :)

  geweldige post. ik vind het zo leuk als je zo schrijft <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zal ik nu eens met mijn billen bloot gaan?.....
  K heb zelfs weleens een slip van het vriendje aan in die rode periode. Blijven die matrassen ook wat beter op hun plek...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt zo significant gelijk. En ik herken het, altijd moest er genoeg zijn voor als er eens iemand op de stoep zou staan, want zei mijn moeder altijd, waar er vier eten moeten er ook vijf kunnen eten. Dat gedoe over die 'Hollandse' zuinigheid heb ik dus nooit begrepen. Mijn moeder was puur Hollands. Toch ben ik die zuinige kant dat niets kunnen missen voor een ander ook wel tegen gekomen. Maar mijn moeder was een tovernaar met geld, gooide niets over de balk en wilde overal en zo hoog mogelijk rendement van. Wij hadden alles, maar we moesten daar wel zuinig op zijn. Mensen die zomaar eten weggooide, daar deed mijn hart toch wel pijn van. Een broodje kopen, en hapje nemen en de rest gewoon weggooien, verbijsterd stond ik er naar te kijken. En of geluk nou zo gewoon was? O ik herken alles als ik er naar kijk, het Rotterdam van die tijd, het samen delen van die tijd, mijn moeder en de buurvrouw ze zouden zo model hebben kunnen staan voor Nel en Zus. Ik wil wel een weekje terug naar die tijd, ik denk er met warme gevoelens aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heel herkenbaar wat je schrijft!
   Ik kan zelfs genieten van de tafelkleedjes als ik naar die serie kijk en het was ook zo..geluk was heel gewoon en zat niet in het over the top idealisme van nu.

   Verwijderen
 6. Als... dat woord is goed voor de prullenbak. Als er iemand op de stoep staat met een rammelende maag tot in zijn schoenen dan nemen we met z'n allen gewoon een schepje minder en een appeltje toe!

  Hahaha, ik ben zo te lezen niet de enige die haar grote heupslip uit de la vist en liever een "gewone matras" heeft zonder allerlei vleugels.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, dat iedere keer maar moeten vernieuwen... stomme fabrikanten, dan betekent dat toch gewoon dat ze ons met z'n allen steeds voor de gek hebben gehouwen?

  Enne vleugels aan je maandverband??? Da's net alsof je een afgeschoten vogel in je slipje hebt.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk,jij verwoordt mijn manier van leven. Ooit zei een econonoom "Hebzucht is de motor van de economie".En hebzucht maakt ongelukkig. Genoeg niet. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je dat weer mooi opgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. geweldig stukje, ook ik kan me doodergeren aan die reclames,want inderdaad word het wiel wel 10000 x opnieuw uitgevonden en elke keer nog beter terwijl het elke keer al als perfect benoemd word.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Credietaflossen1 maart 2012 om 11:32

  Ik denk dat het nu niet slecht is om een voorraad met houdbare goederen te hebben. Ik denk dat alles door de dubbele dip duurder wordt en schaarser. Zoals het nu gaat kan het toch eigenlijk niet verder gaan?? Toen Argentinië failliet ging 10 jaar terug (wat niemand echt verwachtte) was geld niets meer waard. Je kon niet eens alles van de bank halen wat je had. Toen werden ruilmarkten ineens "het". Van alles ruilen voor voedsel. Niet dat ik nu een voorraad heb voor een jaar maar ik probeer wel alles te kunnen maken van scratch. Dus meel,suiker,gist,potten groenten, rijst e.d. heb ik wel in huis (uit voorzorg).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maar een voorraadje hebben is zo handig. En ik heb geen zin om vaker naar de winkel te moeten gaan, dat is ook een en al verleiding. En wat betreft de maandelijkse periode: ik gebruik als extra slip zo'n figuur-corrigerend slipje. Die zitten lekker strak en houden de boel wel op zijn plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor een ding is dat restylen van pakken maandverband wel handig. Telkens als ze weer een nieuwe verpakking etc. krijgen merk ik dat de winkels de oudere variant in de aanbieding gooien.
  Verder dacht ik altijd dat het moeten overhouden van eten iets van mijn schoonvader was. Helemaal in de stress schoot ie als alle aardappels op gingen, want dan had ie vast tekort geschild. Blijkbaar leeft dat dus bij meer mensen. Heb ik geen last van hoor, en mijn ouders ook niet. Op is op, riep mijn moeder altijd. En zo is het!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Helemaal mee eens! Ben allergisch voor woorden als "must-haves!" Wat nou must-have?! Wordt ik er werkelijk gelukkiger van? Nee!
  Ook die goedkope winkels met ditjes en datjes profiteren van de hebberige periode waar we in zitten (zaten?) Mandjes vol wordt er aan de kassa afgerekend omdat het zo goedkoop is..
  Ik hoop dat er weer normaal gedaan kan worden ipv dat er zonder gene wordt verteld dat je zojuist je 40e paar louboutins (hoeschrijfjedat?) hebt aangeschaft..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het fijn als het eten schoon op gaat. Dat betekent dat ik precies genoeg heb gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijk blogje moest er even lekker van lachen.
  Maar waarom denken mannen toch te weten wat vrouwen prettig vinden ??

  Groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. heeeeeeeeeerlijk, wat een herkenning!
  op is heerlijk op met eten....iets over? onze hond is er dol op en kerngezond al 14 (de kat werd er 22 op en een andere hond ruim 15).niks nuffige diervoeding voor onze beestjes. we hebben een voorraadrek met pasta's, rijst, meel, suiker, zelf ingemaakte groenten en fruit (handig als er onverwacht hongerlijders op de stoep staan)en dat soort onbederfelijke dingen die dan ook altijd nog in de aanbieding gekocht worden.

  van lekkere grote onderbroeken (van de aanbieding bij de ZM) zie je geen naadjes onder je kleding en de matrassen blijven er zo heerlijk in zitten. de kast vol gekregen of zelfgemaakte kleding die pas weg gaat als ie echt versleten is......en onder weg versta ik, in stofdoekformaat knippen en de poetsmand in ;).
  trends???? must haves???? kriegel wordt ik van die woorden, kleding tijdloos zelf maken of gekregen kleding met een naadje, kantje of embleempje opleuken en dragen.
  van oude spijkerbroeken kun je leuke tassen maken, van overhemden heerlijke zakdoeken die gewoon de was in gaan en niet op die enorme afvalberg. Van handdoeken die dun worden, worden washandjes en slabbetjes voor onze kleindochter gemaakt en met oude dunne theedoeken kun je heerlijk brillen en spiegels opwrijven.

  Veel meubels hebben bij ons een gewaardeerd 2e leven gekregen net als veel gebruiks- en siervoorwerpen.

  blijkbaar doen we iets goed, want we krijgen vaak de vraag uit welke boetieks onze kleding komt. gasten komen hier heel graag want "bij jullie hebben we meteen het gevoel dat we thuiskomen, zodra we over de drempel stappen" en eten??? als we zouden willen hadden we iedere dag gasten.

  dussssssssssssss..............krijgen ze allemaal met hun verjaardagen, zelfgemaakte sjaals, zelfgemaakte likeuren, zelfgemaakte jams en chutneys, bonnen voor etentjes bij ons...........en reken maar dat dat in de smaak valt..........en nog goedkoop is ook!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews