zondag 4 maart 2012

...en ontwikkel een voelspriet voor...

Manieren om die (enorme?) lening op je huis af te betalen.
(en heb je geen hypotheek maar een lening voor welk ander iets ook in je leventje dan kan je Of rustig doorlezen Of naar een volgend blogje browsen)
Een hypotheek is geen doodnormale financiële bijkomstigheid in ieders leven, je hypotheek is gewoon een schuld.
Je bent pas financieel onafhankelijk en werkelijk vrij om je leven in te richten zoals jij dat wilt als je die hypotheek hebt weten terug te dringen tot je niet meer dan een maandelijks schijntje hoeft te betalen om daaraan te voldoen.
(En dan nog zou ik 'm lekker afbetalen tot het magische cijfer 0.)

Wij hebben een jaar geleden door 3 jaar knutselen, fröbelen en afzien met geld een tophypotheek van 25000,00 afbetaald en die rekening gewoon opgezegd.
Goh wat was dat lekker! Weg met dat banknummer en opdoeken met die rekening. Gewoon een heel groot gapend NIETS op die plek in onze financiële wereldje.
Toen hadden we pas goed de smaak te pakken btw.
In het begin lijkt het onbegonnen werk. Monnikenwerk.
Dat is ook graag wat de banken je wijsmaken. Ze roepen nu wel om hypotheekaflossing verplicht stellen, maar diep in hun bankerige grijpgrage hartje willen ze dat wel tot precies dat bedrag dat hen een veilig gevoel geeft. Juist: de aflossingsvrije norm.
Alles wat je daaronder (het aflossingsvrije deel van je hypotheek) aflost vind ome bank helemaal niet fijn, want dan verliest hij zijn ijzeren grip op jou, trouwe klant en ophoester van jarenlange rentes.
Maar laat je niet in de luren leggen door deze financiële kinderlokkers.
Deze hoge omes weten precies met welk snoepgoed zij je in hun heilige huisje moeten lokken en een paar jaar later verwijten ze je met een betweterig wijsvingertje dat een ander 'produkt' uit hun snoeptrommel nog beter was geweest.
Ondertussen wordt het taalgebruik rondom al hun 'produkten'  zo ingewikkeld gemaakt dat je er een woordenboek Koeterwaals bij moet leggen om het nog enigszins te begrijpen.
Maar de clou van dit verhaal is: Los af. los af. los af.
Je zal zien dat het eerst nog druppels op een gloeiende plaat lijken, maar dat zijn het zeker niet.
Bepaal wat je samen jaarlijks wil aflossen. Een doel dat je wilt halen en waar je je voor kan inzetten en aan kan werken met het fanatisme van een pittbul.
Je zal zien dat het leuk wordt!
Reken uit in hoeveel jaar je op een hypotheekhoogte zit die je zeer comfortabel kan ophoesten iedere maand, zélfs als het van een uitkering moest, want je weet het nooit in deze tijden. Denk bij die jaren in termen als "zoveel keer zomer en zoveel keer winter" want een jaar is sneller om dan je denkt.
Bedenk dat wat je aflost zich dubbel terug betaald. Je betaald minder hypotheeklasten op maandbasis (ook al is dit in het begin maar tientjeswerk) en je bouwt de overwaarde in je huis (je stabiele factor voor een financiële oudere dag) op. Jouw huis wordt steeds meer van jóúw. Visualiseer van mijn part dat je na dat jaar je halletje, je badkamer of je zolder hebt aangekocht van het huis waarin je woont.
Laat je niet afleiden door verminderde teruggave van de belasting, want dat is dan weer euro's werk en eigenlijk ook een zwaktebod. Die belastingteruggave is trouwens ook niet levenslang hoor, maar zolang als de looptijd van je hypotheek, dat betekend dat als je al 10 jaar aan deze hypotheek zit, dat je bij een looptijd van 30 jaar er nog 20 te gaan hebt. Dat klinkt lang, maar het is een keer gedaan en dan kan je toch beter afgelost hebben? Mochten ze de hypotheekrenteaftrek dan niet inmiddels door de Europese plee getrokken hebben...dikke kans.
Elk geld dat niet van jou is maar waar je wel dingen van doet is een schuld. En schuld verplicht.
Ook een hypotheek.
Motiveer je om ervan af te willen. Maak je huis jouw bezit.
Aflossen is verslavend en maakt dat jij je vanaf dag 1 minder afhankelijk van die bank meneren gaat voelen. Je hebt het heft weer in eigen hand genomen.
Laat het je niet uitmaken dat het een jarenproject is.
Laat je niet gek maken door crisis gepraat. Jouw situatie is toch altijd anders dan die van alle Nederlanders die ze tezamen bespreken op de tv. Je weet wat je in je portemonnee hebt en wordt daar gewoon verdomd creatief mee.
Praat er samen vaak over en hou jezelf en je partner scherp.
Blijf allert op voordeeltjes en zuinige leefstijl want je wilt aflossen!
En last but zekers not least: het zit 'm in de kleine dingen besparen die maken dat je op jaarbasis een lekker bedrag kan aflossen.
Ik zeg DOEN!

10 opmerkingen:

 1. Goed zo. En dan ben je een paar jaar bezig en dan opeens begin je de grote gevolgen te zien van je gebespaar. En dat is ZO fijn. Zeker als je in je huis wilt blijven wonen is het vreselijk zonde je geld maandelijks in 100 euro prul van de Ikea ofzo te steken in plaats van in een aflossing. Moet je kijken wat dat over dertig jaar inhoudt. Een zolder vol troep en je huis nog van de bank, of blij met wat je hebt: een EIGEN huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oke dat is dan ons volgende doel.
  Zal nog even duren voordat ik daar aan kan beginnen maar het zou wel heel lekker zijn.
  Ik wil dat mijn man stopt met zijn 59ste met werken, dus het zou heel fijn zijn als we dan al een groot gedeelte van de hypotheek hebben afbetaald. Ach we zijn op de goed weg en waar een wil is is zeker een weg". Dankjewel mama van de casa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgend jaar gaan we aflossen. Nu stoppen we het geld in het huis om het af te krijgen. Ook een goed doel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben jij dan nu nog bezig met aflossen, of was jullie hypotheek 'maar' €25.000? Alsnog knap hoor!! En ik ben het ook helemaal met je eens. Het is gewoon jezelf voor de gek houden als je denkt dat een hypotheek erbij hoort en heel gewoon is. Als je een gewone hypotheek 30 jaar uitzit, dan betaal je je huis ongeveer 2,5 keer aan rente. Da's toch zonde? Wij zijn ook aan het aflossen en hoewel we nog niet eens op 10% zitten, besparen we over de hele looptijd nu al zo'n €12.500 aan rente. Wij zijn ook aan het verbouwen (met eigen geld), dus daarom gaat het iets minder hard, maar sinds oktober 2011 hebben we toch al dik €9000 af weten te lossen. Da's toch de moeite :-) En we gaan rustig door, alle extraatjes die ik b.v. met bloggen verdien, die gaan er ook heen. Wat mij betreft is echt elke euro er weer een; vandaag 'koop' ik een strookje cement, morgen een hele baksteen en volgend jaar is misschien wel een heel deel van het huis écht van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee het was een top-hypotheek een los bijgeleend stuk bovenop de bestaande hypotheek.

   Verwijderen
 5. Ik ben het helemaal met je eens. Helaas kreeg mijn man een motorongeluk. Na jaren procederen kreeg hij smartegeld. We hebben daarmee de intussen geslonken hypotheek afgelost. Een prettig gevoel in deze financieel onzekere tijden. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja raar is dat eigenlijk, dat een hypotheek helemaal geaccepteerd is, maar dat op schulden schaamte rust. Terwijl de twee eigenlijk hetzelfde zijn….
  Goed stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk je stukje. Het beschrijft inderdaad ook mijn gevoel. We willen nu even wat meer spek op de botten opbouwen, hebben trouwens dit jaar ook bijna al het maximale boetevrije bedrag ingelost. Volgend jaar wil ik echter ook weer de volledige tien procent klaar hebben staan op de spaarrekening voor aflossing. HEt zou helemaal mooi zijn als dit lukt voor 1 januari. Maar dan moet er nog heel wat gebeuren.
  Fijn weekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ervaar mijn hypotheek niet als een zware schuld, omdat er immers een onderpand tegenover staat.
  terwijl ik 200 euro rood staan al afschuwelijk vind!!
  Maar ook wij hebben aflos plannen (na de verbouwing....) zodat we, mocht het nodig zijn, met 1 salaris rond kunnen komen..

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews