vrijdag 3 augustus 2012

wereldwijde oogsten mislukt. Voedselprijzen gaan enorm stijgen

Tja daar staat het dan, zwart op wit.
Als gemotiveerde consuminderaar en scherp beleidvoerdster van de financiële flow in ons huishouden, is dit een bericht dat met neonletters binnenkomt.
Door droogte in de States, teveel regen in Oekraïne en Rusland zijn mais, graan en soja-oogsten totaal mislukt. In India is de suikeroogst de mist in gegaan.
Afschuwelijk voor de mensen die afhankelijk hiervan zijn voor hun bestaan.
Dat allereerst. Want dat hier veel persoonlijk leed door ontstaat is een feit.
Tegelijkertijd voor ons de garantie dat de prijzen van allerhande voedsel en dranken fors zullen gaan stijgen.
Niet even, schrijft de krant informatief verder, maar minimaal tot ver in 2013.
De bovenstaande gewassen vormen de basisingrediënten voor praktisch 90% van ons voedsel en een heel groot deel van hetgene we drinken.
Wat nu?
Is een weldoordachte voorraad gaan aanleggen eigenlijk een heel wijs besluit?
Ruimte creeëren en die zo goed mogelijk benutten?
Ik ben absoluut geen paniekmiep, maar ik ga dat doen.

7 opmerkingen:

 1. Hierover een interessant artikel:
  http://www.overbeterleven.nl/2011/01/26/stijgende-voedselprijzen/

  Heb zelf ook een behoorlijke voorraad met allerlei houdbaar spul. Maar dat is meer voor nood bij stroomstoring / systeemcrash / whatever. Maar met alleen maar stijgende prijzen doe je er niet slecht aan denk ik. En wat meer in de buurt halen bij de boer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet je wat ik denk: dat er speculanten zijn die heel veel geld gaan verdienen met dit nieuws. Want er wordt behoorlijk gespeculeerd met voedselprijzen, en dit is natuurlijk koren op hun molen (om maar de juiste beeldspraak te hanteren ;-)).
  Een hanteerbare voorraad is natuurlijk nooit weg en van minder suiker is er nog nooit iemand dood gegaan. Ik denk dat we er wel komen, ik maak me meer zorgen over de mensen die er veel afhankelijker van zijn (ontwikkelingslanden). Misschien raken er eindelijk van doordrongen dat we de zaken weer meer in eigen hand moeten nemen, en minder afhankelijk moeten zijn van andere werelddelen. Maar van de 4 maisplanten die ik in de tuin heb staan bak ik ook nog geen maisbroodje, denk ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jolanda verwoordt mijn gedachten.Ik kan simpeler eten,als dat nodig mocht zijn. Een arme sloeber heeft maar één maaltijd per dag,die nu bijna onbetaalbaar wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet druk om maken denk ik. Ze maken zo vaak ophef en dan komt het nooit zover.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zat er nog eens over te denken en me op te vreten over het feit dat kranten zulke berichten zo makkelijk 1 op 1 overnemen. Als je kijkt bij mij in de buurt: http://goo.gl/maps/eRCSu zie je geen bos, weinig natuur, geen steden, alleen maar landbouw. En zo ziet het overgrote deel van NL eruit. Enorme landbouwpercelen, glastuinbouw, fruittelers... 25 kilo uien koop je voor een paar euro, in de winkel gaat het 25x over de kop. Als we die malafide tussenhandel stapje voor stapje buitenspel zetten moet je eens kijken wat er gebeurt met de voedselprijzen.... we hebben zo vreselijk veel eten hier, dat we de boel moeten wegpleuren hier om de prijzen concurrerend te houden. Zo lang dat ook nog het geval is, zit er in elk geval iets scheef.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voedselprijzen stijgen al voordat het daadwerkelijk nodig is.
  Macht van de handel. Ze roepen hard, dan houden ze de prijzen vast.

  En vergeet niet: 60 % van de mais gaat in de VS naar de vergisters. (Niet alleen in de VS).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik las wel ergens dat de prijzen brood omhoog zullen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews