maandag 8 oktober 2012

het zonnetje in huis.

Vanaf 1 oktober ben ik weer de standen van de gas en energie-meter gaan bijhouden.
net als vorig jaar.
Ik meet eens in de week. Ik vind dat leuk en het geeft mij echt een drive om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Kijken of ik wat minder kan scoren dan de week ervoor.
Sinds afgelopen maart is er ook nieuwe ketel geplaatst. De vorige was van het soort prehistorisch en flikte het mij om telkens als ik met een compleet ingezeept hoofd onder de douche stond genadeloos uit te gaan. Neem van mij aan dat zoiets geen pretje is. Ik krijg zelfs hoofdpijn van mijn haar met koud water te moeten uitspoelen want dat is nog wel een soort van klusje. Veel en lang haar...
Maar deze ellende is verleden tijd.
Nu vol verwachting kijken naar de toekomstige tijd. Een HR-tje moet tenslotte ook echt gaan schelen in het verbruik.
Verders inmiddels de kneuterdekentjes weer in de hoeken van de bank klaargelegd en een heerlijk zacht sjaaltje om langer warm te blijven zonder dat ik die kachel op hoef te jagen. Ook de sombere berichten over een stijgende energie rekening door hogere belastingen en het doorberekenen aan de klanten van de tegenvallende energie die ze dachten op te wekken met van de afgrijselijke gascentrales. Een of je nu groene energie koopt of niet, dan nog is dat groen zoveel als mogelijk en nooit 100%, de rest wordt ingekocht. Misschien zou zonnepanelen nog niet zo gek zijn. Lijkt me heel gaaf om je eigen energie op die manier te vergaren.
Alleen hoe lang duurt het voor je die dingen eruit hebt? Ik ga maar eens snuffelen op internet, want de subsidipot voor 2012 is nog niet leeg heb ik begrepen en het lenteakkoord geldt nog voor de 6% BTW.
Wordt vervolgd...

8 opmerkingen:

 1. Oeh, zo'n ketel gáát schelen joh, wij hebben sinds een paar jaar ook een nieuwe, scheelt echt 20%
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 3 jaar geleden lieten wij een hoogrendementscondensatieketel zetten en ons verbruik 'zakte' met ongeveer 30 % tov het verbruik met de ketel die we 25 jaar geleden kochten. Ik houd al jaren mijn wekelijks verbruik van water, gas en elektriciteit bij dus ik kan zeker vergelijken met het gemiddelde verbruik van vorige jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop niet,dat de regering straks belasting gaat heffen over zelfvergaarde kilowatts van je zonnecollector of windmolentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verlang ook hevig naar zonnepanelen, maar de kosten zijn zo hoog. Dus houd ik mezelf tevreden me de houtkachel en laat de verwarming lekker uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had het nooit verwacht, maar ik vind he t ook zo leuk om de meterstanden bij te houden. Door bewust te zijn van mijn verbruik verbruiknik echt veel minder. Het scheeltbechtbenorm, maar de winter moet nog komen... Bij jou moet het met je nieuwe ketel zeker schelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben benieuwd! Hier alleen stadsverwarming, niks aan te doen behalve zo min mogelijk aan zetten en de dekens en dikke truien. Maar zoals je zegt, met het zonnetje in huis, kan de verwarming hier gelukkig nog veel uit blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik houd ook elke week de meterstanden bij. Dit doe ik al jaren. Het grappige is (of misschien ook niet) dat we kunnen zien wanneer er een kind geboren is. Het verbruik ligt dan structureel iets hoger en gaat ook niet meer naar beneden. Ach, het geeft ook niet, zoveel gebruiken we nu ook weer niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, en omgekeerd, als er eentje in het huishouden weggaat, zie je het ook... Onze jongste is een paar maanden geleden zelfstandig gaan wonen en ik 'voel' nu al in het verbruik van water, gas en elektriciteit dat er een persoon minder aanwezig is in het huishouden. Minder was, minder strijk (ben ik niet rouwig om), minder waterverbruik, minder water opwarmen aangezien er niet zoveel keren meer een bad of douche genomen wordt....Ik denk dat hijzelf bij de eerste afrekening van water, gas en elektriciteit zal verschieten dat er in een huishouden zoveel verbruikt wordt....

   Verwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews