zaterdag 5 januari 2013

40 dagen geen drank

...één van mijn eerste blogjes ging over 40 dagen niet drinken.
In de reacties kwam er een aantal malen voorbij dat men het nog wel lef vond hebben dat ik dit blogde.
En zie hier; ik doe het weer.
Ook in de afgelopen periode met intrede van de koude herfst, de decembermaand en de festiviteiten vloeide de alcohol regelmatig en ik ben er eerlijk in, het bleef vaak ook niet bij één glas.
Was het geen herfstbokje op een kneuterige avond, dan wel een mooi glas rode wijn bij het avondeten.
De feestdagen hoef ik niet eens uit te spellen... Op iedere kerstkaart staat bijna een champagneglas of een kurk die uit de fles knalt.
Vorig jaar kwam ergens in februari via het programma editie.nl dit idee landelijk van de grond.
40 dagen geen nuttigen van drank voorzien van alcohol.
Wij zijn meteen mee ingehaakt, want ook al hoef ik niet als een Claire van Kampen met een boodschappentas naar de glasbak te sluipen, ik vind dat wij ook heel snel zitten aan een bijna dagelijks te gezellig geheven glas.
Daar hoef je geen halszaak van te maken, maar toch...het zet me aan het denken.
Die 40 dagen vorig jaar waren een periode die toch iets met ons deed.
Bewustwording? Opschonen? Bevestigd willen hebben ten opzichte van jezelf dat het geen must is om gezellig te zijn zonder alcohol? Je weer beseffen wat alcohol feitelijk is?
Noem het maar, ik voelde van allevier de zaken wel elementen.
Nu wachten we editie.nl niet af. Vanaf vandaag zijn onze 40 dagen weer begonnen.
En soms is dat best grappig. Juist nu staan er een aantal nieuwjaarsborrels (zo heten die dingen nu eenmaal) op de kalender en morgen met de hele familie het nieuwe jaar met een gezellige dag inluiden. En eerlijk is eerlijk, dan is het heel even best wel 'kaal' om niet met een glas met een voetje te klinken.
Maar ik weet ook nog hoe goed het voelde. Dat was een pure beloning voor de genomen moeite en natuurlijk gaat het je ook steeds makkelijker af.
Wat ik ook nog heel goed weet is hoeveel het scheelde in de portemonnee.
Want of je nou een sapje koopt of een fles wijn. Dat is een heel verschil!
Nou lieve medebloggers, hier is hij dus weer.. de 40 dagen geen drank-blog en hoogstwaarschijnlijk kom ik nooit meer van het stigma drankorgel in blogland af! (hik!) 

30 opmerkingen:

 1. Altijd een goed id om een ingeroeste gewoonte te doorbreken en te kijken of je er niet aan vast bent komen te zitten. Voor lever en knip ook heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je schrijft wel grappig zeg!Ik ben niet gevoelig voor alcohol maar ik heb wel mijn eigen valkuilen.
  Mijn vraag,je bemt met consuminderen bezig,dus waarom deed je dat al niet met alcohol?Bewaren voor de speciale gelegenheden en voor het weekend,geeft meer plezier en dankbaarheid,en is natuurlijk goed voor de portomonee..tenzij je eigenlijk het een beetje té lekker vond?Groetjes en succes Anne-Mae

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gewoonte om doordeweek niet te drinken is er bij ons ook. Dat neemt niet weg dat er zeker met de feestdagen en de koude winteravonden wij de conclusie trokken dat er ongemerkt meer geconsumeerd wordt dan wij voor onszelf acceptabel vinden.
   Macht der gewoonte sluipt er heel gauw in, dus alert zijn en bewust worden.
   Verder werken wij allebei drie dagen per week, dan heb je al gauw teveel weekend ;-) (grapje)

   Verwijderen
 3. Wat leuk, veel succes!

  Wij drinken met bijzondere gelegenheden en in het weekend, verder niet.
  Ik ga niet met je meedoen, want ik vond 9 maanden zwangerschap toch lang genoeg ;-) dat ben ik nu nog aan het "inhalen"
  (grapje hoor!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes met je 40 dagen dan maar!
  Goed plan hoor.. wij drinken nooit alcohol, dat scheelt veel...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes, hier zijn we niet gevoelig voor alcohol drinken het zelden tot niet.

  Gr deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aiai, de carnaval begint hier binnenkort, ik vrees dat dit geen alcoholvrije bezigheid zal zijn:).

  Maar jij succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik drink ook graag een glaasje en dan blijft het er ook niet bij een. De laatste tijd was het ook te vaak en te veel. Nu wil ik wat kilo's afvallen en beperk het daarom de komende tijd tot 2 glaasjes op mijn vaste borrelavond en verder niet.
  Dat scheelt idd ook in de portemonnee. En het stelt me gerust dat ik weer even goed aan de rem trek. Want gezond is het ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik was vroeger een echt drankorgel. Niet verslaafd maar ik lustte erg graag een glaasje. 13 jaar geleden moest ik wegens medicijngebruik stoppen met alcohol en die medicijnen moest ik 2 jaar slikken. Daarna vond ik vreemd genoeg alcohol niet meer echt lekker. Ik drink nu vrijwel nooit meer. Heel enkele keer in de zomer een glaasje prosecco. Dat kale gevoel, daar wen je heel snel aan. Ik weet niet meer beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik drink eigenlijk nooit, kom daarom nu al bij mensen binnen met de woorden "ik ben ongezellig en goedkoop". Krijg ik nl. altijd te horen als ik het bij water houd...
  Maar succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe met je mee! Bij mij hetzelfde verhaal als bij jou! T,is zo gezellig he en een rood wijntje nog goed voor hart en bloedvaten of zo en een portje wordt je zo heerlijk ontspannen van....pppfffft moeilijk maar ik stap in!! groetjes Petra B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartstikke leuk! Welkom bij de club.. :-)

   Verwijderen
  2. Meneer Fluitekruid en ik zijn m.i. van 1 januari ook een maandje gestopt. Leek ons een goed plan, want het wordt al gauw zo'n automatisme, een (te) gemakkelijke manier om snel te ontspannen. Dan is het beter even helemaal niet te drinken, wat me overigens totaal geen moeite kost. Het is vaak lastiger om het bij één glaasje te houden. Het schijnt dat dat ene glaasje al een dusdanig effect kan hebben op je hersenen dat je zelfbeheersing afneemt. En dan slaat het 'what the hell'-effect toe, net als bij sigaretten, chocola, etc.

   Verwijderen
 11. Wij hebben inmiddels op heel veel bezuinigd, kleding, vakantie, abonnementen, lidmaatschappen, goede doelen, elektra etc. We gaan nu eens apart bijhouden hoeveel we eigenlijk aan alcohol uitgeven. Normaal boekten we dat onder de post 'voeding'. Ik denk dat het apart bijhouden al gaat leiden tot een flinke terugloop in onze consumptie. Ik herken wat je schrijft: het gaat bijna vanzelf, dagelijks een glas. De laatste jaren merk ik de nadelen: hartkloppingen 's nachts en zere ogen 's ochtends. Dus minderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat goed van jullie. Kostte het je veel moeite de vorige keer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. eerst wel hoor. Vooral omdat je je 'ongezellig' voelde.
   Maar al snel ging ik andere dingen zien, zoals hoe mensen toch wat veranderen als ze wat op hebben. Luidruchtiger, roder gezichtje, of je ineens wat onverbloemder dingen vertellen. Ook hoe sommige mensen toch met wat wijntjes op achter hun stuur kropen.
   Hoe het nu zal gaan weet ik net want ik ga er niet vanuit dat ik het wel eventjes fiks. Hoeft ook niet. Het mag moeite kosten.

   Verwijderen
 13. Thuis drink ik zelden alcohol. Alleen tijdens een feestje en in de kroeg. Bij iedere sociale gelegenheid wordt wel een wijntje open getrokken omdat dit zo 'gezellig' is. Ik ben vorig jaar al begonnen om minder/niet te drinken. Nu de decembermaand weer voorbij is gaan we weer het gareel in en proberen we de fles te laten staan. Succes met de 40 dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow... dit zou bij mij zo enorm veel schelen. Gewoon omdat ik vaak 'gezelligheid' op zoek.
  Zou ik ook moeten doen (maar nu nog niet)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geïnspireerd door deze blog heb ik besloten ook 40 dagen zonder drank te gaan doen. Wil ook afvallen, dus de komende zes weken (heb het iets verlengd, 18 februari gaan we een paar dagen weg, dus tot die tijd geen wijn voor mij...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jeej dan zijn we nu dus in ieder geval met z'n drieen!

   Verwijderen
  2. maak er maar 4 van. Ik doe ook mee, sinds zaterdag. Beter voor mijn maag en beter voor de lijn.
   Kim

   Verwijderen
 16. wat je kunt doen is alcoholvrij kopen.
  maar die kost wel 3, zoveel 69 of zoiets.
  kun je meedoen en je krijgt geen alcohol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt een punt, maar principieel werkt dat voor mij niet. Geen alcohol is dan ook geen 'nep' alcohol want dan heb ik het voor mijzelf nog niet waargemaakt.
   Ik weet het, dit klinkt zo krom als een hoepel maar ik weet ook niet goed hoe ik het anders moet uitleggen.

   Verwijderen
 17. Met de carnavalsactiviteiten die bij ons gisteren begonnen zijn is het geen haalbare kaart. Wel hebben wij afgesproken om door de week geen alcohol te nuttigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een inspirerend idee! Zeg ik terwijl ik aan mijn rode wijn nip. Wellicht dat ik later dit jaar wat moed verzameld heb en er ook voor ga. Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goed van je dat je ook dit jaar weer fris wilt beginnen (haha of met fris...;-))

  Ik heb weinig met alcohol en ben een zeer, zeer matig gebruiker. LOL als ik eens een wijntje wil wordt voor mij een likeurglaasje uit de kast gehaald. Een wijnglas is echt te groot.

  Wel heb ik met de feestdagen veel te veel gesnoept. Niet erg voor het gewicht, wel voor mijn gebit en tandvlees. Gisteren opeens een aft en dat betekent in mijn geval foute boel qua eten.

  Duss... Ik doe meer door hier geen suiker, bonbons, bounty's, chocoladen enz enz meer te nuttigen. Zucht...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goed plan !En dan je verheugen op de positieve effecten die het zal hebben. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dag 11. Heb welgeteld 2 keer een momentje gehad dat ik dacht: nu heb ik wel trek in een wijntje...maar dat was beide keren na een lange, vermoeiende dag. Niet aan toegegeven, overigens. De eerste keer was het gevoel na twee glazen water weer weg. En ben inmiddels 1,7 kilo kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Meid.. ik vind het (weer) TOP! Ik denk dat ik nu maar eens (weer) met je mee doe. Lijkt me helemaal niet zo'n slecht plan. Nu is er nog wel een flesje open.. mwah.. die gaat vanavond wel leeg, maar dán..

  I'M IN!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews