maandag 7 januari 2013

Waar ben ik aan begonnen?!

Nou ben ik dit nieuwe jaar absoluut niet ingegaan met een waslijst aan goede voornemens. Hoewel je dat bijna zou gaan denken als je mijn blogje nu weer leest.
Eerst de belofte aan mijzelf '40 dagen geen druppel alcohol' en nu deze...

Hoe het kwam:
Nou dat verdiende niet de schoonheidsprijs. We kregen ruzie over een overhemd dat gestreken moest worden. Ja dat kan. Voordat mijn man hier wordt afgeschilderd als een tiran die eist dat zijn vrouw zijn overhemdjes strijkt. moet ik erbij vertellen dat hij de HELE was doet. (ja je leest het goed) Het enige dat hem niet goed afgaat is het strijken van ondingen als overhemden en dan doe je natuurlijk niet flauw en zeg je; hey lieffie, hier dat ding, dat fiks ik even.
Zo gaat dat normaliter ook. Maar toen even niet. Ik zei: Best maar hang 'm dan niet terug in je kast, want dan prop je 'm er tussen en is het ding morgen weer net zo kreukelig als nu.
Hoezo?!!
Jah!! Dat zie je zelf toch ook wel? En zo leuk is overhemden strijken nou ook weer niet.
Ja..lekker adrem van mij. Maar als je bedenkt dat ik in geen half jaar een overhemd heb hoeven strijken voor 'm, was die adremmigheid best een beetje overbodig.
Ik weet eigenlijk zeker als ik het ding zelf al even apart op een hangertje had weggehangen dat hij dat allang had gesnapt en klaar.
Maar o wee. Het werd een hele discussie... ja echt. Inclusief dingen die niets met overhemden, wasgoed wegwerken en de gunfactor naar elkaar toe meer hadden.
Et voilá, er was een ruzie over niks geboren. Zo maar als een paddestoel rees hij uit de grond. Dat was lang geleden...
Maar leuk was het natuurlijk niet.

We hebben het weer bijgelegd. Sorry gezegd. Knuffel gegeven en samen schaapachtig gelachen over wat we er zoal bij hadden gesleept. Soort van 50 tinten grijs, maar dan verbaal...
Maar over één ding waren we het samen wel inmiddels eens.
Wat hebben wij veel kleding......
En van daaruit werd het volgende idee geboren. Uit mijn mond nog wel!...Zullen we samen ervoor gaan om heel 2013 geen kleding meer te kopen?
Afgezien van een paar sokken of een doorgesleten onderbroek; géén kleding.

En dus daar staat-ie dan: Wij kopen een heel jaar geen kleding.
OING!
Dat wordt nog echt moeilijk voor mij. Ik, die zo graag op marktplaats even snuffelt om een hip topje of een schattig jurkje voor de zomer en het voorjaar te scoren.
Een halve avond kan ik zoet zijn met struinen op marktplaats.
Deze noot zal nog heel hard te kraken zijn voor mij.
Ik ga zo eerst maar eens mijn kast uitruimen en alles weer eens opnieuw ordenen.
Ik wed dat ik nog heel wat tegenkom waarvan ik niet eens meer wist dat ik het nog had.
En verder? Zal ik het er gewoon mee moeten doen...





 

29 opmerkingen:

  1. Zo, jij durft! Ik vind dit consuminder voornemen vrij pittig. Soms moet je jezelf even kietelen met een leuk rokje of shirtje. Hoort kledingruilen ook bij dit voornemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nee. Het straight en strak: doen met wat je hebt.
      oi oi oi...

      Verwijderen
  2. Ik moet door mijn gezinsleden regelmatig naar de winkel geschopt worden om kleding te kopen. En zelfs dan doe ik het nog niet. Is het ineens Niet Winkel Dag ofzo, of kan ik echt waar niets vinden dat me staat en lekker zit. Volgens mijn dochter is de inhoud van mijn kledingkast ronduit schamel en armoedig. Mijn man heeft veel meer kleding dan ik. Ik vrees dus dat ik me niet optimaal kan inleven in je probleem:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oke dat vind ik een hele goede! Ik heb nog steeds geen alcohol gedronken en ik moet zeggen dat het tot nu toe goed is gelukt. Ik doe ook aan punten tellen met het weight watchers programma dus ik val lekker af. En nu ga ik met je mee doen om een jaar lang geen kleding te kopen!! Ben benieuwd of het ons gaat lukken. Heel veel succes mama uit de casa! groepjes Petra B.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh! Leuk!! Dat voelt goed en best een beetje als steun. :-)

      Verwijderen
  4. Haha, moest wel lachen om die ruzie die er ontstond en alles wat erbij gesleept werd! Dat hebben wij heel af en toe ook hoor, zal wel menselijk zijn...

    Goed voornemen zeg, knap omdat aan te gaan samen.

    Groet,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind zelf kleding maken wel een goed consuminder alternatief. Dat zou ik wel toestaan, jij ook??? En nog een alternatief ( niet om het moeilijker te maken, maar ter overweging....)als je dan toch één kledingstuk koopt, er 3 uit eigen kast wegdoen???

    Annemieke
    http://quiltsvankippetje.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toch knap dat je het vermeld. Weet manlief dit ook. Want dan is heteen feit. Kom je in de verleiding, wordt er gelijk gezegd, maar je heb zelf gezegd en het staat zwart op wit. Nou veels succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hihi uiteraard weet mijn man dit, wij hebben dit samen besloten en die ruzie? Daar was hij zelf bij ;-)
      En euh de afspraak geldt voor beide kanten hè, dat is wel zo leuk.

      Verwijderen
  7. Ik heb me voorgenomen om iig deze maand niks te kopen en ga dat waarschijnlijk naar een jaar uitbreiden. Hier is de rem de laatste tijd namelijk ook een beetje zoek geweest!

    Ik doe mee, heb ik zojuist besloten!!

    Kunnen we elkaar helpen:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik ga je opzoeken op je blog als ik een zwak moment voel aankomen en dan roep ik Help!

      Verwijderen
    2. Hahaha: ik ook bij jou dan. Adbuster is heel fijn: geen reclames op het web iig:)

      Verwijderen
  8. Wat knap zeg!! Ik heb heel lang geen kleding gekocht, maar ben de laatste tijd mijn kast wat aan het aanvullen en vind dat toch wel heel erg leuk.

    Ik vind de suggestie van Annemieke voor mij nog wel haalbaar; 1 kopen = 3 wegdoen. Dat zou meer ruimte scheppen en er meer voor zorgen dat ik ook gewoon echt altijd wat om aan te trekken heb (i.p.v. een kast vol, maar niets fatsoenlijks).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het hangt in de lucht denk ik, hier gaat het zo ook ff knallen, geloof ik. Leuke blog heb je, je staat onder mijn favorieten!
    Fijne avond!

    Wendy

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Misschien kun je van twee en aparte en nieuwe één maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Waar een bonje al niet toe kan leiden ;)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goed zo! Zet 'm op. Misschien kun je jedit jaar vermaken met hele avonden nieuwe combi's proberen, in plaats van nieuwe dingen scoren. En volgend jaar heb je dan een kast die misschien toh ietsjes leger is, maar in ieder geval iets bekender (wat er allemaal in zit).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hahha man en ik hebben even heel hard gelachen om je vijftig tinten grijs verhaal hahahhaha

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb tot nu toe als doel om deze sale-periode niets te kopen. De afgelopen jaren kocht ik onbeperkt en ongegeneerd in de sale. Ik raakte er zowat van in een roes.
    Tot nu toe ben ik nog niet in de buurt van een winkel geweest en heb dus alle verleidingen kunnen weerstaan.
    Ik heb ook zoveel kleding dat ik ook de uitdaging aanga om een jaar geen kleding te kopen.
    Ik heb bijvoorbeeld 50 paar schoenen en er afgelopen sale nog 4 paar gekocht.
    Ik heb echt echt echt meer dan genoeg en kan het geld goed gebruiken voor mijn pensioenpotje en misschien een kleine vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Volgens mij zijn er hele websites en Facebookpagina's voor mensen met ditzelfde voornemen. Inclusief officiële regels. En daarbij mag ruilen en zelf maken wel :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Knap zeg! Ik zou die uitdaging echt niet durven aangaan. En stel nou dat je iets echt heel graag wilt? Mag je dan bijvoorbeeld wel kleding ruilen?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heb jij je even in de nesten gewerkt met die ruzie zeg... LOL!

    Een heel jaar geen kleding kopen vind zelfs ik een behoorlijke uitdaging (en ik ben bepaald geen shopper).

    Wat je wel kunt doen (helpt hier wel):
    - Niet rondkijken in de stad / op marktplaats.
    - De vrijgekomen tijd besteden aan het maken van leuke combinaties uit eigen kast.

    Ik besteed geregeld een uurtje (of 2 ;-)) aan het mixen en matchen van kleding. Vaak zonder te passen, uitspreiden op bed geeft ook voldoende inzicht. De combinaties leg ik dan als setjes klaar in de kast. Leuk hoor... hoef ik 's morgens nooit overhaast wat bij elkaar te zoeken. Gewoon een nieuw stapeltje pakken werkt dan ook. Kan ook op een hangertje natuurlijk.

    Je gaat nog tijd overhouden zonder die wijn en zonder het shoppen... ;-)

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hahaha, zo zie je, voor je het weet zeg je dingen. Maar helemaal geweldig dat jullie een jaar geen kleding gaan kopen. Ik vond het al heel wat dat ik aangaf de 1e 3 maanden geen kleding te gaan kopen want ook ik ben een rasechte snuffelaar op zoek naar leuke goedkope koopjes.
    Dus petje af !

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb net een jaar achter de rug van geen kleding kopen.Geen tweedehands, geen eigengemaakte..... gewoon niks. Het valt best wel mee !!! Ik heb nog zoveel, dat ik er misschien nog een jaartje bij plak of iig alleen iets kopen, als ik het echt, héél, maar dan ook héél erg leuk vind. Want gewone dingen heb ik nog steeds genoeg.
    groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dit is een comment naar mijn hart want zo zie ik het ook voor me. Geen geruil, geen zelfgemaakt, geen dingen weg doen om toch weer 1 nieuw ding te kunnen aanschaffen. Gewoon: doen met wat ik heb.
      Dat is wat ik moet van mijzelf.
      En het kan, dat lees ik hier. Dat motiveert.

      Verwijderen
  20. Ik doe mee! Niet drinken lukt nog steeds aardig, dus ik kan er wel een uitdaging bij hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Tenminste: ik doe mee met niet kopen. Van ruilen ben ik wel een groot voorstander, samen met mijn buurvrouw organiseer ik jaarlijks een kleredag.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. ik maak en incidenteel koop ik tweedehands (en ik ben zeker ook niet vies van krijgertjes), al jaren alleen wat ik ècht nodig heb. vroeger was 't om de kinderen te kunnen laten studeren, nu is't omdat ik geen werk meer heb en manlief steeds meer inlevert en we steeds meer ziektekosten hebben i.v.m. mijn gezondheid. ik heb een kledingkast van ongeveer 1 meter breed, waar àlles makkelijk in kan. als ik iets van mezelf weggeef, of verkoop op mp, òf het is ècht versleten, dan mag er iets "nieuws" voor in de plaats. voor mij werkt het prima en bij manlief werkt het exact hetzelfde. wij zijn d'r heel tevreden mee en hoeven ook zelden te piekeren wat we aan zullen doen naar een bepaalde gelegenheid............en raar maar waar, we krijgen toch geregeld complimenten dat we zo goed gekleed zijn ;-). met geduld, handigheid èn vindingrijkheid komen we hier dus een heel eind.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Een kledingruil organiseren is erg leuk en absoluut een aanrader. En opzich is het helemaal niet zo erg om een jaar geen kleding te kopen, zo belangrijk is het niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews