vrijdag 15 maart 2013

zelfbeheersing

...het is gratis, maar kost o zoveel moeite.
Oké, het levert in veel gevallen werkelijk wel wat op. En kreten als karaktergroei en zelfdicipline staan ook met neonletters te prijken op je innerlijke cv.
Maar het is zo'n vallen en opstaan...
Overal loop ik op dit moment tegen dit dillema aan.
In mijn voornemens, in impulsieve acties, in "waarvoor dan? zaken" en "ik heb er gewoon even geen zin in dingen".
Maar toch zal ik het ergens vandaag moeten trekken, diep uit de krochten van mijn jarenlange training door mijzelf opgelegd, in een bewust en tevreden bestaan met niet meer dan nodig en minder dan hoeft.
Mijn financieën lijden er nog niet onder. Maar je hoeft geen wiskundig hoogstandje te zijn om in te zien dat dit van tijdelijke aard is als mijn zelfbeheersing niet in rap tempo weer een nieuw leven wordt ingeblazen.
Dus ik ben vol frisse tegenzin weer begonnen mijzelf te budgetteren met een afgemeten bedrag voor boodschappen. De verleiding te weerstaan om de kachel geen enorme zwaai richting warmwarmwarm te slingeren (tuurlijk is de schuld van het aanhoudende deprimerende weer) .
Maar ik heb zin in pret, uitbundigheid, plenty en overvloed.
Dus ik moet de modus van tevredenheid weer aan zien te zetten, want dan komen die stofjes vanzelf weer los.
Nog meer stumpers in bloglang op dit moment?
Beetje steun is van harte welkom...

15 opmerkingen:

 1. Trap er steeds minder vaak in, maar herken het gevoel. Tegenwoordig zet ik de mooiste muziek op en ga een poosje met mijn ogen dicht zitten luisteren. dat be4vredigt veel verlangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dank voor de eerste goede tip!
  Ik ga 'm proefondervinderlijk uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeer herkenbaar. Ik at gisteren niet minder dan 15 paaseitjes achter elkaar op! Dan heb je pas geen zelfbeheersing!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij heeft het weer hier errug veel mee te maken. Ik heb vanmiddag maar eens een kop chocomel voor mezelf gemaakt en ben naar de bieb geweest voor voldoende leesvoer om het weekend binnen door te komen. En dat terwijl ik de tuin in zou willen en de deuren open wil zetten en met een vest aan in het zonnetje wil zitten. Maar ja, je bereikt er niet zo veel mee, dus ik schik me maar in mijn lot ;) Toch nog maar een fijn weekend voor jou toegewenst en succes met de zelfbeheersing!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar. We willen allemaal wel lente! Ik zou ook aan zonnige, zomerse muziek denken. Lekker door de kamer swingen. Nog effe volhouden. Het wordt vast een keertje lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Andere tip, misschien: een spelletje of computerspelletje spelen waarbij je met geld kunt smijten. Monopoly bijvoorbeeld, of the sims... Mijn vriend is nu de dictator van een klein eiland, en perstz'n onderdanen af zodat hij meer Amerikaanse auto's kan kopen. Alles op de computer natuurlijk, hè?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 't Is het weet, zeker weten ennuh vermoeidheid slaat ook een bres in de zelfbeheersing! Helaas, ervaringsdeskundige inmiddels ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker vuurtje gestookt in dE moestuin. Van de takkenrommel etc. De wind stond van het dorp af en er was niemand buiten. Dan wordt het toegestaan. Ik vind dit paasvuur altijd een hoogtepunt. De opening van het tuinseizoen. En zowaar viel er nog wat te oogsten. Veldsla en winterwortels. De eerste peterselie liet zich ook al zien. Ook al daslook geoogst. Dat geeft mij een opkikker

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel herkenbaar! Op het moment is het voor mij ook op alle vlakken moeilijk om mezelf in toom te houden. Stapels onafgewerkte projecten en ongebruikte hobbyspullen in huis, voorraad biebboeken in huis, dus wat heb ik nou nog nodig? Maar het wordt steeds moeilijker om me niet te laten verleiden...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Herkenbaar hoor. Het gaat dan bij mij vaak om korte termijn denken. En door te denken of ik iets echt wil, nu, en of dat me nou echt bevrediging schenkt...gaat het soms weg, dat verlangen.
  En soms ook niet haha!

  Ik wil graag het boekenweekgeschenk; dan kan ik de 24e ook nog eens gratis met de trein, voor een investering van 12,50. Dat moet dan maar... :)Stond niet echt op de begroting, maar brengt wel veel plezier. Kees van Kooten sowieso.

  Warmte is ook kaarsen aan, met een lekker dekentje op de bank zitten, een hete kop thee waar je je handen omheen kan doen.

  Ik weet zeker dat als de zon weer uitbundigt schijnt alles makkelijker lijkt te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik soms last krijg van de wens tot uitbundigheid en overvloed dan geef ik mezelf dat op budgetmanier (of dat probeer ik).

  Dus: haal een stapel fantastische boeken van de bieb, ga langs de ruil- of kringloopwinkel en doe daar uitbundig inkopen, haal in plaats van uit eten te gaan eens wat andere ingrediënten om mee te koken, zoek een fantastisch budgetuitje die dat gevoel bevredigd.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb dat in het verleden veel gehad. Ging het goed en dan gaf ik zomaar ineens teveel geld uit. Ik moet zeggen dat het nu eigenlijk wel meevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Herkenbaar al heb ik mezelf steeds meer onder controle. Je bent geen stumper, dat klinkt zo hard. Je probeert en valt af en toe even en leert daarvan en dan ga je weer verder.

  Ik las gisteren ergens iets wat bleef hangen. Als je iets nieuws wilt kopen, gaat het je dan om hetgeen wat je wilt kopen of om het geluksgevoel.
  Dat vond ik wel een mooie om te onthouden voor een moment dat ik iets wil hebben, maakt niet uit wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja idd, ook hier gaat het af en toe niet zoals ik zou willen of kan opbrengen. Zelfs qua eten zit er de klad in. Ik merk dat ik van sommige etenswaren niet lekker in mijn vel zit maar het is zo moeilijk om vol te houden, want ik vind juist die etenswaren errug lekker. Op het moment geef ik eigenlijk juist weinig geld uit, dat lukt nu weer even wat beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ow lieverd. Ik ben zo de fout ingegaan met geen kleding kopen. Dat hadden we toch afgesproken? Ik ben 6 kilo afgevallen en had geen ene broek meer die niet van mijn kont afviel. En ik kocht er meteen drie, want met 75% korting op de helft van de nieuwwaarde bij een postorderbedrijf waar ik me tevens in de schulden had kunnen steken. Zo bezien valt het dus wel mee. En een tweedehands jurkje, want nu mijn buikje is geslonken staat dat zo leuk, en ik had er maar één met lange mouwen!

  Mea Culpa!

  En ook hier een superstrak budget op dit moment. Nu het eerste kwartaal voorbij is, is pas duidelijk hoeveel minder we hebben te besteden vergeleken met 2012 per maand: dat is bijna 400 euro. Tel er nog wat kapotte apparaten bij en immer stijgende prijzen en dan weet je het wel.
  Er is nu gewoon geen geld budget meer voor kleding. Zo simpel is dat. Of ik moet een tegoed hebben bij het tweedehands winkeltje hier (daar breng ik alle kleren van iedereen uit mijn omgeving naartoe die ik krijg toegestopt. Ik zoek eruit wat me past en de rest geef ik daar af. Ik krijg 60% van de verkoop en een paar keer per jaar heb ik dan een gratis kledingstuk opgespaard!

  Gelukkig zitten mijn mannen goed in de kleren momenteel. Scheelt enorm! Onder andere van Jolanda gekregen vorig jaar. Ben er erg blij mee!

  Je bent ook maar een mens. Net als ik:)

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews