maandag 20 mei 2013

zuinig, gratis en bewust

..dat zijn en blijven de kernbegrippen.
Naar die woorden wordt mijn aandacht steevast als een magneet getrokken.
De crisis duurt nu al verscheidene jaren. En ook al roept zo heel nu en dan een eenzame optimist dat er al wat licht aan het eind van de tunnel schijnt, de doorsnee Nederlander weet wel beter.
De niet-Nederlander trouwens ook, want behalve in Duitsland, is het neerwaartse gang alom.
Ik woon vlak aan die Duitse grens. Mijn boodschappen kan ik daar voor een groot deel doen en dat bespaart me werkelijk veel. Het valt ook op hoeveel dikke, dure, behoorlijk nieuwe merkwagens er rondrijden.
De Duitse bank doet nog aan rente die je aan het eind meer oplevert dan een min-stand na aftrek van de zogenaamde 'adminstratiekosten'.
Maar oke, weer even terug naar bovenstaande titel
Ik merk dat gemotiveerd blijven zuinig doen, opletten welke dingen in het leven gratis zijn en minstens zoveel levensvreugde geven en bewust blijven bij iedere uitgave de enige manier is om geld in je portemonnee over te houden.
Of je nu al een aardig eindje op weg bent. Je financieën goed onder controle hebt, of balanceert aan de rand van de afgrond. Deze termen zijn van levensbelang.
Ook het nog eens herlezen van boeken over deze topics zijn vreemd genoeg weer net zo hard een enthousiaste impuls om het lekker vol te houden. Om zuinig leven blijvend leuk te vinden, om een neusje te houden voor wat gratis is en nog belangrijker; wat helemaal niet gratis is. Want in veel reclame worden je zaken aangesmeerd alsof het de topdeal van de eeuw is, maar bij nader inzien wordt alleen de fabrikant er wijzer van!
Ook dus dat bewuste. Heb ik het wel nodig? kan het nog anders opgelost? Kan ik iets lenen? Of heeft iemand in mijn familie zoiets nog liggen?
Het enige waar ik helaas geen invloed op heb is dat koude weer dat ons blijft plagen en ja... er zijn nog avonden bij waarop we echt de verwarming nog een paar uurtjes aan hebben. Ik zie de eindafrekening dit jaar voor het eerst met enorme tegenzin tegemoet.
Maar oké, daar bezuinigen we ons dan later wel weer doorheen...

3 opmerkingen:

 1. Hier ook nog een paar avonden de gashaard even aan, om de kou eruit te krijgen. Potverdrie, het is bijna eind mei!

  Licht aan het einde van de tunnel? Misschien als we vijf jaar geleden het lef hadden gehad om de banken om te laten vallen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hadden gisteren ook de kachel weer aan. Door de vele vrije dagen gaan de stookkosten bovendien ook omhoog. Als ik alleen thuis ben, verwarm ik alleen mijn kantoortje en de keuken. Maar met iedereen thuis, lukt dat helaas niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook de verwarming nog aan.
  Wij zitten midden in een verbouwing.
  Het deurkozijn van de keuken ligt er al uit maar van de bijkeuken zijn nog niet alle kieren dicht.dus behoorlijk koud.
  Wij hadden gehoopt dat t koude weer wel voorbij zou zijn toen wij het kozijn er uit sloopte.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews