zondag 29 september 2013

goede tijden slechte tijden

Ik ben gek op het programma dubbeltje op zijn kant. Vanaf seizoen 1 volg ik het met gretigheid. Ik heb toen ook het boek van Annemarie van Gaal uit de bieb gesleept en verslonden.
Dit programma inspireert mij om scherp te blijven op eigen uitgavepatroon en om mijn administratie op orde te houden.
De verhalen van de diverse stellen en gezinnen zijn namelijk ooit ook eens mijn verhaal geweest en dat zal ik nooit vergeten.
Je zal mij dan ook niet horen zeggen tijdens zo'n uitzending "wat stom! Hoe dom kan je zijn? Waarom wéét je je eigen uitgaven niet??"
Nee...ik weet dat ook bij ons de zaken zo liepen. Dat mijn financieel inzicht vooral bestond uit verwarring, ontkenning en de kop in het zand steken.
Maar uiteindelijk moet je aan de bak, want wakker liggen van de zorgen is afschuwelijk.
Er vervolgens echt aan gaan werken heerlijk.
Heel erg snel ging toen de knop om en was ik net als zo.n voormalige roker ineens als een antitabak klant.
Overal werd op gelet en iedere uitgave geboekt.
Het moeras aan verzekeringen, abonnementen en andere vage doelen werd doorgeploeterd en wat overbleef waren een drietal mappen met zeer overzichtelijk ingerichte administratie,
Loei trots en met een uitgestreken smoelwerk zo van "jaaa dat hebben wij hier zo geregeld hè" trok ik ze tevoorschijn toen ons financieel en belasting mannetje voor de jaarlijkse belastingopgave en kop koffie kwam.
Je uit de rode cijfers zien gaan is spectaculair. Dat geeft zo'n boost en de motivatie is enorm.
Nu blijft het dankzij de crisis van aanhoudend belang dat er écht heel goed op centen gelet moet worden.
Onze toekomst qua AOW en pensioen zijn beslist geen stabiele factor meer en de baan van manlief staat serieus op de tocht. Hij is al wel bezig met vervangend werk te generaliseren want een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Maar toch...niet alles heeft een happy end en dus zijn we nu in volle kracht vooruit om dat scenario goed op te kunnen vangen.
Wordt vervolgd.

6 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven! Je hebt helemaal gelijk. Scherp blijven is het devies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies! Mensen oordelen soms zo makkelijk maar heel veel mensen weten niet wat hun vaste lasten zijn en de lijn tussen net niet vallen en overeind blijven is heel klein. Ik herken je heerlijke gevoel van alles in mappen en mooi overzicht hebben. En idd altijd scherp moeten blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk gevoel! Ik ken dat, van altijd alles op en papieren op een grote berg, tot elke weloverwogen polis en jaaropgave voor het grijpen. Zou voor veel mensen al zo veel schelen, als ze maar eens inzicht hadden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk als de administratie op orde is. Zelf heb ik vier jaar geleden dit rigureus aangepakt en op een ander systeem overgegaan. Ben er nog blij mee. Het was even wat werk, maar dat was het meer dan waard.

  Oordelen over anderen is thuis vanaf de bank zo makkelijk, terwijl de programmamakers maar laten zien wat ze willen. Maar dat realiseren mensen vaak niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het hebben van overzicht is heel belangrijk. Maar ik denk dat heel veel mensen niet echt weten wat er in en uit gaat. Ook al kiezen ze bij 'een dubbeltje' vaak wel extreme gevallen uit, ik denk dat zeker de helft van alle Nederlanders geen idee heeft.
  Goed dat jullie er zo uit zijn gekomen!
  Hopelijk blijft jullie situatie goed, je zit er in elk geval al bovenop!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk het ook graag. Samen met mijn man!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews