maandag 9 mei 2011

De vakantie-portemonnee!

Dat was even spannend. Twee volle weken vakantie, met niets anders dan relaxen, genieten en je vakantiegevoel koesteren op het programma...Weten jullie iets dat gevaarlijker is voor je bewuste uitgavenpatroon?
Voor je interne (duurzaam opgebouwde) consuminder-valkuil-scanner?
Ik niet.
En daar had ik ook gewoon gelijk in.
(Hoe vaak schrijf je zo'n zinnetje in je leven..)
Het is ook goed om zo af en toe er ook aan toe te komen om wél te genieten van wat je hebt bespaard. Zonder dat je een gevoel bekruipt dat het eigenlijk al te laat is voor je wekelijks te behalen budget bij de eerste boodschappen kar, die weinig meer te maken heeft met 'gewoon alleen kopen wat je nodig hebt'. En je dan maar alle goede voornemens overboord gooit?
In je vakantie heb je nou eenmaal ook andere dingen nodig.
Je vrije dagen zijn verschillend van je werkzame dagen. Behalve als je full-time moeder bent, dan lijken die dagen verdacht veel op elkaar. Met dat verschil dat je een abominabele arbeidsovereenkomst ongetekend en voor járen bent aangegaan...maar dat heet dan weer liefde en is ook weer onbetaalbaar natuurlijk.
Maar goed. Mijn budget heb ik fors overschreden. Enigzins goedgemaakt met een soort van potje dat er was aangelegd voor deze vakantie.
Want ken uzelven en ik wist dus dat er een levensstijl vol Lust for Life op de rol stond.
Daar had ik ook behoefte aan. Even geen korset van euro's aan. Maar dan nog. Ik merkte ook dat er een onverbeterlijke bespaarder in mij was geslopen. Ook nu weer goed op de onderste schappen van de supermarkten letten, niet trappen in psychologisch opgezette vallen met aanbiedingen. En creatief zijn met hoe je van weinig, veel en lekker en vooral zélf maakt.
Zo worden de langskomende familieleden geen aanslag op je gastvrijheid. Maar zet je met liefde en plezier de nodige schotels met eten voor, vul je de glazen gul en geniet je van de uurtjes die tot in de late avond verglijden. Zo hoort het. Zeker met dat verukkelijke weer van de afgelopen tijd.
Hoe is dat bij jullie mede-blogsters vol van de spirit om het financieel te redden en het hoofd boven water te houden?
Sparen jullie ook voor extra uitgaven tijdens die vakantieweken? Of lukt het jullie wel om in dezelfde tred het financieel beleid voor te zetten?
Hoe dan ook, ik voel me weer opgeladen. Ik heb een rijk gevoel, omdat ik even heb geleefd als God in Frankrijk en ben eigenlijk daardoor weer gemotiveerder dan ooit om nu de draad van het besparen weer op te pakken.
Door even de trossen los te gooien is het nu weer prima om de structuur neer te zetten.
De eerste €50,00 zit weer in het potje...voor de volgende vakantie.
Want ik weet nu al dat dit geld een pure investering zal zijn om een hele lange adem te hebben in het volgen van een degelijk geld-dieet voor mij.

6 opmerkingen:

 1. Dat zal voor ieder weer anders zijn. Wij geven niet meer uit dan nodig als we op vakantie gaan. Koken net als anders maar dan in de caravan. Misschien eens een ijsje dat zal dan het enige extra's zijn en als we na een vermoeiende reis thuiskomen halen we wel eens wat van de chinees of eten wat onderweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kennen dit soort pieken en dalen niet meer. Kinderen volwassen, geen vakanties, zzp-er. Ons uitgavepatroon is aangepast aan ons inkomen en dat verschilt van dag tot dag en van maand tot maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je er maar lekker van genoten hebt... Want daar gáát het tenslotte toch om ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel herkenbaar hoor! Ik "spaar" elke week 25 euro en dat bewaar ik net zolang tot het zomervakantie is. Dat gebruiken we dat voor de dagjes uit en merken we weinig van de extra uitgaven in de grote vakantie. Voor een dagje Efteling ben je als gezin namelijk al snel zo'n 200 euro (!) kwijt. Dat is toch niet normaal meer? Maar ja, beloofd aan dochterlief dat we dit jaar naar de Efteling gaan (voor het eerst). En op zo'n dag wil je ook niet kijken op een ijsje meer of minder, toch? Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dus wel heb meegedaan aan de actie van de AH, ik moet mijn volgeplakte blaadjes nog even gaan verzilveren, maar dan hebben wel mooi weer even 4 x 9 euro bespaart en dat is dan toch fijn meegenomen!

  Lieve groetjes,
  Wanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de vakantie 'mag' ik van mezelf altijd nét dat tikkeltje meer :-) leuk he

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik spaar niet bewust voor de vakantie maar nu we zo in het dagelijks leven minder geld uitgeven aan onzin-dingen merk ik dat ik het in vakanties iets makkelijker vind om wel geld uit te geven. Niet abnormaal meer, maar gewoon af en toe iets extra's. Daar kan ik dan volop van genieten. Maar ik blijf bewust van mijn uitgaven, ook in de vakantie, want als we echt uit de band springen voelt dat weer niet goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews