donderdag 26 mei 2011

Schandalige verpakkingen Albert Heijn!

Van de week heb ik via YouTube gekeken naar het programma van Jamie Oliver. Je weet wel, Jamie's fowl dinners. Over de kip en het ei.
Eigenlijk weet je diep in je hart deze dingen best. Ik kan er plaatjes bij oproepen in mijn hoofd die ik niet voor het slapengaan moet doen, want dan lig ik ineens heel onrustig in mijn bedje.
Net zo is het met koetjeboe, het massale varkensleed en om maar niet te spreken over hoe er met paarden wordt omgegaan.
Afgrijselijk en je schaamt je om je tot het menselijk ras te moeten rekenen.
Dat gevoel bekroop me ook weer bij de uitzending van Jamie.
Goed dat hij dit doet.
Hij zal de vleesindustrie genadeloos over zich heen krijgen, net als Oprah Winrey destijds.
Het zijn machtige machines die vlees uitbraken en enorme bedragen verdienen.
Ik ben al niet zo'n grote vleeseter. Meer vis. (ook een dier, ik weet het) Maar ik heb me nu voorgenomen om liever één keer in de week vlees te eten dat van de biologisch dynamische slager komt en inderdaad schrikbarend duur is, dan me nog te laten verleiden tot het portie regelrechte ellende op mijn bord uit de bioindustrie.
Ik ben echter al een paar keer in de valkuil gestapt van de zogenaamde biologisch vlees verpakkingen van Abert Heijn. Want het is biologisch 'gekweekt' maar er staat maar 1 lullig sterretje in het predikaat van dierenwelzijn.
Ik eet liever iets dat minder biologisch te eten heeft gehad maar vrij heeft mogen rondscharrelen en niet een vrachtwagen in is geslagen, dan dat het bio-hooi heeft moeten eten in een megastal.
Dus daar ga ik niet meer voor.
Bij deze: Strafpunten voor Albert Heijn!

12 opmerkingen:

 1. Zogenaamd biovlees uit de supermarkt vertrouw ik voor geen cent. Daarom koop ik het af en toe rechtstreeks bij de boer, daar wordt het ook verwerkt. Maar verder zijn we voor 99% vegetarisch en dat bevalt heel goed. Toch kan de behoefte aan een stukje (eerlijk) vlees soms groot zijn maar dan wil ik me niet al te schuldig voelen. Wie weet volgt er ooit een geheel vleesloos leven. Vergeet niet: supermarkten willen vooral veel verdienen en hamlapjes van 4,95 per 500 gram zijn echt niet bio, no way.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat Jamie Oliver ook de vee-industrie aan de kaak stelt wist ik niet. De beelden ga ik niet kijken denk ik, ik heb al genoeg beelden van slachthuizen gezien in documentaires van Food Inc en McLibel. Je schaamt je dan inderdaad kapot dat je tot het menselijke ras hoort. Wie zijn hier nu de beesten?

  Dat is ook één van de redenen waarom ik nu (althans de komende maand sowieso) vegetarisch eet.

  Ik zit ook met dat transport. Biologische dieren hebben dan een goed leven gehad, maar ze gaan toch ook op transport en naar het slachthuis??

  Je moet trouwens echt goed kijken bij het vlees bij de AH, want ze zetten je zo op het verkeerde been. Er is wel echt biologisch vlees, daar staat het eko keurmerk op, en is enorm duur. Ik kocht eigenlijk alleen vlees van het bio plus merk (niet bij AH, maar wel alle andere supermarkten). Ook met eko keurmerk, maar iets goedkoper en ik vind het een sympathieker merk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja, en over genadeloze reacties van de vleesindustrie en andere multinationals: wist je al wat MacDonalds deed als iemand kritiek over ze publiceerde? Direct aanklagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is volgens mij al even geleden dat Jamie Oliver die uitzending maakte over kippen en eieren. Ik heb het gevoel dat toen dit op de nederlandse tv werd uitgezonden eindelijk bij iedereen de ogen eens opengingen. Dat scharrel in het echt helemaal niets met scharrelen te maken heeft. Dat is ook het verwarrende bij Appie: sommige verpakkingen zijn scharrel-vlees, en dat slaat werkelijk nergens op. Maar toch hoop ik dat het biovlees wel echt bio is, daar staat namelijk wel het eko-keurmerk op en is behoorlijk veel duurder. Want als dit ook niet klopt dan weet ik al helemaal niet meer wat ik moet kopen. Bij J.an L.inders maken ze namelijk wel eens een foutje (maar geven dat vervolgens wel toe).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel, om eerlijk te zijn,varkens mogen helemaal niet geslagen worden. Bij ons niet,want je kunt het zien aan het vlees.Ook worden er geen hormonen gebruikt,zoals het verkcht wordt bij M.D.onalds.En lijden doen ze niet,want er zijn voorschriften en regels zat voor varkensmesters.En weet je wat er met afval gedaan wordt van dieren?? Daar maken ze make up van,wie wil er nog wat op z'n gezicht? Dode dierenprut.
  Ik heb geen moeite als iemand geen vless eet hoor,maar als je ziet hoe soms kippen behandeld worden in het buitenland,dode kippen oppikken en dan "verwerkt" en getransporteerd. Ik geen kip meer als je het filmpje gezien hebt.
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het totale verhaal van Jamie niet af kunnen kijken op YouTube, en dat was niet omdat mijn pc haperde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal gelijk! De AH daar kom ik denk ik twee maal per jaar, als het echt niet anders 'kan'. Ook voor het biologische spul worden boeren onder de druk gezet en de onderkant van de regels opgezocht.

  :( Ik ben best een optimist maar met alles is wel wat mis lijkt het soms.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Door alle enge verhalen over vlees en de vleesindustrie ben ik ook al drastisch minder vlees gaan eten. Wel eten we nog varkensvlees, dat komt van het varken van mijn neef Henk.

  Verder drie keer per week vis.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super goed van jou!
  Heel netjes. Wou dat iedereen dat deed. Dan zouden ze stoppen met die kiloknallers!

  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou, ik dacht dat ik al het een en ander wist, maar niet dus. Dankzij jouw blog ontdek ik nu dus dat drie sterren systeem. Net maar op de website gekeken wat dat allemaal inhoudt. Vervolgens mijn vlees gecontroleerd wat ik in de diepvries heb zitten. Daar zit ook 1 ster vlees in die ik gekocht had met het idee dat het puur biologisch is, niet dus. Weer wat geleerd. Wat moet je veel weten en wat moet je goed opletten om uiteindelijk het product te kopen zoals je hem echt wilt hebben!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews