dinsdag 21 juni 2011

spelen met miljoenen

Op mijn werk is er vorige week bekend gemaakt dat er een rekenfoutje is gemaakt in de begroting.
Dit foutje komt er in het kort op neer dat we inplaats van een paar ton in de plus vorig jaar zijn geëindigd...schrik niet, 3 miljoen in de min.
Ja  3000.000 in de -
Nou behoor ik beslist niet tot de rekenwonders van deze aardkloot, maar dit?!
De managers, je weet wel die mensen van de cup of soup, hebben het ganse team vorige week gevraagd of wij mee willen denken over oplossingen om dit weer recht te breien.
Het is net zoiets alsof je een klas met kleuters aanmoedigd om een pantser-hauwitser over het terrein van de landmacht te duwen zodat-ie geen brandstof verbruikt.
Wat er in ons bedrijf gemaakt wordt aan spullies zijn zoal: cakes, kleine catering, handgemaakt pottenbakkers aardewerk, industriele klussen zoals als bekende moertje, nippeltje, ringetje aandraaien en volgend dingetje. Soort van thuiswerk-achtig gebeuren.
Wij weten daar op jaarbasis wel 1000-den mee te verdienen maar nog steeds geen 000.000-en.
Dus túúrlijk, wij toveren met deze huisnijverheid makkelijk die missende €3000.000 op tafel...hoe dom kan je zijn.
De eerste collega heeft b.t.w. te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd wegens het economisch slopje waarin wij zitten. Wrang!
Nou kregen we gisteren een mail. Met als ludieke titel: Geld speelt wel een rol.
De directie stelt het bijzonder op prijs, dat áls wij hebben nagedacht, ieder van ons persoonlijk, dat wij dan onze ideeën naar hen toezenden. Oké.
Deze ideeën zullen vertrouwelijk worden behandeld en de privacy en anonimiteit blijven gewaarborgd.
Voel je 'm?
Om welke ideeën zitten ze nu in vredesnaam te bedelen? Collega's aangeven die volgens jou niet hard genoeg werken? Collega's aangeven die volgens jou helemaal niet echt ziek zijn als ze ziek zijn?
Kijken of er spullen verdwijnen op je werkvloer?
Checken of er niemand zijn pauze rekt?
Wat voor goedbedoelde rechtdoor zee ideeën moeten er in het verborgene blijven?
Ik vind het een rare en vooral onheilspellende mail, die ronduit slecht is voor je bedrijfscultuur.
Het enige wat ik daarbij nog kon bedenken was; wie heeft er dit rekenfoutje gemaakt?
En loopt deze figuur nog wel rond daar ergens boven in de financiële top?
Ah laat ik deze figuur maar niet te hard vallen, waarschijnlijk heeft-ie vorig jaar zijn bonus niet gehad..zielig hè?
Pffff!

11 opmerkingen:

 1. Goeie hemel, dit is net zoiets als de ASR die vraagt om je eigen doelkapitaal van hún polis even te berekenen.. Niet te geloven.

  Kun je anoniem niet zeggen dat die managers die de ongelofelijke rekenfout hebben gemaakt worden ontslagen? Misschien een telraampje voor ze erbij doen...?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jawel hoor. Hij heeft zijn bonus gehad en krijgt 'm dit jaar ook weer gewoon. Volgend jaar kan hij ergens anders meer verdienen en dan vertrekt ie met een paar ton bonus....

  Zo gaat dat dus aan de top...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zal er qua werksfeer niet beter op worden.Ik hoop,dat je jezelf kunt blijven. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verziekte cultuur in veel grote bedrijven, vooral aan de top. Ik hoop dat het geen impact op jouw baan heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeiemorgen! Drie miljoen is niet echt niets. Ik heb wel een goede tip: laat ze voortaan de begroting ook gewoon even natellen door een simpele ziel met een rekenmachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat idee van Oryx vind ik toch wel wat... Als je nu met (bijna) alle collega's afspreekt dat je dit idee mailt, dat diegene die de rekenfout eruit vliegt, omdat er geen betere besparing is dan het loon van iemand die zijn werk toch niet doet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je een business case schrijft waarmee het bedrijf met een nieuw product iets kan gaan verdienen, dan mag je best blijven.

  Maar ja als je zo'n business case kunt bedenken en berekenen en uitschrijven dan kun je dat concept ook zelf uitvoerden.

  Welk extern accountancy bureau heeft in vredesnaam zijn handtekening gezet onder de jaarrekening?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou van pure meligheid voorstellen om de clienten dan maar op de financiele afdeling te laten werken, komt het dit jaar toch nog goed met die jaarrekening! Maar het is toch bijna te triest om waar te zijn, he! Je gaat je toch afvragen wie er meer begeleiding nodig heeft: jullie clienten of de miskleunen op zo'n financiele afdeling. Lijkt me inderdaad een prima plan om er een mailtje aan te wagen. Ergens moet toch het verstand vandaan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tsjonge, wat een enorme misrekening zeg!!! Maar ergens ook wel goed dat de directie om hulp vraagt. Soms komen juist de leken met onverwacht goede oplossingen.

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews