donderdag 17 november 2011

O ja en toen was het ónze schuld...

Van de week kwam voor de zoveelste keer de naderende nog-eens recessie voorbij. Alarm! Alarm!
Onze economie vertoont daling.
Goh..gek hè?
Er werd uitvoerig door 'deskundigen' verteld wat dat voor effect gaat hebben. Nog meer achteruitgang in de koopkracht van den mensch en banenverlies, ect ect.
Ook de kwestie wat de oorzaken waren van deze krimp.
Maak je borst maar nat. Het is namelijk jou en mijn schuld.

Wij kopen te weinig. Wij geven niet meer uit. Wij versoberen en besparen maar raak. STOUT & STOM
Want zo kan de economie natuurlijk niet groeien, domme domme consument.
Ondertussen vraagt de bank dringender en dwingender van de huiseigenaren om wél af te lossen. Is ook beter. Maar dan vooral voor jezelf. Die bank kan me wat. Ik wil zélf niet tot in het oneindige met een hypotheek-schuld vastzitten aan een instelling die net zo betrouwbaar is als Berlusconi.
Ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij mij is het nog steeds zo dat ik mijn geld maar één keer kan uitgeven...
Dus óf ik los mijn hypotheek af en ga tegelijkertijd niet in de rode cijfers staan: ergo ik let op mijn uitgavepatroon en levenswijze.
Óf ik denk: 'na mij de zondvloed' en ik geef uit zonder om te zien en steun op die manier als de meest liefdadige Nederlander onze kwijnende economie.
Kort door de bocht, ja dat is ook zo.
Als ik mijn eigen restaurant zou hebben, dan baal ik ook dat een groot aantal mensen het buiten de deur eten weer als een luxe uitje zijn gaan zien en niet meer als alternatief omdat ze geen zin hebben om die dag te koken.
Als mijn boetiekje met supertrash en vanilla kleertjes toch wel wat stilletjes zou worden op een doordeweekse dinsdagmiddag of mijn nagelstudio, schoonheidssalon of bonbonnerie eraan onderdoor gaat.
Dat is erg voor de goedwillende en hardwerkende ondernemer. Ik misgun ze niks.
Maar het is een simpel feit. Het eerste dat je doet als je baan op de tocht staat, je inkomen verder leegloopt door hogere zorgkosten, energierekeningen en prijsstijgingen alom, is een stapje terug.
In plaats dat we een compliment ontvangen. Dat we niet en masse in de schuldsanering hoeven, dat we ons hoofdje dapper boven water houden, krijgen we dit: Het is de schuld van de burger. Díé houdt de hand op de knip.
(O ja, de hoge snelheids lijn wordt nu aangepast voor gewoon treinverkeer, want hij werd te weinig gebruikt. Kosten: 300 miljoen)
Aaargh!

15 opmerkingen:

  1. Op zich is het goed dat er spaarders en spenders zijn, dan blijft het een beetje in evenwicht. Maar in feite had het natuurlijk nooit zover moeten komen, dat op deze manier een evenwicht bewaard moet blijven. Dat komt volgens mij alleen maar door decennia lang denken dat het niet op kan, zowel door de burger als door de overheid.

    Ik sta er net zo in als jij; ik kan mijn geld maar één keer uitgeven en doe dat dus zo zorgvuldig mogelijk. De hypotheek staat hoog op het lijstje, met verbouwen sponsor ik dan de middenstand nog wel enigszins. Maar wekelijkse bezoekjes aan manicure, pedicure, schoonheidssalon, kapper, bakker, speciaalzaken en andere luxe dingen zitten er dan gewoon niet in. Jammer, maar helaas. Ik heb liever een traag groeiende economie en een afgelost huis, dan een economie waar ik straks niet eens meer in mee kan draaien, omdat ik mezelf de schulden in heb gewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het ook zo zat, dat wij burgers overal de schuld van krijgen.
    Geven we te weinig uit aan gas, fout! Want dat betekent: minder geld in de schatkist (ipv: Goed zo mensen, dat is goed voor het milieu!)
    Doen we onze kinderen massaal naar de kinderopvang, fout! Dat kost te veel!
    Blijven we als moeders weer en masse thuis, ook fout! Dan doen er weer te weinig vrouwen mee aan onze werkende maatschappij.
    En ja, geven we te weinig geld uit om volgend jaar met alle bezuinigingen niet met z'n allen in het rood te schieten, weer fout!
    In plaats van ons burgers overal de schuld van te geven, zouden ze beter van ons kunnen leren. Want wij kunnen wel sparen, energie besparen en zelf voor onze kinderen zorgen, en ik vraag me telkens af wie er nu dommer is: de overheid of wij?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laatst vroeg ik me af of er een economisch model bestaat en studie is geweest naar een maatschappij met voornamelijk "consuminderaars". Die dan gewoon "tevreden mensen"heten.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We doen het ook nooit goed ....ik ben het helemaal met Jolanda eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De maatschappij/economie van vandaag de dag zit zo krom en tegenstrijdig in elkaar, je zou er paranoia van worden.
    Maar je hebt gelijk. Gewoon blijven focussen op je hoofd boven water houden en je schulden/hypotheek aflossen.
    Wij nuchtere nederlanders staan erom bekend dat we zuinig zijn en de hand op de knip houden. Eindelijk is de tijd aangebroken we een lange neus kunnen trekken als er een grapje wordt gemaakt over onze nationale vrekkigheid.
    Ook wel eens leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien een interessant stukje:

    http://www.pluspost.nl/huidig-economisch-denken-mist-elk-verband-met-nieuwe-werkelijkheid/49926/

    Gelijk heb je. Deze economie is op debiele dingen gebaseerd. Vooral op overconsumptie. En op schulden. En dat dat geen lang houdbaar systeem is kan iedereen zien die niet netjes in het gareel van kopekopekope wil lopen.

    Ik voel me niet aangesproken hoor als de consumenten of burgers worden aangesproken. Voel me geen van beiden en omdat ik in NL woon ben ik geen onderdaan van HM de K.

    De overheid die 70% van ons zelf verdiende geld afpakt zou zich moeten schamen en niet alle schuld afwentelen op ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind het een hele interessante tijd met tal van ontwikkelingen richting duurzaam, transition towns, repair cafe's, occupy beweging. Ben heel benieuwd waar de weg ons heen brengt, maar consuminderen zal komende jaren zeker nog van pas komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind het ook apart dat je door te bezuinigen de Nederlandse economie om zeep zou helpen...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is ook nooit goed! Om gek van te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wie achter de kudde aanloopt ,loopt altijd in de shit, dus ik ben liever de slechte consuminderaar dan de de goede consumeerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij gaan gewoon door met consuminderen, want het wordt alleen maar erger.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. leuk stukje, ik lees het met een glimlach op mijn gezicht..........

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoe je het ook went of keert; het is op dit moment nooit goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. ik denk ook dat het de chinezen zijn die met samengeknepen billen onze economie bezien.
    als ik zie hoeveel goedkope chinese shit er bij de winkels als action,kruidvat, trekpleister, ici paris,xenos, zeeman, wibra en noem zo maar door ligt.
    daarop bezuinigen, op al die zogenaamd goedkope hebbedingen, maar kiezen voor duurzaamheid, dat heeft zin

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dankjewel voor je lieve berichtje op mijn blog. Las de laatste tijd veel blogs over consuminderen en eenvoudiger leven, het spreekt me erg aan. Schaam me echt na het uitruimen van mijn huis voor de verbouwing, al die overbodige spullen. Ga je blog een keertje op mijn gemakje bekijken als het hier weer wat rustiger is. Groetjes Anja

    BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews