zaterdag 10 december 2011

Kerst, kosten en kneuterigheid.

De kerstsfeer is in volle hevigheid over mij heen gestroomd.
Daar hoef je trouwens ook niet zo veel voor te doen, ik ben dol op kerst.
Ik hou van de sfeer, de nostalgie, de warmte en zelfs de kitsch.
Het mag van mij allemaal.
Ik hou er alleen niet van als kerst de duurste tijd van het jaar wordt genoemd.
Dat december 'de dure feestmaand' als predikaat krijgt.
Ik vind dat een knieval aan de inventiviteit die je als echte consuminderaar en creatieve bezuiniger niet moet willen maken.
Mijn boom is dan ook een neppert die ik al járen heb. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat een prachtige boom die zeker 10 tot 12 jaar heeft staan groeien, voor de prijs van een flinke bos bloemen wordt verkocht. Hij staat vervolgens dapper een kleine maand te overleven (en meestal overlijden) in je te warme huiskamer. Terugzetten in de tuin is bij mij niet meer mogelijk: francobollo (postzegel) staat overvol!
Mijn respect voor de natuur krijgt dan een knauw. Dat kan je niet maken...
Ik doe niet mee aan hypes voor moderne bomen, zoals de landelijke boom waarin ineens alleen maar houten figuurtjes met schors en riet mogen hangen.
Intratuin, Europatuin en Tuinland doen er flink hun voordeel mee, al deze natuurlijke produkten liggen voor idioot hoge prijzen nu hoog op de schappen gestapeld.
Ook geen kerstballen in staalgrijs en kristallen schitterpegels met strass, voor een 'classy' boom waar een prijskaartje aan mag hangen lieve mensen.
Gewoon mijn twee dozen (nog van kerstpakketten dus heel makkelijk herkenbaar door de winterse taferelen erop) waarin mijn geijkte tuigage voor de neppert zitten.
Juist het feit dat ze al jaren en jaren meegaan maken ze voor mij nóg dierbaarder en sfeervoller.
Met kerst eten we gezellig samen. Geen gerechten die ik niet kan uitspreken, geen beesten op tafel die in andere seizoenen worden geknuffeld of petieterige stukjes vlees van een sneue duif of een kwartel.
Geen opgefokte plofkalkoen en al helemaal geen doodgemartelde gans.
Ik dek de tafel met mooi linnengoed en servies dat al jaren in de familie is. We kleden ons mooi aan en de sfeer is compleet. Een mooi glas met een inhoud naar ieders believen en de in Italiaanse stijl volgekwetterde maaltijd kan beginnen. We praten, lachen, denken aan hen die er niet meer zijn of vertellen anekdotes die we wel kunnen dromen. Het hele scala komt voorbij. Familie zoals familie is.
Kerst en oud&nieuw zijn echt het hoogtepunt van het jaar maar zonder gekke uitgaven.
Ik merk er hoegenaamd niets van in de portemonnee.

12 opmerkingen:

 1. Een berichtje naar mijn hart. Alleen die boom, die krijgt nadien een plekje in de tuin..... Maar vandaag schreef ik ook nog dat shoppen heel leuk is voor kerst, maar dan wel op zolder.... Veel plezier in deze maand!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt geweldig zeg! Gezellig hoor. Hier ook zo'n dozen vol nostalgie met versieringen die de oma van manlief in de jaren 50 al kocht. De boom komt daar ook vandaan. Idd. Het is zielig voor de boompjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier staat een prachtige boom voor ons keukenraam, onze kerst kan niet meer stuk. Wij houden het net zo eenvoudig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk stukje....ik zet ook al jaren mijn nepperd en gebruik ook steeds dezelfde spulletjes. Eten houden we ook eenvoudig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig!
  Hier staat dit jaar voor het eerst een boom. Vorig jaar zat ik toch de hele tijd bij m'n ouders of m'n ex - en nu die laatste finito is, besloot ik dat het tijd werd om een boompje in huis te halen. Gewoon een kleintje van een paar euro bij de Action vandaan, heb hier toch niet veel ruimte. Doosje ballen er in, en wat zelfgemaakte bloemen, en hij is klaar en super-gezellig... en ook hier blijft hij de komende jaren hetzelfde hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het klinkt zo ontspannen wat jij schrijft. Het woord kerst-stress vind ik zo triest.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb van de week zelf een mooie kerstkrans gemaakt van spullen uit de tuin/schuur (zelfs de basis zelf gefabriceerd) en ben buiten steeds op zoek naar bv kastanjes en dennenappels. Daarmee haal je wat mij betreft de kerstsfeer pas echt binnen, niet met al die troep uit de winkel!

  P.s. ik heb vandaag mijn eerste Give Away georganiseerd, mocht je ook een kans willen wagen, dan zou dat hartstikke leuk zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier en daar een flinke bos dennengroen (kwam pas langs een berg snoeiafval, het mocht ik heb het gevraagd)dennenappels gaan ook al jaren mee. Geweien heb ik ook al. Nou vooruit iets meer kaarsen dan. De kunstkerstboom die ik toch al bijna niet neer zetten (er was altijd wel net iemand overleden) geef ik aan mijn zoon op kamers.

  Fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk stukje! Zo hoort Kerst te zijn.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Uit het hart gegrepen,vorig jaar had ik een kerstkrans nodig en kwam bij Intratuin terecht,ik werd alle afdelingen opgestuurd en kwam langs de meest vreemde bewegende figuren en er was geen uigang,je moest de hele winkel door,soms droom ik er nog van!

  Mijn uitgaven afgelopen week:1 boom, een echte van 20 euro en 6 euro aan kerstkaarten,kerstverlichting en wat ballen om de gesneuvelde van vorig jaar te vervangen.

  En met kerst gourmetten met vleesjes die we door het jaar ook eten,simpel en lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij ons maakt Kerst ook niet uit voor de portemonnee. Ik vind het leuk om zo'n enthousiast logje over kerstmis te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Klinkt heerlijk! Zoals het hoort eigenlijk. Bij ons zijn de december uitgaven bepertk gebleven met 0,78 cent, 2 doosjes met kerstbalhaakjes, die waren halverwege het versieren van de boom op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews