woensdag 26 december 2012

sobere kerst voelt luxe aan..

...zal het vals sentiment zijn van mij of is het echt zo?
Naar mate het besluit om onze kerst zo eenvoudig mogelijk te houden vorderde, kwamen er steeds meer gezellige sfeervolle dingen voor in de plaats.
Omdat we niet kozen voor een uitgebreid drie gangen diner, werd de tafel extra gezellig gedekt en aan zo'n tafel zit je voor je het weet zomaar een uur lang na te tafelen met een fijn gesprek en dat flesje rode wijn smaakte heerlijk! (kerstpakket)
Voor het eerst weer sinds jaren hebben we een levende kerstboom gekocht, maar we besloten dat hij op de groei moest zijn. Dus hij is eigenlijk kleiner dan we feitelijk ambieerden, maar als je 'm een paar jaar terug wilt kunnen zetten in de tuin moet je wel met klein beginnen hè.... en ik ben gewoon een beetje verliefd op 'm, dat kleine ding met z'n lampjes.
Omdat we dit jaar met z'n tweeen zijn hoeven we niet de verwarming naar een goeie 21 op 22 graden te stoken omdat de kerstoutfit nou eenmaal raar genoeg vaak bestaat uit spaghetti bandjes en off shoulder glamour en da's nou eenmaal niet erg warm in deze tijd van het jaar. Oké wél erg mooi.
We hebben ons aangekleed in Nordic style ;-) en genieten van warme chocolademelk+slagroom (kerstpakket)
Hoe heerlijk kneuterig! En nu ik erover nadenk mis ik het huis vol visite niet. Ook niet het op visite gaan. Het komt dit jaar wel goed uit. Ik merk dat ik vermoeid ben van een zeer drukke laatste 3 maanden op het werk, beslommeringen en zorgen en misschien niet leuk dat ik het zo noem maar het is de waarheid ;verplichtingen rondom mijn hoogbejaarde schoonvader die wars is van verzorgingshuizen en 'vreemden' over de vloer, wat dan wel weer inhoudt dat wij als kinderen dagelijks zijn verzorging moeten zien te tackelen. Inmiddels heeft hij van ons moeten wennen aan 'vreemden' over de vloer, want je kan nu eenmaal niet alles zelf behappen. De vreemden zijn nu geen vreemden meer, maar hebben een naam en een gezicht.
Nu ik in de rust kom merk ik pas wat een druk dat ons de laatste tijd heeft opgelegd.
's Avonds de schemerlampen uit, de kerstboom en de geurkaarsjes aan. Sky music op de achtergrond want als het kerst is mag het ook rustig even helemaal kerst zijn en daar doen ze niet anders... Buiten geen sneeuw, maar idioot stormachtige regen die tegen ons keukeraam aanzwiept. Maar dat heeft nu zelfs ook wel wat.
Voor ons vandaag geen woonboulevard, autoshow en ook geen tuincentrum.
De sobere inslag van deze kerst werkt door in de portemonnee. Geen zin om in verleiding te worden gebracht bij de uitstalling van weer meer spullen. Want daar ben ik heus wel gevoelig voor hoor.
En natuurlijk is alle leuke kerstversiering nu voor de helft van de prijs... maar ik heb genoeg kerstversiering voor een kleine boom!
Straks ga ik weer de tafel heel mooi dekken. Koken niet. Want gisteren voor 2 dagen gekookt. En dat met kerst... dat bestond toch jaren niet. Kom nou..
Ik heb nog nooit zo'n goedkope kerst gehad maar dat geldt alleen maar vanuit financieel oogpunt. Voor de rest voelt deze kerst heel luxe aan.
Vanmiddag nog even in bad, met een boek en dat laatste glaasje uit die fles rode wijn.
Merry X-mas!
 

14 opmerkingen:

 1. Het klinkt in ieder geval erg gezellig!
  Wij hielden het dit jaar ook rustig...
  Geeft een goed gevoel...geen overvolle magen...
  niet teveel kosten en vandaag nog wat feesteten..
  en geen werk meer aan avondeten...

  Geniet nog maar van de rust! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal ook mijn idee, zo´n luxe kerst! Geniet er nog lekker even van!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees al een tijdje je posten en geniet elke weer hoe je van alles en nog wat bespaart.
  Mijn wens voor volgend jaar is een stuk zuiniger te gaan leven, daar ben ik de laatste maanden al een beetje mee begonnen. Nu ben ik bezig wat ik met de bestaande rekeningen kan gaan minderen, alleen met de ziektekosten verzekering voor twee personen scheelt al 100 euro per maand (van 4 sterren naar 1 ster gegaan).
  Gisteren met de kinderen gecourmet, heb veel minder aan boodschappen gehaald dan vorig jaar en ik heb nog veel over (vlees bewaar ik niet, maar wel de uien en paprika) waar ik straks voor 2 maal pasta saus ga maken en invriezen.
  Witte wijn zat in het kerstpakket en tevens zalm deze gebruiken voor oudejaarsavond, rode wijn hebben we gekocht.
  Afgelopen jaar hebben we ons (huur) huis en tuin opgeknapt.
  Vele spullen bij ons zijn tweedehands gekocht zelfs de steentjes voor de tuin.
  Ik ben gek op de Kringloopwinkel en mag daar dan ook graag rondsnuffelen, maar wil ook niet van alles mee naar huis nemen, want er is ook een tweede wens: huis niet vol met spullen.

  Ik denk erover na een nieuwe blog te maken over consuminderen.

  Consuminderen, het begin is er!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook stilte en met z'n tweeën samen zijn, kan 'n luxe zijn,
  fijne dag nog,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hebben dit jaar het kerstdiner gegoogeld op goedkope kerstrecepten. Het meest geslaagde kerstdiner tot nu toe.Lekkere kruidige bouillon met rauwe ham, carpaccio van champigons, fricandeau met kerstgroente (wortels, paprika en courgette) rosti gemaakt en aardappelsterren en als toetje appeltaart, mouse en ijs met bananen en chocoladesaus. Heerlijk en heel makkelijk en geen dingen in huis te halen die je anders niet meer gebruikt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit klinkt bekend. Wij vieren ook kerst met z'n tweetjes.Vanochtend voelde ik me vrij en koos voor een lange wandeling. En daarna keken we film.Met thee en zelfgebakken appeltaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben gisteren met 3 families allemaal een gerecht mee genomen.Simpel en ruim voldoende (stokbrood met pesto uit kerstpakket en tomaat,champignons,ui en kaas. Gevulde paprika als vegetarisch gerecht en het vleesgerecht van (o)ma bleef bijna in z'n geheel over.... daar smul ik vanavond met 't gezin van!Ijs van broer toe)Vandaag wel luxere lunch,maar alles uit kerstpakket(ten),behalve de gekookte eitjes.Heerlijk ontspannen en zonder belachelijke kosten of vele uren in de keuken, waar ik niet zo van hou.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo te lezen hebben jullie heerlijk genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk zo rustig en toch zo luxe. Alleen die extra vrije dagen zijn al zo heerlijk, dan heb je verder niets meer nodig toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. gisteren samen met mijn dochter gegeten , het enige luxe eraan was de runderrollade, verder krieltje met sperzie boontjes en salade , niet al te veel werk in keuken en ook niet zon bomvol gevoel na het eten ,verder alleen wat lekkers uit het kerstpakket bij de thee en borrel, en lekker wat films kijken bij de bbc, vandaag een beetje luieren en restjes gegeten van gisteren en wat achter de pc rommelen. heerlijk relaxte kerst zonder stress en ook zonder al te grote uitgaves

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat het goed is om je aan te passen wat je nodig hebt. Dan kun je pas echt genieten van het moment. Jullie kerst klinkt heerlijk zo! En misschien heb je volgend jaar wel weer zin in uitgebreide kerstdiners en veel mensen om je heen.
  Jullie verstaan in ieder geval de kunst van het genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk om ze deze dagen door te komen!! Lekker op je eigen manier en net als jezelf zegt, geen kleding die te koud is, gewoon lekker aan doen waar je zin in hebt!! Geniet nog van dit lekkere gevoel!

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh wat klinkt het relaxd zeg! Stiekem wou ik dat ik met je kon ruilen. Of nee dat is niet zo aardig voor jou. Stiekempjes wou ik dat ik ook zo'n Kerst mocht hebben gehad. Pppfffttt wat een stres!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij zijn zowat het enige land ter wereld wat 2e Kerstdag met zoveel 'opsmuk' viert. Ik zeg, laat dat de familie weten, bak de restjes op en GENIET!

  BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Totaal aantal pageviews